< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2611 • 2125    TEGEN DE WAANZIN


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De hoop op een lange tijd van vrede blijft helaas onvervuld. De geheimzinnige macht QIN SHI slaat toe en het geschiedt tweeërlei: Perry Rhodan doet het samen met de BASIS in de onbekende dubbelgalaxie Chanda terechtkomen, terwijl ook het hele Sol-stelsel naar een vreemde plaats wordt ontvoerd.

Alaska Saedelaere op zijn beurt is op zoek naar de gevolmachtigde van de kosmocraten, Samburi Yura, waarvoor hij de leiding over haar ruimteschip LICHTKRACHT heeft gekregen. Zij, QIN SHI, het BOTNET en het rijk van de harmonie houden op de een of andere manier verband met elkaar. Als Saedelaere het rijk van de harmonie bereikt, kan hij weliswaar diens hertogin redden en Sholoubwa, de constructeur, vinden, maar hij maakt zich tegelijk verdacht omdat zijn Cappin-fragment onvermoede uitwerkingen op anderen heeft. Iedereen die zich in Saedelaeres omgeving bevindt moet nu vechten - tegen de waanzin ...


De reis van Alaska Saedelaere is nog lang niet ten einde. En de moeilijkheden om in het rijk van de harmonie vaste voet en ondersteuning te krijgen, nemen blijkbaar niet snel af. Perry Rhodan bevindt zich eveneens in moeilijkheden, waarmee zich ook de volgende aflevering bezig zal houden.


Oorspronkelijke titel: Gegen den Irrsinn

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): geïmplanteerde memo Puc door Georg Joergens

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: het is de enige hoop en een grote bedreiging – Saedelaere in moreel conflict.


Locatie en tijdsruimte: het rijk van de harmonie – 1469? NGT (5056? na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere – De maskerdrager wil levens redden maar brengt de dood. Eroin Blitzer – De dwergandroïde moet het verlies van zijn sloep verwerken. Pridon – De garde-luitenant is bereid om zijn nieuwe leven op te offeren. Fallun Vierauf – De dwergandroïde heeft het commando over de LICHTKRACHT afgedwongen. Saarema – De Escaliaanse begint aan een levensgevaarlijke actie.Alaska Saedelaere en Eroin Blitzer dringen weer door in het bestuurspaleis. Hun aankomst blijft niet onopgemerkt, maar alle soldaten die hen naderen lijden meteen onder de steeds sterker wordende uitstraling van zijn Cappin-fragment en kunnen hen niet tegenhouden. Ze beginnen te hallucineren en te razen en enkelen krijgen last van orgaanfalen. De hertogin beveelt de inzet van gevechtsrobots, maar Pridon verzet zich tegen de order en stuurt Sholoubwa als onderhandelaar, want alleen de Terraan kan het paleis uit de anomalie sturen. De cyborg deactiveert zijn biologische componenten en kan zo de Terraan relatief onbeschadigd naderen. Saedelaere krijgt toegang tot de centrale en start de aandrijving. Het paleis versnelt met minimale waarden. Het zal de anomalie weliswaar op eigen kracht kunnen verlaten – maar tot het zover is zullen vermoedelijk alle Escalianen zijn gedood door de schadelijke invloed van het Cappin-fragment. Terwijl het paleis langzaam de rand van de anomalie nadert worden ook de hertogin en Pridon slachtoffers van de waanzinstraling. Als Saedelaere verhindert dat de hertogin, zoals door Pridon gepland, met diens ruimteschip kan vluchten, draait de garde-luitenant dol en laat hij zich door Sholoubwa naar de centrale dragen.

Dan verschijnt de LICHTKRACHT. De kosmocratencilinder staat nog onder Fallun Vierauf's controle en neemt het paleis op sleeptouw. Maar ook dit machtige ruimteschip wordt door de in de anomalie heersende chaotische condities zwaar belemmerd. Dan reageert DAN niet meer. Plotseling verdwijnt het cilinderschip, alsof het nooit heeft bestaan. Pridon verschijnt en vuurt op Saedelaere. Mel-anta-Sel stort zich op de Escaliaan en duwt zijn wapenarm naar beneden. Het schot mist en vernietigd Sholoubwa. Pridon lijdt aan zware verbrandingen.

Het paleis bereikt de libratiezone net op tijd. De waanzinstraling neemt meteen af. De omstandigheden in het paleis normaliseren. Pridon wordt behandelt en heeft een goede overlevingskans, maar Sholoubwa is niet te redden. Een Firibirim-kolonie wordt gepeild. Mel-anta-Sel kan nu naar zijn volk terugkeren, maar wil liever bij Saedelaere blijven. De Terraan wordt met het paleisschip naar het het rijk van de harmonie gebracht en daar worden verhoord – de hertogin vertrouwt hem nog steeds niet. Eroin Blitzer lijkt het verlies van zijn ROTOR-G en de LICHTKRACHT niet te hebben verwekt. Hij verzinkt in apathie.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende