< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2685 • 2247    DE ARCHETIM-SCHOK


Het is het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - ofwel het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot nu toe onverklaarbare wijze verdween het Sol-stelsel met al haar bewoners uit het bekende universum.

Het vaderland van de mensheid is naar een eigen klein universum getransfereerd, waar de Terranen op vreemde buren stoten. De situatie spitst zich toe als de planeten door vreemde ruimtevaarders worden bezet en de zon Sol wordt 'verhuld'. Sindsdien vecht de solaire mensheid om te overleven. Belangrijke tegenstanders zijn de Spenta's die zichzelf zonnebewoners noemen: hun manipulaties van Sol brachten de mensheid bijna de bevriezingsdood. Voor zover men weet, willen ze het lijk van ARCHETIM uit Sol bergen. Reginald BULL slaagt erin om een deal met hen te sluiten: ARCHETIM voor de vrijheid van Sol. Intussen blijven de Sayporanen actief in het Sol-stelsel. Ze wachten tot de Terranen op passende wijze worden afgeleid. En dat gebeurt door de Archetim-schok ...


De steun van de Sayporanen heeft zijn prijs: Reginald Bull moet proberen om de machtsstructuur van dit volk weer terug te brengen naar het moment waar de beroepsgroep van de Chours het voor het zeggen had. De val van het huidige systeem is daarbij slechts de eerste stap die Delorian Rhodan met zijn bond der sterrenwaardigen onderneemt. Leo Lukas vertelt in de volgende aflevering over de missie van de Tolba ...


Oorspronkelijke titel: Der ARCHETIM-Schock

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: het Sol-stelsel luidt het uur van de hoogste nood – en de umbrische raad wordt actief.


Locatie en tijdsruimte: Sol-stelsel – 16 en 17 december 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – De resident keert terug uit het rijk van de zonnenbewoners. Shanda Sarmotte – De vonkenmutante wordt door onuitsprekelijke treurnis gegrepen. Paitäcc – De inspecteur wacht in het Sol-stelsel. Rya Pascoe – Een kunstzinnige gen-ontwerpster heeft haar laatste klanten verloren. Callis Varro – Een ruimteschipcommandant krijgt met angst te maken.De ARCHETIM-schok – de overstroming van het Sol-stelsel met een golf van gekwelde emoties door de verwijdering van het superintelligentiecorpus – is voor Paitäcc het teken tot de aanval. Zijn primaire doel is de vernietiging van de kristalbollen die de sextadimsluier in stand houden. Tienduizenden kegelruimteschip vallen de enkele volledig verraste Terraanse schepen aan die Sol waren genaderd om ARCHETIM's transport te observeren. De ruimteschepen worden vernietigd. Maar Callis Varro, commandant van de zware kruiser BAMAKO, ontkomt met een reddingscapsule die terecht komt op de Neptunus maan Triton.

Miljoenen Dosanthi verspreiden hun paniekimpulsen over de bewoners van het Sol-stelsel en smoren daarmee elk verzet in de kiem. Landingstroepen vallen de bewoonde planeten en manen aan. De op Triton levende gen-ontwerpster Rya Pascoe vlucht met een oude shift. Ze vindt Varro's reddingscapsule en brengt de gewonde in veiligheid.

Reginald Bull treft chaotische toestanden aan bij zijn terugkeer in het Sol-stelsel. Een werkzaam verzet is onhaalbaar. Dan meldt zich Anicee Ybarri, de woordvoerster van de umbrische raad. Ze beveelt Paitäcc om alle gevechtshandelingen te staken. De Sayporaner gehoorzaamt. Zijn schepen deactiveren zelfs hun beveiligingsschermen. Onderhandelingen worden gestart op 17 december 1469 NGT.

De Spenta vervullen hun deel van het pact met Reginald Bull. De fimbul-korst wordt verwijderd. Sol wordt opnieuw ontstoken. Vanaf Triton zien Rya Pascoe en Callis Varro de eerste zonsopgang sinds maanden.

Reginald Bull stuurt schepen om de Spenta volgen. Andere contingenten worden naar de brugwereld en de efemere poort gestuurd. Delorian Rhodan en zijn sterrenwaardigen gaan het Wereldenkrans-stelsel bevrijden van de heerschappij van de academie voor logistiek.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende