< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2660 • 2222    DE SPRINGENDE STERREN


We schrijven het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - wat overeenkomt met het jaar 5056 van de christelijke tijdrekening. Op een tot dusver onopgehelderde wijze verdween het Sol-stelsel met zijn planeten en al zijn bewoners uit het bekende universum.

Het vaderland van de mensheid werd verplaatst naar een klein eigen universum, waar de Terranen op merkwaardige buren stoten. De situatie spitst zich toe, wanneer de planeet door vreemde ruimtevaarders bezet en de zon Sol 'bedekt' wordt. Sindsdien strijdt de solaire mensheid om te overleven.

Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hij is in een vreemde kosmos terechtgekomen: met het gigantische ruimteschip BASIS belandt hij in de dubbele galaxie Chanda. Daar heerst de negatieve superintelligentie QIN SHI, die voor haar plannen het mysterieuze multiversumoculair nodig heeft. Om QIN SHI het hoofd te bieden, heeft Perry Rhodan steun nodig - en die komt van Ramoz, ooit huisdier van zijn levensgezellin Mondra Diamond en nu 'ziel van de vloot'. Een bijzondere rol in diens leven speelden de springende sterren ...


Van de ziel van de vloot schakelen we in de volgende aflevering over naar Perry Rhodan en de 'nieuwe' BASIS. In de chaos van het verwoeste station APERAS KOKKAIA kan hij een speciaal beveiligde gevangeniscel openen en de inzittende daarvan redden: Samburi Yura, de vertegenwoordiger van kosmocraten, die onmiddellijk daarna sterft. De volgende aflevering is geschreven door Uwe Anton.


Oorspronkelijke titel: Die springenden Sterne

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Sinne Sinnema/ScripturaSamenvatting: een schokkend inzicht – Ramoz werpt een blik in het verleden.


Locatie en tijdsruimte: Koude ruimte / Do-Chan-Za – 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ramoz – De wedergeborene geldt als de ziel van een oeroude vloot. Sajon – De Zasa staat zijn vriend bij en ontmoet springenden sterren. Mondra Diamond – Perry Rhodan's gezellin hoort een verhaal uit een ver verleden. Wörgut Gooswart – De woordvoerder van de Oraccameo houdt zich bezig met een belangrijk onderzoeksprogramma.Ramoz wordt overweldigd door herinneringen over zijn verleden. Hij deelt deze met Mondra Diamond, die gedurende het verhaal ziet hoe de kristallen van de koude ruimte zich langzaam samenvoegen tot een reusachtig gezicht.

In de uit Dosanta en Zasaonta gevormden dubbelgalaxie Chalkada ontwikkelen de Oraccameo zeer begaafde piloten. Ramoz, een van vele piloten-kandidaten uit het volk van de Zasa, wint door een riskante vliegmanoeuvre het respect van Wörgut Gooswart, een van de hoogst geplaatste Oraccameo. Hij wordt benoemd tot volwaardige piloot en krijgt een oogdoorn. Daarmee is hij onder andere in staat om twee ruimteschepen synchroon te besturen. Op zijn verzoek krijgt zijn vriend Sajon, die lang niet zo begaafd is als Ramoz, dezelfde operatie. Ramoz leert hoe hij hyperscheuren, die bekend staan als Viibad-kloven, kan benutten om snel van de ene naar de andere plek in de galaxie te gaan. Na enige tijd lukt het hem ook om steeds meer schepen tegelijkertijd te controleren. Hij hoort dat het doel van de Oraccameo bestaat uit het creëren van veilige zones in hun galaxie die met hyperfysische chaos is gevuld – de knokige wezens bouwen miniatuur-universa.

Ramoz laaft zich in roem en eer, krijgt een verbeterde versie van de oogdoorn, lijdt echter ook aan tegenslagen. Op een dag bereikt hem een hulproep van Sajon. Ramoz' vriend had geprobeerd om toegang te krijgen tot een springende ster (een handelsster). Deze werd daarbij beschadigd. Sajon wordt voor een rechtbank geleid. Als Ramoz ziet op welke wijze Sajon wordt bestraft herkent hij eindelijk waardoor hij soms wordt gekweld in zijn dromen, hij ziet kleine pelswezens dat enkel hun instinct volgen: Sajon krijgt een injectie waardoor hij in een van deze wezens verandert. Dit is de ware verschijningsvorm van de Zasa. Hun ontwikkeling werd versneld door de Oraccameo via genetische manipulaties en deze snel-evolutie kan op ieder moment weer ongedaan worden gemaakt.

Na enige tijd krijgt Ramoz bezoek van een man genaamd Nijas. Het is Sajon, die opnieuw werd veranderd in een humanoïde. Hij werd begenadigd omdat de Oraccameo zo veel mogelijk piloten nodig hebben. Nijas beweert dat de Oraccameo streven naar de collectieve vergeestelijking en bij een entiteit genaamd QIN SHI ('heer van de gezichten') willen horen, die volgens hen al bestaat en waarmee ze contact hebben opgenomen. Als Ramoz een opdracht krijgt om een vloot in een anomalie te verstoppen, moet Nijas zichzelf opofferen om weer een handelsster te vernietigen. De eerste door Sajon beschadigde handelsster wordt door de Oraccameo omgebouwd. Daar Ramoz twijfelt om zijn eigen opdracht uit te voeren wordt ook hij onderworpen aan de reductie en terug veranderd in een klein pelswezen. In zijn beenkappen worden projectoren aangebracht voor het opwekken van een stagnatieveld. Hij wordt via het polypoortnet naar het station Kyon Megas gestuurd, dat de halfspoor-wisselaars naar Markanu brengen. Daar ontmoet Ramoz veel later Mondra Diamond.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende