< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2663 • 2225    DE ANKERPLANEET


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - wat overeenkomt met het jaar 5056 van de christelijke tijdrekening. Op een tot dusver onopgehelderde wijze verdween het Sol-stelsel met zijn planeten en al zijn bewoners uit het bekende universum.

Het vaderland van de mensheid werd verplaatst naar een klein eigen universum, waar de Terranen op merkwaardige buren stoten. De situatie spitst zich toe wanneer de planeet door vreemde ruimtevaarders wordt bezet en de zon Sol 'bedekt' wordt. Sindsdien strijdt de mensheid voor haar overleven.

Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hij is in een vreemde kosmos terechtgekomen: met het gigantische ruimteschip BASIS belandt hij in de dubbele galaxie Chanda. Daar regeert de negatieve superintelligentie QIN SHI, die voor zijn plannen het geheimzinnige multiversumoculair nodig heeft. Het lukt Perry Rhodan een waardevol steunpunt van QIN SHI te vernietigen.

Daarmee brengt hij de superintelligentie zware schade toe - maar nog steeds bestaat de ankerplaneet ...


Er lijkt een grote overwinning behaald, hoewel er pijnpunten blijven. Welke effecten zal dit allemaal op QIN SHI hebben? Zal de superintelligente terugkeren en haar tegenstanders verpletteren' Of zal ze zo verzwakt zijn dat Escalian haar kan weerstaan? En hoe zal het in Chanda verdergaan?

In de volgende aflevering wisselen we van strijdtoneel en reizen terug naar de vaderlandse Melkweg. Daar bericht Hubert Haensel hoe de situatie van de liga van vrije Terranen zich door het verdwijnen van het Sol-stelsel verder ontwikkelt.


Oorspronkelijke titel: Der Anker-Planet

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Plantekening (Duits exclusief): stervormig ruimteschip van de Oraccameo door Johannes Fischer

Nederlandse vertaling: Sinne Sinnema/ScripturaSamenvatting: Rhodan en het stersaffier – beslissing bij de levende wereld.


Locatie en tijdsruimte: Chanda/Shikaqin-rif – 1 tot 6 december 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan vermoedt een zwakke plek van QIN SHI. Kaowen – De protector is bij Shikaqin in stelling gegaan. Ramoz – De 'ziel van de vloot' verlangt naar zijn eerste actie. Gucky – De muisbever maakt contact. Nemo Partijan – De hyperfysicus onderzoekt de functie van een vervalst stersaffier.MIKRU-JON doorstaat de hyperenergetische chaos. Ramoz veroorzaakte de instorting  van de koude ruimte – een uitdijing van het psionische net – omdat hij zoveel mogelijk schepen van de oeroude vloot paraat wilde maken en de waarschuwingen negeerde van het Oraccameo-hologram. De BASIS-verzorgingsbol pompte te veel energie in de koude ruimte zodat er een overbelasting ontstond bij de daar zwevende hyperkristallen. Het psionische net werd teruggezet in de oorspronkelijk toestand en daardoor verdween de koude ruimte, wat gepaard ging met zware hyperstormen.

Weliswaar materialiseren de sterschepen van de oeroude vloot in de normale ruimte, maar 115.000 eenheden worden daarbij vernietigd (253.000 waren al onherstelbaar beschadigd), vele anderen zijn zwaar beschadigd en moeten eerst worden gerepareerd. Maar ca. 100.000 schepen zijn direct inzetbaar. In het sterschip ZASA, dat Ramoz heeft uitgekozen als zijn vlaggenschip, wordt op 6 december 1469 NGT beraadt over verder te nemen stappen. Een voorafgaand commando dat bestaat uit MIKRU-JON en Ennerhahl's lichtcel zal gaan zoeken naar QIN SHI's ankerplaneet.

Daar staat Kaowen's vloot in stelling. Een splinter van QIN SHI heeft contact met de protector. Het komt tot gevechten tegen opstandige Dosanthi en schepen van andere volken, die opduiken bij de zichtbaar geworden planeet Shikaqin. Bijzonder gevaarlijk zijn de Quolnäer Keretzen, want tegen hun flitsgolven kunnen de Xylthen zich niet beschermen. Perry Rhodan benut de chaos van de ruimteslag om de planeten te naderen. Intussen heeft Nemo Partijan uitgevonden dat het bij de vervalsing van Anaree's sterjuweel gaat om een 'vooraf bepaald breekpunt' waardoor de de daarin opgeslagen hyperenergie explosief vrijkomt. Het juweel wordt naar de planeet gelanceerd, nadat Gucky telepathische contact had met de levende wereld. De muisbever komt te weten dat bewustzijnsinhouden  van de slachtoffers, die zijn verslonden door QIN SHI's wereldengesel, op deze planeet voortbestaan om als anker te dienen voor de superintelligentie. Hun kwelling is eindeloos en ze zien uit naar hun definitieve dood.

Het sterjuweel explodeert. De organische substantie die de planeet omsluit wordt binnen seconden vernietigd, QIN SHI's anker verdwijnt. Perry Rhodan neemt aan dat Samburi Yura met dit doel voor ogen het sterjuweel in zijn handen heeft gespeeld. Kaowen overleeft. Hij vermoedt aan wie hij zijn nieuwe nederlaag heeft te danken.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende