< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2614 • 2128    NAVIGATOR QUISTUS


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT)- dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De hoop op een lange tijd van wede blijft helaas onvervuld. De geheimzinnige macht QIN SHI slaat toe en er gebeurt van alles: Alaska Saedelaere stoot met het kosmocratenruimteschip LICHTKRACHT naar het rijk van de harmonie door om haar commandant Samburi Yura te bevrijden. Bij de eerste ontmoeting met de hertogin ontstaan er echter misverstanden, en Saedelaere blijft met de dwergandroÏde Eroin Blitzer onder observatie in het paleis van de harmonie.

Het Sol-stelsel wordt door onbekende krachten naar een afgeschermd universum ontvoerd, waar de geheimzinnige Auguren de kinderen en jeugdigen willen beïnvloeden om de mensheid 'opnieuw te formatteren'.

Perry Rhodan ten slotte, is naar het door oorlogen bezochte dubbelsterrenstelsel Chanda verplaatst, waar hij eerst een buitenpost moet vestigen en informatie vergaren. Nu moet hij zich bezighouden met het legendarische langeafstandsruimteschip van de mensheid. Op zijn zoektocht sluit hij een verbond met de geheimzinnige Ennerhahl en ontmoet navigator Quistus ...


Voor veel vijanden van protector Kaowen betekende de RADONJU al de dood - de arm van de Xylthe is sterk en lang. Markus Heitz rapporteert verder over Kaowen en Perry Rhodan in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Navigator Quistus

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: in de BASIS en de RADONJU – Lotsbestemmingen kruisen elkaar.


Locatie en tijdsruimte: Chanda – 29 september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan is op een vreemdeling aangewezen. Protector Kaowen – De Xylthe laat onverbiddelijk op zijn vijanden jagen. Ennerhahl – De humanoïde benut zijn zeer bijzondere middelen en mogelijkheden. Quistus – De navigator ontdekt de wonderen en verschrikkingen van het heelal. Elachir en Sareph – De scharlakenroden ontdekken iets nieuws.Trasur Sargon's groep die in de BASIS was achtergebleven beslist om tot de tegenaanval over te gaan want de para-vaardigheid van de Dosanthi is afgenomen doordat hun lichamelijke kracht is verzwakt. De galactici raken echter in groot gevaar wanneer de BASIS-fragmenten verder opdelen.

Ennerhahl beschikt over zekere middelen en mogelijkheden die het voor hem mogelijk maken om nogmaals met Perry Rhodan te vluchten. In een nieuwe schuilplaats wordt de boordcomputer van de RADONJU afgetapt. Zo kunnen ze de standplaats van de sloepen te weten komen. Een ervan willen Ennerhahl en Rhodan gebruiken om te vluchten uit protector Kaowen's vlaggenschip. Als ze Kaowen via het netwerk observeren bemerken ze dat de Xylthe een speciaal beveiligde ruimte bezoekt waar blijkbaar iets is verstopt. Als Rhodan en Ennerhahl erin doordringen ontmoeten ze de navigators Quistus en zijn gezellin Serume, twee intelligenten wezen van het Iothonen volk.

De Iothonen lijken op vierarmige inktvissen met vier ogen. Deze wezens zijn waterstofademers die voor hun verblijf in de RADONJU twee overlevingscapsules tot hun beschikking hebben. De Iothonen zijn telekineten. Ze zetten deze vaardigheid onbewust in om zich zwevend te verplaatsen, zijn echter ook in staat om objecten bewust telekinetisch te manipuleren. Bovendien bezitten ze de vaardigheid om zich zonder technische hulpmiddelen te oriënteren in het heelal. Ze kunnen zelfs in hyperstormen navigeren. Quistus en Serume werden een tijd geleden door Kaowen gevangen genomen en gefolterd. Ze moesten als navigators op de BASIS worden ingezet en vermoedelijk heeft Kaowen nog ander doel wat hij wil bereiken met hun hulp.

Rhodan en Ennerhahl bevrijden beiden en vluchten met hen naar een sloep. Onderweg vallen gevechtsrobots aan. Daarbij komt Serume om het leven. Hoewel Quistus zijn para-vaardigheid inzet om de robots af te weren, is de overmacht te groot. Ennerhahl blijft achter en neemt Kaowen's gestalte aan om de tegenstanders af te leiden. Zodoende vluchten alleen Rhodan en Quistus met de sloep, maar met het ruimteschip is iets niet in orde. Het schip valt vanzelf uit de lineairruimte en stort neer boven een waterstofwereld.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende