< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2618 • 2132    VLUCHT VAN DE BRUGGENWERELD


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Voor de mensen op de aarde is het leven drastisch veranderd: het Sol-stelsel is door onbekende krachten naar een afgesloten miniatuuruniversum verbannen. Vreemde buitenaardse wezens, de zogeheten Auguren, beïnvloeden de kinderen en jongelingen om de mensheid 'opnieuw te formatteren'. Duizenden worden onder de neus van de regering en het publiek zonder een enkel spoor ontvoerd door de Sayporanen. Tegelijkertijd wordt blijkbaar de zon gemanipuleerd: nagelruimteschepen van de geheimzinnige Spenta's zijn het Sol-stelsel binnengedrongen. Zij noemen zichzelf 'zonnebewoners' en zien Sol als een afschuwelijk schandaal. Het stoort hen dat binnen in de zonmaterie het lijk van een superintelligentie ingebed ligt. Om dit lichaam van de zon te scheiden, doven ze het hemellichaam.

Tegelijkertijd verkent een stoottroep van de mensheid een zeer vreemd zonnestelsel in de buurt, dat twee planeten heeft die door middel van een brug met elkaar verbonden zijn. De verrassing is groot wanneer de mensen vaststellen dat het hier om het graf van een superintelligentie gaat, waarvan het lijk echter is verdwenen. Het enige wat hen nu nog rest, is de vlucht van de bruggenwereld ...


De alomtegenwoordige achterhoede doet er alles aan om de schurken gevangen te nemen die ALLDAR's verdwijning hebben onthuld. In het volgende deel, dat de titel PLANEET VAN DE FORMATTEERDERS zal dragen, schakelen we over naar de ontvoerde kinderen van de mensheid. De Sayporanen doen er alles aan om deze opnieuw te 'formatteren'.


Oorspronkelijke titel: Flucht von der Brückenwelt

Auteur: Verena Themsen

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Latoya MeurisSamenvatting: onder gelukswezen en verhoormeesters – de alomtegenwoordige achterhoede slaat terug.


Locatie en tijdsruimte: Shathrona – september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Jenke Schousboe – De expeditieleidster raakt in gevaar. Facao – De hoogste marsbevelhebber heeft de dingen zelf in de vijf handen. Shipa Gajoship – De oude Shipa zendt zijn gelukswezen op het pad van de bevrijding. Pia Aftanasia Clonfert 'Pifa' – De half-Ertrusin ingenieure doet er alles aan om Jenke te beschermen.Jenke Schousboe en de anderen galactici hebben vastgesteld dat ALLDAR's corpus is verdwenen. Nadat ze de crypte NIMMERDAR hebben verlaten en zich in veiligheid hebben gebracht, wordt deze informatie in het openbaar verspreid. Het ontstaat onrust en gewelddadige ruzies van de bevolking met de alomtegenwoordige achterhoede. De voormalige hoge marsbevelhebber Mareetu wordt uit de macht ontzet en er wordt lobotomie op hem uitgevoerd. De opperste marsbevelhebber Facao verkondigt dat de galactici ALLDAR's corpus hebben gestolen. Evenwel gaat de strijd verder. De beulsknechten van de alomtegenwoordige achterhoede bestrijden de opstandige bevolking met veel geweld. Jenke Schousboe valt in handen van Facao's vervolgers en wordt bruut ondervraagd door verhoormeester Ghoolon.

In de VAHANA wordt een radiobericht van de BOMBAY opgevangen, dat de alomtegenwoordige achterhoede onder leiding van de hoge bevelhebber Phocallu al steden aanvalt op Faland. De VAHANA wordt eveneens aangevallen. Een Fagesy dringt binnen in de SCARABEE en wordt gedood, maar iets van zijn lichaamssubstantie leeft echter nog en verdwijnt ergens in het schip. Daarna wordt Jenke bevrijdt en teruggebracht naar de VAHANA. Van Zachary Cranstoun, die nog steeds in het dodenbrein leeft, krijgen de galactici belangrijke nieuwe informatie. Het geeft de posities door van verscheidene stuurcentrales van het disfunctionele veld, dat de techniek verstoort van de BOMBAY. Nadat een commandogroep een van deze centrales heeft uitgeschakeld kan de VAHANA in het heelal vluchten.

Ruimteschepen, die lijken op en galjoen met een humanoïden opzetstuk met vier gespreide armen, vallen aan. De VAHANA kan op het laatste moment door de BOMBAY worden opgenomen. Daarmee halen de galactici mogelijkerwijs een Trojaans paard aan boord want de overblijfselen van de Fagesy zijn immers nog aanwezig. Op 30 september begint het schip aan de terugreis naar het Sol-stelsel.

Facao zoekt de Auguur Gaztraid op en deelt hem mee dat de oorlog-ovula paraat zijn en de verbinding tot stand is gebracht. Gaztraid vindt dat zeer goede berichten – alles verloopt volgens plan …


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende