< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2655 • 2217    GARRABO VERSLAAT PHENUBE


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op tot dusver onverklaarbare wijze verdwijnt het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners uit het bekende universum.

Het thuis van de mensheid wordt naar een eigen miniatuur universum verplaatst, waar de Terranen vreemde buren tegenkomen. De situatie verslechtert als de planeten door vreemde ruimtevaarders bezet worden en de zon Sol verhuld wordt. Sindsdien vecht de solaire mensheid voor haar leven.

Perry Rhodan weet niets van al deze ontwikkelingen. Ook hij is in een vreemde kosmos beland: Met het geweldige ruimteschip BASIS. komt hij aan in de dubbelgalaxie Chanda. Daar wordt een tot op heden onbekend programma in gang gezet dat de BASIS stukje bij beetje ontleedt.

Intussen vinden er belangrijke politieke voorvallen plaats in de Melkweg: Tormanac da Hozarius, vertrouweling van de imperator van Arkon, stuit op een complot dat niet alleen het imperium, maar de hele galaxie kan treffen. Hij neemt de uitdaging aan - en garrabo verslaat phenube ...


De dreigende crisis op Travnor is verhinderd. Bovendien konden Ronald Tekener en Tormanac da Hozarius informatie verzamelen over de heimelijke tegenstanders die in de Melkweg zijn geïnfiltreerd. In de volgende aflevering verplaatsen we ons naar een ander toneel en worden we verblind in het Sol-stelsel, dat zich nog steeds in zijn eigen miniatuuruniversum bevindt. Wim Vandemaan beschrijft de gebeurtenissen op Terra.


Oorspronkelijke titel: Garrabo schlägt Phenube

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): stootveld-tweezitter door Daniel Schwarz

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: dubbelspel op Travnor – een Arkoon en een Naat in actie.


Locatie en tijdsruimte: Travnor – november 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Tormanac da Hozarius – De vertrouweling van de imperator is een expert in het garrabo-spel. Ghlesduul – De Naat fungeert als onberispelijk raadgever voor Tormanac. Ronald Tekener – De vice-admiraal van de USO gaat op een speciale actie. Kormph – Een Unither verlangt naar een bad. Mapoc da Akkat – De heerser van de planeet Travnor begrijpt de omvang van het gevaar.Voor zijn gevangenneming kon Tormanac da Hozarius een noodoproep verzenden. Ghlesduul redt hem. Mapoc da Akkat wordt geïnformeerd over de voorvallen. Hij zegt zijn ondersteuning toe. De geheime installatie wordt onderzocht. Met de begrippen 'Badakk' en 'QIN SHI', die Tormanac nu kent, kan niemand iets beginnen maar het wordt duidelijk dat extra-galactische infiltranten actief zijn op Travnor. Ze zijn uit het complex gevlucht maar moeten zich nog schuilhouden op Travnor. Tormanac besluit dat het de hoogste tijd is om de USO erbij te betrekken. Ronald Tekener verschijnt met de JULES VERNE en tien fragmentruimteschepen van de galactische vloot. De TRAJAN arriveert wat later ook. Het geneseplasma uit het bekken van de ware gedachten wordt geanalyseerd. De slijmachtige substantie bestaat uit gemodificeerde Badakk-cellen. Deze dringen ieder gastlichaam binnen waar ze de organen omhullen en enkele zenuwknopen vormen, wat zich tot een tweede wezen ontwikkelt met een eigen bewustzijn binnen het draaglichaam en dat het gastlichaam volledig kan aansturen. Wie een quasi-Badakk in zich draagt heeft een duidelijk verhoogd gewicht, net als de eetlust want de parasiet is aangewezen op voedseltoevoer.

Tormanac neemt aan dat er op Travnor al talrijke slachtoffers zijn van het geneseplasma. Hijzelf was niet lang genoeg in het bekken van de ware gedachten, zodat hij ontkomt aan dit noodlot. Ook bij de Unither Kormph werd het proces niet volledig afgesloten maar in tegenstelling tot Tormanac draagt hij een deel van een pseudo-Badakk in zich en het gaat steeds slechter met hem. Anelag, Mapoc's neef, wordt geïdentificeerd als drager van een volledig ontwikkelde parasiet en gevangen genomen. Tormanac gelooft dat de Badakk Anelag hebben uitgezocht omdat deze een garrabo-meester is en wilden profiteren van zijn strategische vaardigheden. Om meer over deze vreemdelingen te vernemen en om Kormph te redden zorgt Tormanac ervoor dat de Unither nogmaals in het geneseplasma wordt gelegd en gaat hij er zelf ook weer in. Zo verneemt hij dat zowel de Badakk als ook de Sayporaners, die men onder de naam 'Auguren' heeft leren kennen, hulpvolken zijn van de superintelligentie QIN SHI en dat hun doel bestaat uit het destabiliseren van de Melkweg. De Badakk hebben voor dit doel de Ark'Tussan geïnfiltreerd. Het systeem van destabilisering bestaat al minstens twee jaar.

Tormanac wordt net op tijd uit het geneseplasma gehaald, nog voordat het hem kan overnemen. Kormph is vermoedelijk niet meer te helpen. Tegelijkertijd beginnen vele bewoners van Travnor zich vreemd te gedragen – allemaal zijn ze drager van een parasiet en hun meesters, de Badakk, hebben ze opgedragen om te vluchten met Anelag's ruimteschip DROOM VAN TRAVNOR. Als het schip door de JULES VERNE en de TRAJAN in de tang wordt genomen laat de bemanning het exploderen. Maar een Sayporaner genaamd Marrnuur, die op Travnor achtergebleven was, valt in handen van de galactici.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende