< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2650 • 2212    DE PHANES-SCHAKELING


We schrijven het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot nu toe onverklaarde manier verdween het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners uit het bekende universum.

De thuiswereld van de mensheid is naar een eigen klein universum verplaatst, waar de Terranen op vreemde buren stootten. De gemoederen lopen hoog op als de planeten door vreemde ruimtereizigers worden bezet en de zon van Sol wordt 'verhuld'. Sindsdien vecht de solaire mensheid om te overleven.

Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hij is naar een onbekende kosmos verplaatst: met het enorme ruimteschip BASIS komt hij terecht in de dubbele galaxie Chanda. Daar wordt een tot nog toe onbekend programma in werking gezet, dat de BASIS beetje bij beetje demonteert en verandert in een monsterlijk nieuw bouwwerk.

Achter deze ontwikkelingen steekt de superintelligentie QIN SHI, die ook verantwoordelijk is voor de ontvoering van het Sol-stelsel. Met de verandering van de BASIS heeft QIN SHI echter niets te maken - die is het directe gevolg van een oeroud plan: het is de Phanes-schakeling ...


De Phanes-schakeling lijkt te zijn voltooid, maar de nieuwe BASIS is nog steeds in gevaar. QIN SHI is gearriveerd en in zijn honger naar het multiversumoculair en het pak van de universa zal hij alle middelen aanwenden om zich de BASIS toe te eigenen.

In de volgende aflevering met als titel: RED DE BASIS! blijven we op dezelfde plek van actie.


Oorspronkelijke titel: Die Phanes-Schaltung

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Latoya KrefferSamenvatting: Perry Rhodan in de werf – hij beleeft het einde van de BASIS.


Locatie en tijdsruimte: BASIS – 18 november 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De onsterfelijke moet de BASIS bereiken. Kaowen – De protector vreest QIN SHI. Ennerhahl – De geheimzinnige kent zijn opdrachtgever alleen als 'schimmig licht'. Gucky – De muisbever betreedt APERAS KOKKAIA.Nadat diverse moeilijkheden bij het verlaten van de anomalie zijn overwonnen vliegen MIKRU-JON en Ennerhahl's lichtcel terug naar de standplaats van de BASIS. Het oude lange-afstand ruimteschip heeft zich helemaal omgevormd tot twee verschillende grote bollen. Tegelijkertijd arriveren er steeds meer aanvalsschepen voor Escalian's invasie. QIN SHI heeft weliswaar gezorgd voor de verplaatsing van de BASIS naar het binnenste van de werf APERAS KOKKAIA, maar dat kon de omvorming niet verhinderen. Al Kaowen's pogingen om het beveiligingsscherm van de BASIS te kraken waren te vergeefs. Plotseling dijt het scherm uit in twee stappen, waardoor de hyperkristal-wolk, waarin het schip werd gehuld, wordt vernietigd. Bovendien stort APERAS KOKKAIA's beveiligingsscherm in, zodat MIKRU-JON naar binnen kan vliegen. Perry Rhodan en Gucky teleporteren in het binnenste van een van de BASIS-bolcellen want daar heeft de muisbever mentale impulsen waargenomen en er worden energieschoten gepeild. Erik Theonta en de andere bemanningsleden worden voor Haogarth's Xylthen gered. Maar enkelen hebben het gevecht overleefd.

Een Rafaëliet en de originele Rafaël verschijnen. Ennerhahl wordt erkend als gevolmachtigde van HET (ook als bevelgerechtigde). Rhodan hoort dat de veranderde BASIS identiek is met het multiversum-oculair. Het werkelijke oculair bevindt zich in de grotere bolcel en in de kleinere zijn verblijven en verzorgingsinrichtingen ondergebracht. Vanwege hyperfysische fenomenen kan niemand de grotere bol betreden. Klaarblijkelijk waren het grijze vertrek, de configuratie Phanes en het multiversum-oculair vanaf het allereerst begin een bestanddeel van de BASIS. Ze hadden de galactici eventueel kunnen helpen bij het doordringen in het Arresum, maar dat was toen niet nodig. Iemand moet destijds, gedurende de tijd waarin de BASIS wachtte op de terugkeer van het Tarkan-verband en vervolgens werd gedemonteerd, toegang hebben gehad tot de grijze ruimte en de Phanes-schakeling hebben geblokkeerd. Deze werd pas onlangs door een onbekende geactiveerd. Rhodan neemt aan dat Delorian achter alles zit – als hij zijn naam noemt reageert Raphaël niet. Hij kent deze naam niet. Rhodan heeft langzamerhand het idee dat zelfs HET door Delorian wordt gemanipuleerd.

De BASIS maakt vaart en nadert de centrale anomalie in het binnenste van APERAS KOKKAIA. Blijkbaar wordt de BASIS naar Escalian getransporteerd. Plotseling barsten delen van de werf door een enorme explosie uiteen, waarbij ook Kaowen's laatste kloonlichaam wordt vernietigd. Het blijkt dat een zonnebom naar de anomalie werd gesluisd en werd ontstoken. Het doorkruisen van de anomalie is nu niet meer mogelijk. Het pak van de universa maakt Rhodan intussen duidelijk dat hij een 'tweede keuze' is. De eigenlijke ware drager, beweert het pak, bevindt zich ergens in de buurt. Gucky springt met Rhodan, Ennerhahl en Nemo Partijan in een gevangenisvleugel van de werf. Daar vinden ze Samburi Yura, die alleen nog maar een schaduw is van zichzelf, en nemen haar mee naar de BASIS. QIN SHI verschijnt persoonlijk, lijkt de galactici echter helemaal niet waar te nemen, en gaat verder richting de anomalie. Samburi Yura's lichaam vervalt razend snel. Ze heeft fluistert nog over een ochtendzuster en Anaree, dan sterft ze en lost ze volledig op. In haar amorfe overblijfsel vindt Partijan een stersaffier.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende