< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2638 • 2152    DOEL: HET MORPHEUSSTELSEL


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Sinds de dramatische verdwijning van het Sol-stelsel met al zijn bewoners is de situatie Ín de Melkweg fundamenteel veranderd.

De regio rond het verdwenen zonnestelsel wordt tot sector nul benoemd en afgesloten door ruimteschepen van het galacticum. Koortsachtig proberen de verantwoordelijken van de galactische volkeren te achterhalen wat er gebeurd is. Het feit dat ook Perry Rhodan samen met de BASIS op tot dusver onbekende wijze is 'ontvoerd', maakt de situatie nog ingewikkelder. Om politieke leiding te waarborgen, wordt op de wereld Maharani een tijdelijke nieuwe regering van de liga van vrije Terranen gekozen.

Perry Rhodan strijdt intussen in de door oorlogen geteisterde dubbelgalaxie Chanda tegen QIN SHI. Dit mysterieuze wezen beschikt over talloze krijgers uit verschillende volkeren en heerst nagenoeg ongehinderd over Chanda. Om zijn macht te breken heeft Rhodan steun en bondgenoten nodig. Maar eerst moet hij terug naar zijn levensgezellin Mondra Diamond, met als doel: het Morpheusstelsel ...


De angst van de doodsworstelaars voor de wereldengesel was te groot en Mondra Diamond moest het enige steunpunt in Chanda opgeven. Maar dankzij Perry Rhodan's nieuwe bondgenoten was er hoop - en wellicht ook dankzij Ramoz. In de volgende aflevering vertelt Hubert Haensel over de avonturen met Ramoz.


Oorspronkelijke titel: Zielpunkt Morpheus-System

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: Mondra Diamond op Orontes – haar vredesonderhandelingen falen.


Locatie en tijdsruimte: Orontes – 26 oktober tot 12 november 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Mondra Diamond – Perry Rhodan's partner zet zich in voor vrede met de doodsworstelaars. Martin Felten – Een verzekeringsagent moet zich waarmaken in het heelal. Sinaid Velderbilt – De Ertrusin speelt lijfwacht en kindermeisje. Electra Pauk – De commandante van de CHISOLM zit vol dadendrang.De vrees van de doodsworstelaars van Orontes voor de wereldengesel is sinds duizenden jaren na het eerste bezoek niet verminderd. Clanmoeder Syb is bang dat de aanwezigheid van de galactici de wereldengesel zal aanlokken. Een zieneres beweert dat de wereldengesel onlangs is gehinderd om zich te laven en nu op zoek is naar nieuwe offers. In een gesprek met Mondra Diamond eist Syb daarom op 26 oktober 1469 NGT het vertrek van de galactici. De clanmoeder verleent hen alleen een korte verlenging voor reparaties aan de aandrijving van de CHISHOLM. Intussen wordt naar een nieuwe toevluchtsoord gezocht. De kruiser TUBLIR observeert hierbij een gevecht tussen een vloot van de Quolnäer Keretzen en de op sprinkhanen lijkende ruimteschepen van de Tiradeure, een volk dat nog niet eerder bekend was. De TUBLIR raakt tussen beide fronten maar kan toch ontkomen. Het blijkt dat de strijd zich steeds meer verplaatst in de richting van het Morpheus-stelsel.

Ondertussen probeert Mondra Diamond haar betrekking met Ramoz te verduidelijken. Ze stelt het voormalige kattenwezen vragen over zijn verleden, maar vergt daarmee te veel van Ramoz. Hij raakt in een verstarring. De mathematicus Martin Felten legt aan Mondra een theorie voor dat volgens hem de zelfmoord-flitsgolf van de Quolnäer Keretzen kan worden geabsorbeerd door bepaalde gesteentes van Orontes. Na onderbouwing van de theorie is evenwel een experiment vereist met een levende vertegenwoordiger dit volk. Deze gelegenheid doet zich voor kort na de terugkeer van de TUBLIR, als de eerste schepen van beide vijandelijke vloten het stelsel bereiken. Mondra, Sinaid Velderbilt en Felten nadere met de ruimtelens ARCHIMEDES heimelijk het wrak van een Quolnäer Keretzen schip. Een bemanningslid is nog in leven en inderdaad worden de galactici afgeschermd tegen de schadelijke mentale impulsen van het wezen door het meegebrachte Orontes-gesteente van Felten – weliswaar onvolledig. Voor een volledige bescherming zijn veel grotere hoeveelheden van het gesteente noodzakelijk. De galactici moeten zich haasten om het vleugelschip te verlaten want die zelfvernietiging werd ingeschakeld.

Intussen zijn de strijdende vloten vanzelf weer verdwenen – de waarschuwing die sinds duizenden jaren worden uitgezonden door een ruimtefort in orbit van Orontes heeft haar afschrikwekkende werking niet verloren. Op 12 november arriveert Perry Rhodan met MIKRU-JON, de SICHOU-1 en de KADURA. Ennerhahl heeft zich met zijn lichtcel bij de drie schepen aangesloten. Ramoz ontwaakt. Hij wil Mondra spreken.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende