< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2683 • 2245    GALAXIE IN CHAOS


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - wat overeenkomt met het jaar 5056 van de christelijke tijdrekening. Op een tot dusver onopgehelderde wijze verdween het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners uit het bekende universum.

Het vaderland van de mensheid werd verplaatst naar een klein eigen universum, waar de Terranen merkwaardige buren tegenkomen. De situatie spitst zich toe, wanneer de planeet door vreemde ruimtevaarders wordt bezet en de zon Sol 'verborgen' wordt. Sindsdien strijdt de mensheid om te overleven.

Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hij is in een vreemde kosmos terechtgekomen: met het gigantische ruimteschip BASIS belandt hij in de dubbelgalaxie Chanda, waar de negatieve superintelligente QIN SHI regeert. Maar niet in de laatste plaats door de activiteiten van de onsterfelijke Terraan kan de galaxie bevrijd worden. Maar QIN SHI is allang het rijk van de harmonie binnengedrongen. Onmiddellijk verzinkt deze galaxie in chaos ...


Terwijl QIN SHI in Escalian een nieuwe machtsbasis voor zich opricht en zijn sinistere plannen uitvoert, sturen de gebeurtenissen in de door Sayporanen en Terranen bewoonde anomalie op een nieuwe confrontatie aan. Marc A. Herren bericht in de volgende aflevering over de gebeurtenissen bij de Sayporanen en Spenta's.


Oorspronkelijke titel: Galaxis im Chaos

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Plantekening (Duits exclusief): maansikkeljager van de Oraccameo door Gregor Sedlag (ontwerp) en Jürgen Rudig (realisatie)

Nederlandse vertaling: Sinne Sinnema/ScripturaSamenvatting: Perry Rhodan in Escalian – op het spoor van QIN SHI.


Locatie en tijdsruimte: Escalian – 6 januari tot 9 januari 1470 NGT (5057 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan komt aan in Escalian. Craton Yukk – De opperbevelhebber moet genoegen nemen met de nieuwe omstandigheden. Alaska Saedelaere – De maskerdrager ontmoet opnieuw een schijnbare bondgenoot van Kopter's Horst. Eroin Blitzer – De dwergandroïde is voor velen onvatbaar.Het multiversumoculair, Ennerhahl's lichtcel, MIKRU-JON en de overgebleven sloepen van de BASIS verlaten de anomalie. Ongeveer tegelijkertijd bereikt het wereldenschip het Redondo-stelsel. De slag tussen het rijk van de harmonie en de door de disharmonischen ondersteunde superintelligentie QIN SHI is beslist. Craton Yukk's geslonken vloot vlucht. QIN SHI neemt de entiteit SIL in zich op. Perry Rhodan en de zijnen raken tussen de fronten want de bescherming van het multiversumoculair heeft voor Raphaël eerste prioriteit; beide bolschepen vertrekken met een noodtransitie, zonder te wachten op de nog niet startklare andere schepen. Nadat Alaska Saedelaere de ongemakken heeft afgeschut, die ook bij hem werden veroorzaakt door het ritueel van het vertrek, snelt hij de Terraanse eenheden te hulp. Het met kosmocratentechniek volgepropte wereldenschip houdt de vijandelijk gevechtsruimteschepen net zo lang bezig totdat de Terranen en de lichtcel genoeg vaart hebben gemaakt voor de overgang naar de hypervlucht.

Op een overeengekomen trefpunt wisselen Perry Rhodan en Alaska Saedelaere informatie uit. QIN SHI heeft de galaxie Escalian nog niet volledig onder controle want in de decentrale bestuursstructuur van het rijk bestaat geen hoofdregeringswereld die door de superintelligentie kan worden veroverd. Men neemt aan dat kanselier Melwai Vedikk het volgende aanvalsdoel zal zijn van QIN SHI. Om hem te beschermen hebben de Terranen de hulp nodig van Craton Yukk. Men zoekt contact met de vlootcommandant, die echter eerst de schok van de nederlaag en het wantrouwen tegenover de vreemdelingen moet overwinnen, die niet met TANEDRAR's splinter zijn uitgerust. Intussen wordt duidelijk dat QIN SHI's troepen zich verzamelen in de satellietgalaxie Dranat. De wereldengesel ontvolkt daar de ene planeet na het anderen en kennelijk heeft het de vijandelijke superintelligentie Sholoubwa's stuurwereld op het oog.

Landingstroepen van de Xylthen hebben het bestuurspaleis van de kanselier reeds geënterd. Ennerhahl vernietigd meer dan de helft van deze kleine vloot die Melwai Vedikk's station belagen. De rest vlucht. Perry Rhodan is weliswaar niet enthousiast over Ennerhahl's compromisloze gedrag, maar het succes geeft hem gelijk: Melwai Vedikk wordt gered en naar Craton Yukk gebracht. Hij is helaas niet handelingsbekwaam en moet genezen in de ziekenboeg. Ennerhahl vliegt met de lichtcel verder want zijn hoofdopdracht bestaat eruit om Delorian Rhodan te vinden. Perry Rhodan's doel is de zoektocht naar QIN SHI, ook als het hem duidelijk wordt dat hij niets kan uitrichten tegen de superintelligentie.

Op 9 januari 1470 NGT vliegt het wereldenschip (MIKRU-JON en de SCHROEF-B staan in een hangaar) naar stuurwereld I. Onderweg meldt zich bij Perry Rhodan opnieuw het pak van de universa, dat ontevreden is met zijn huidige drager, en dit zegt: "ze is heel dichtbij". De planeet wordt door 12.000 kegelruimteschepen afgegrendeld. Alle kristalbollen van QIN SHI bevinden zich in een omloopbaan. Ze zijn via energiebanen verbonden met Sholoubwa's toren. QIN SHI verschijnt en probeert om ze geestelijk te onderwerpen. Eroin Blitzer, die tegen de beïnvloeding immuun is, brengt het wereldenschip op het laatste moment in de hyperruimte.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende