< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2617 • 2131    DE DONKERSTE VAN ALLE DAGEN


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Voor de mensen op de Aarde is plotseling het leven veranderd: het Sol-stelsel werd door onbekende machten naar een hermetisch afgesloten miniatuuruniversum verbannen. Vreemde buitenaardsen, de zogenoemde Auguren, beïnvloeden de kinderen en jongeren om de mensheid 'opnieuw te formatteren'. Duizenden worden onder de ogen van regering en publiek door de Sayporanen spoorloos ontvoerd.

Tegelijkertijd wordt blijkbaar de zon gemanipuleerd: spijkerruimteschepen van de geheimzinnige Spenta's zijn het Sol-stelsel binnengedrongen. Zijzelf. noemen zich 'zonnebewoners' en beschouwen Sol als een ontzettende misdaad. Hun stoort de omstandigheid dat in de zonnematerie het lijk van een superintelligentie in werd gebed. Om dit lichaam van de zon te scheiden proberen ze de ster te doven.

Slaagt hun plan, dan dreigt er voor de Aarde en de nabijgelegen werelden een winter waarin alle leven bevriest. Maar wat kan men tegen wezens doen die in een zon leven? En zo breekt hij aan: de donkerste van alle dagen ...


De Spenta's lijken dichter bij hun eerste etappedoel te zijn gekomen. En daarmee komen de ergste angsten van de Solaire mensheid uit. Op de expeditie die Reginald Bull uitstuurde om de merkwaardige kosmos van de anomalie te onderzoeken komen onaangename uren af. Verena Themsen beschrijft de belevenissen van de Terraanse ruimtevaarders in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Der dunkelste aller Tage

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: gevangenen van een stervenden ster – de fimbul-winter in het Sol-stelsel.


Locatie en tijdsruimte: Sol – 13 tot 30 september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – De Terraanse resident wacht in het binnenste van de zon op de dood van de ster. Shanda Sarmotte – De mutante zet haar eigenaardige gave in. Homer G. Adams – De oeroude financieel expert plant voor het uiterste geval. Korbinian Boko – Het voormalige vonkenkind schept een inverterende ruimte. Prak-Parlong – De Ara-medicus vecht voor ieder zijn leven aan boord van de AMATERASU.De zon dooft niet meteen na het fimbul-impuls, maar pas twee weken later. Intussen lukt het Shanda Sarmotte om de veroorzaker van het vreemde miniatuur-universum op te sporen waarin het zononderzoeksstation AMATERASU is gevangen. Korbinian Boko schijnt slapend in zijn cabine te liggen, is echter ver van de realiteit. Shanda gelooft met hem contact te kunnen opnemen als ze het station verlaat. Ze wordt daarbij begeleid door Reginald Bull. Beide dringen door in Boko's droomwereld. Daar beleeft de Stardust-Terraan steeds weer de door hem veroorzaakte brand van het ouderlijk huis, waarbij zijn zus Lia zwaar gewond raakte. Shanda neemt Lia's gestalte aan en haalt Boko terug in de realiteit. Hij materialiseert in zijn cabine, tegelijkertijd verdwijnt zijn 'kluizenaarsverblijf'. Bull en Shanda duiken licht geblakerd weer op in een sluis. Het station bevindt zich plotseling weer in de zonnecorona maar kan deze niet verlaten want de zon wordt omhuld door de fimbul-korst, een tweedimensionaal membraan van efemere materie, die geen fotonen doorlaat en ook ondoordringbaar is voor de AMATERASU.

Ondertussen ontmoeten de 'society of absent friends' elkaar op Terra – een door Homer G. Adams in het leven geroepen groep. Tot dit gezelschap hoort ook de Whistler-robotica Toja Zanabazar. De jonge vrouw is directrice van het Whistler-museum in Terrania en heeft diverse vernuftige robots geschapen, waaronder de steeds 'menselijker' wordende Pollux en de op VARIO-1000-bouwplannen gebaseerde machines OTHER en WISE in de vorm van reusachtige ijspegels. In opdracht van Adams geeft ze boodschappen door aan de Plophoser Flint Surtland en de op Arktis levende kluizenaar Vergil Rifeshyd en aan Enoch Godolphin, chef van het syndicaat Synkopha. Met de Springer-cilinder LADY LAVERNA reist Toja naar een gigantische bouwwerf in het heelal. Daar werkt de Synkopha aan de reconstructie van de in 1461 NGT vernietigde Jupiter-maan Ganymedes. OTHER en WISE voegen zich samen tot een supercomputer die de centrale computer wordt van de citadel, een controle station in het binnenste van de maan in aanbouw.

Op 29 september 1469 NGT begint de zon te verduisteren. Daar ze zich bovendien opblaast wordt de aan de binnenkant van de fimbul-korst gevangenen AMATERASU op het randje van de vernietiging gebracht. Shanda maakt mentaal contact met de op sterven liggende Boko en brengt hem ertoe om een laatste keer het 'kluizenaarsverblijf' te creëren. Beschermt door deze geïnverteerde ruimte kan een commando-korvet van de AMATERASU met alle bemanningsleden op 30 september door de fimbul-korst heen breken. Boko sterft. Van buitenaf lijkt de zon een gigantische zwarte bol …


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende