< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2620 • 2134    VREEMDELINGEN IN DE HARMONIE


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Voor de mensen op de Aarde is het leven abrupt veranderd: het Sol-stelsel werd door onbekende machten naar een afgeschermd miniatuuruniversum verbannen.

Spijkerruimteschepen van de geheimzinnige Spenta's dringen het Sol-stelsel binnen. Ze beschrijven zíchzelf als 'zonnebewoners' en beschouwen Sol als een ongehoord gedrocht. Het feit dat er zich in de zonnematerie het lijk van een superintelligentie bevindt, stoort hen. Om dit lichaam van de zon te scheiden, doven zij de ster. Tegelijkertijd ontvoeren de humanoïde Sayporaners kinderen en jongeren om hen te 'herformatteren'.

Intussen staat Perry Rhodan in een onbekende galaxie in de voorste linie van de strijd om de BASIS en tegen de lugubere macht van QIN SHI. Alaska Saedelaere daarentegen weet al langer van QIN SHI'S intriges: met de LICHTKRACHT, een ruimteschip van kosmocratische makelij, bevindt hij zich op een zoektocht naar de vermiste Enthoonse Samburi Yura die als directe gevolmachtigde van de hoge machten onderweg was. Blijkbaar zijn zowel QIN SHI als ook het geheimzinnige rijk van de harmonie op een of andere manier bij de gebeurtenissen betrokken. Het lukt Saedelaere om contact te leggen met een hertogin van dit rijk en hij wordt door haar meegenomen naar haar vaderland. Maar hoe welkom zijn de vreemdelingen in de harmonie ...


Alaska Saedelaere is voor de Escalianen een onharmonische en daarmee een vijand. Lukt het hem om deze diepgewortelde overtuiging van het rijk van de harmonie te doorbreken? Want alleen dan heeft hij de mogelijkheid om ook zonder de LICHTKRACHT verder naar Samburi Yura te zoeken. Christian Montillon zet de berichtgeving over de avonturen in het rijk van de harmonie voort.


Oorspronkelijke titel: Fremde in der Harmonie

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: Saedelaere ontdekt iets ongelofelijks – een bewaker gaat op jacht.


Locatie en tijdsruimte: het rijk van de harmonie – ?


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere – Het masker van de onsterfelijke ziet er armzalig uit. Garde-luitenant Pridon – De Escaliaan legt contact met een onharmonische maskerdrager. Uyari Lydspor – De harmoniebewaker jaagt op vreemden. Rhizinza Yukk – De hertogin bereikt haar geboorteland.Onderweg naar het rijk van de harmonie krijgt Alaska Saedelaere van garde-luitenant Pridon, die weer is hersteld van zijn verwondingen, enige informatie. Het rijk bestaat uit twee grote galaxies en twee kleinere sterrenhopen, die wederzijds in elkaar bewegen. Ze zijn 9,8 miljoen jaar geleden op elkaar gebotst – een tijdaanduiding die de Terraan herinnert aan de frequentie-monarchie. Het doordringen van de sterreneilanden leidt daar deels tot chaotische hyperfysische omstandigheden, hyperorkanen en dergelijken.

300 lichtjaar vanaf de planeten Klion, de thuiswereld van de hertogin Rhizinza Yukk, wordt het bestuurspaleis slachtoffer van een tryortan-afgrond. Maar een deel van de bemanning kan zich redden met Pridon's aangemeerde schepen. Door een onbekende invloed verliezen alle overlevenden, ook Alaska Saedelaere, het bewustzijn. Als ze weer bijkomen verschijnen er ruimteschepen – naar het heet afgezanten van het rijk van de harmonie. Deze erkennen echter noch de garde-luitenant noch de hertogin. Men houdt hen voor vreemdelingen en vijanden van het rijk. Saedelaere verneemt dat er lang geleden ooit een hertogin is geweest met de naam Rhizinza Yukk. Zij is 72 jaar geleden spoorloos verdwenen! De Terraan moet een verhoor ondergaan waarbij drugs worden ingezet.

Het rijk van de harmonie wordt bewoond door een mengelmoes aan volken. Alle levende wezens beschouwen zich ondanks hun herkomst als Escalianen en hebben iets gezamenlijk: ze dragen een minuscule splinter van de superintelligentie TANEDRAR die als escaran wordt gekenmerkt en verwerven daarmee 'harmonie'. Zo is garandeert dat de vele verschillende volken vreedzaam coöpereren. Er duiken echter steeds weer 'disharmonischen' (jyrescao) op, die geen escaran bezitten. Het is de opdracht van de zo genoemde harmoniebewaker om zulke personen op te sporen en te elimineren. Uyari Lydspor uit het volk van de kikvorsachtige Kandran is zo een harmoniebewaker. Hij is op Klion actief. Zijn actuele klopjacht blijft zonder succes want de jyrescao krijgen hulp van 'harmonischen' – een ongehoord voorval, maar geen uitzondering, zoals Lydspor verneemt van zijn superieur Jezzel. Vergelijkbare gebeurtenissen komen sinds geruime tijd steeds vaker voor. Lydspor ontdekt bij zijn onderzoek een opleidingskamp voor jyrescao. Hij wordt aangevallen en komt onder vuur te liggen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende