< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2624 • 2138    DODELIJKE VAL SECTOR NUL


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Dramatische gebeurtenissen beginnen zich af te tekenen waarin een entiteit genaamd QIN SHI een belangrijke rol lijkt te spelen en tegen de belangen van de Melkweg handelt. Perry Rhodan vecht in de frontlinie in een tot nu toe onbekende galaxie, waar oorlogen het dagelijkse leven bepalen, voor de BASIS en tegen QIN SHI en Alaska Saedelaere zoekt in de galaxie van de harmonie naar de verdwenen Samburi Yura, de laatste Enthoonse en gevolmachtigde van de kosmocraten.

Het Sol-thuisstelsel werd ondertussen ontvoerd van haar oude vertrouwde plaats in de Orion-arm van de Melkweg naar een afgesloten universum. Daar proberen de geheimzinnige Spenta's of 'zonnebewoners' het lijk van de superintelligentie ARCHETIM uit de zonnematerie van Sol te extraheren en veroorzaken daardoor de fimbul-winter op de Aarde. Tegelijkertijd ontvoeren de vreemde humanoïden kinderen en jongeren om ze te 'herformatteren'.

In de Melkweg heeft het verdwijnen van het Sol-stelsel natuurlijk voor nogal wat opschudding gezorgd, tenslotte gaat het om een politiek en wetenschappelijk knooppunt van de galaxie. En al spoedig noemt men de oorspronkelijke standplaats van de Terraanse zon alleen nog dodelijke val sector nul ...


Er is grote opwinding over de verdwijning van het Sol-stelsel, maar ook over de eigenbelangen van de galactische politici. Wie moet de liga van vrije Terranen in de toekomst, tenminste voorlopig, naar buiten vertegenwoordigen en hoe zelfstandig of afhankelijk zal de onthoofde, maar nog steeds machtige LVT in de toekomst in het galacticum optreden?


Oorspronkelijke titel: Todesfalle Sektor Null

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: de nul-duikers in de catastrofezone – Bostich neemt het commando over van de JULES VERNE.


Locatie en tijdsruimte: Melkweg – 9 en 10 oktober 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Bostich – De voorzitter van het galacticum maakt zich zorgen om de toekomst. Wahna Porant – De officier van de peiling doet een gevaarlijk voorstel. Lagon Claudrin – De admiraal van de thuisvloot Sol heeft geen zonnestelsel meer om te beschermen. Ferenc Jigözy – De boodschapper van de LVT bij het galacticum probeert politieke valstrikken te omzeilen. Tristan Kasom – De commandant van de JULES VERNE wordt opgeroepen voor een actie. Monkey – De Oxtorner spreekt voor de 'united stars organisatie'.Door de ontvoering van het Sol-stelsel is een gevaarlijke zone van hyperfysische chaos ontstaan, genaamd sector nul. Op de voormalige standplaats van het stelsel fixeert zich een hyperstorm en er bestaat het gevaar dat deze zich verenigt met het stormgebied van het Antares-rif. Dat zou een catastrofe zijn van galactische afmetingen. 5000 schepen van de mobiele Terraanse inzetbare vloot grendelen sector nul af. 50.000 andere eenheden zijn in de nabije omgeving opgesteld. Admiraal Lagon Claudrin leidt de operatie. Bostich stelt 20.000 schepen van de verenigde galactische vloot tot hun beschikking. Sector nul is een dodelijke val – en niet alleen voor ruimteschepen die het naderen. Zou het Sol-stelsel weer op zijn plek rematerialiseren dan zou het worden vernietigd door de hyperstorm ...

Op 9 oktober 1469 NGT dringt het schip BURNORRAL, speciaal geconstrueerd voor onderzoek van hyperstormen, door in sector nul. Het schip wordt geëscorteerd door de GEMINI en drie andere bolvormige ruimteschepen van de EXPLORER-klasse. De nul-duikers komen echter niet ver. De BURNORRAL wordt door een hyperscheur verslonden. Hetzelfde fenomeen rukt een groot deel af van het onderste bolsegment van de GEMINI. De Rumaler Wahna Porant, chef-peildienst van de GEMINI geeft zichzelf de schuld van deze ramp, want hij had voorgesteld om deze locatie te bestuderen. Hij riskeert zijn leven om zo veel mogelijk kameraden te redden, voordat het schip door de buiten controle geraakte Hawk-converters uiteen wordt gerukt. Daarbij stelt hij vast dat vreemde wezens moeten zijn binnengedrongen in de GEMINI. Hij vermoedt dat er een doorgang bestaat waarmee men een andere dimensie kan bereiken waarnaar het Sol-stelsel werd ontvoerd. Op het laatste moment lukt het hem en zijn plaatsvervangster Sibanaom en de andere overlevenden om zich te redden in de extra beveiligde centrale bol. Het segment wordt afgestoten en ontsnapt aan de vernietiging, maar de energievoorziening gaat stuk, zodat de levensonderhoudssystemen falen. Alleen de JULES VERNE, die zich momenteel bevindt in de Charon-Wolk, kan de nul-duikers nu nog helpen.

Op dezelfde dag is er een algemene vergadering begonnen van het galacticum op de planeet Aurora, want het verdwijnen van het Sol-stelsel, en daarmee ook bijna de gehele LVT-leiding, heeft het politieke bestel in de Melkweg doen wankelen. Spoedig zal er ook een LVT-conferentie plaatsvinden op de kolonistenwereld Maharani in de Plejaden-sector. Nog steeds kan men zich niet tot een nieuwe Terraanse hoofdwereld richten ... Vele raadsleden geloven niet dat voorzitter Bostich, die als Arkon's imperator tegelijkertijd aan de top staat van de enige overgebleven galactische grootmacht, na het wegvallen van de sterkste tegenpool – de Terranen – de zaken verder mag behartigen van het gezamenlijke galacticum. Feitelijk is er in het imperium een groep genaamd Ark'Tussan die het herstel nastreeft van de Arkoonse hegemonie.

Voor de zitting wordt Bostich bezocht door USO-lordadmiraal Monkey. De Oxtorner informeert de Arkonide erover dat sinds augustus meer dan 800 schepen van verscheidene volken zijn verdwenen in de Ordhogan-nevel, een voormalige hypercocon. Bostich ziet een verband met de ontvoering van het Sol-stelsel en houdt de gehele Melkweg voor bedreigd. Hij laat de evacuatie van het Arkon-stelsel voorbereiden en raadt het galacticum op om het hoogste militaire dreigingsniveau af te roepen. De raad zal alle nodige bevoegdheden en het bevel moeten overdragen naar de sterkste schepen met de JULES VERNE als vlaggenschip. LVT-minister van buitenlandse zaken Galo Kajat, die interim de opdracht van regeringschef heeft overgenomen, maakt bezwaar tegen dit voorstel. De JULES VERNE zal sector nul onder Ronald Tekener's bevel als expeditieleider onderzoeken. Ma'tam Narvan tan Ra-Osar, de Akoonse raad, ondersteunt dit. Nu komt Bostich's aap uit de mouw. Hij kondigt de uitzonderingstoestand af en vaardigt het oorlogsrecht uit over de Melkweg, want hij gaat uit van een aanval op alle volken van de galaxie, vooral omdat intussen vaststaat dat de onbekenden het polypoortnet kunnen misbruiken voor hun eigen doeleinden. Gezien deze situatie kan de raad haar toestemming niet weigeren.

Op 10 oktober drijft de centrale bol van de GEMINI door sector nul. Het paratronscherm is ingestort en de schipbreukelingen zijn hulpeloos overgeleverd aan de hyperstorm. De JULES VERNE arriveert nog net op tijd om de overlevenden te redden. Bostich verschijnt en neemt persoonlijk de beveiliging van sector nul, alsook het commando over van de JULES VERNE.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende