< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2651 • 2213    RED DE BASIS!


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot nog toe onopgehelderde manier verdween het Sol-stelsel met zijn planeten evenals alle bewoners uit het bekende universum.

Het vaderland van de mensheid werd naar een eigen klein universum getransfereerd, waar de Terranen op vreemde buren stoten. De situatie spitst zich toe als de planeten door vreemde ruimtevaarders bezet en de zon Sol 'verhuld' worden. Sindsdien vecht de solaire mensheid voor het voortbestaan. Perry Rhodan weet niets van al deze ontwikkelingen. Ook hij is naar een vreemde kosmos verplaatst: met het machtige ruimteschip BASIS komt hij in de dubbelgalaxie Chanda terecht. Daar wordt een tot nog toe onbekend programma op gang gebracht dat de BASIS stuk voor stuk demonteert en in twee autarkische vliegwaardige bollen ombouwt.

Eén van deze bollen is het geheimzinnige multiversumoculair, waar de superintelligentie QIN SHI, die ook verantwoordelijk is voor de ontvoering van het Sol-stelsel. Om het oculair te beschermen is er maar een ding te doen: red de BASIS!


Perry Rhodan heeft waardevolle inzichten in het wezen en de motieven van de superintelligentie QIN SHI gekregen, de BASIS werd gered en een grote machtsfactor in Chanda vernietigd. Maar de negatieve superintelligentie is niet alleen in zijn thuisgalaxie actief ...

In de volgende aflevering viert de serie een bijzonder jubileum: het is precies duizend nummers geleden dat Susan Schwartz het team versterkte. Om deze reden keert ze terug met een gastaflevering.


Oorspronkelijke titel: Rettet die BASIS!

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Plantekening (Duits exclusief): sterrengaljoen door Lars Bublitz

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting:


Locatie en tijdsruimte: BASIS – 18 november 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De cellenactiveerderdrager wordt gedongen om met zijn leven te spelen. Kaowen – De protector ziet een kans om zijn opdracht eindelijk te vervullen. Gucky – De Ilt krijgt te maken met buitengewoon vraatzuchtig tegenstanders. QIN SHI – De superintelligentie valt persoonlijk aan in de frontlinie.Nemo Partijan stelt vast dat Samburi Yura's overblijfselen genetisch instabiel zijn. Waarschijnlijk gaat het niet om de echte Enthoonse maar om een nabootsing. Het supersterke beveiligingsscherm van de voormalige BASIS verdwijnt. Gucky wordt door QIN SHI's uitstraling gekweld en stoot onsamenhangende waarschuwingen uit.

QIN SHI is verwart en laat ontelbare individuen vrij uit zijn collectieve bewustzijn. Ze worden lichamelijk in APERAS KOKKAIA's binnenste, lijden onder de toestand van individualiteit en doen er alles aan om weer op te gaan in de superintelligentie. Net als QIN SHI smachten ze naar vitale energie en richten ze een slachting aan onder de vaste bemanning van de werf. Kaowen is machteloos want de getroffen sectoren zijn helemaal afgesloten en QIN SHI's verwarring heeft tevens effect op zijn volk. Gucky, Rynol Cog-Láar, Quistus, Nemo Partijan en Perry Rhodan zijn vanwege hun paravaardigheden resp. cellenactiveerders geschikte buit voor de door QIN SHI uitgestotenen. Ze worden met een soort fictiefoverbrenger ontvoerd en moeten zich in de werf gescheiden van elkaar met QIN SHI's voormalige bestanddelen bezighouden. Daarbij verneemt Gucky dat HET verantwoordelijk is voor QIN SHI's verwarring.

Rhodan ontmoet Hauge Hay'änn en zijn koningin Kand'ak Sarshaktin uit het volk van de Iuneti. Beide zijn concepten resp. avatars van QIN SHI. Rhodan's cellenactiveerder moet dienen voor hun terugkeer in het bewustzijnsreservoir van de superintelligentie. Rhodan moet om de cellenactiveerder spelen en wint. Hij mag zijn cellenactiveerder behouden, zal echter ook opgaan in QIN SHI. Hij wordt ingewijd in de plannen van de superintelligentie. De met entiteiten of hun lijken gestabiliseerden anomalieën (geschapen met Sholoubwa's hulp) moeten dienen als transportmiddel en wapen, maar vooral als gebieden om zich terug te trekken. In de anomalieën onttrekt QIN SHI zich aan ieder grip van de hogere machten. Als voorbereiding van Escalian's invasie moet QIN SHI de anomalie eerst zelf stabiliseren. De superintelligentie vreest dat iemand haar anker zal vinden en zal vernietigen omdat ze deze zichtbaar moet achterlaten buiten de anomalie.

QIN SHI neemt de uitgestoten bewustzijnsinhoud weer in zich op en dringt de anomalie binnen. Rhodan dreigt hetzelfde lot. Hij wordt echter door Gucky gered, die daarvoor al de andere ontvoerden heeft geholpen. Allen keren terug in Ennerhahl's lichtcel, in een hangaar staat MIKRU-JON, die intussen is aangemeerd bij de kleinere van beide BASIS-bollen. Raphaël benoemt Ennerhahl tot commandant van de verzorgingsbol. Hijzelf moet de grotere bol met het multiversumoculair met een noodtransitie naar onbekend doel in veiligheid brengen, want men kan nu alleen nog paratronschermen opbouwen die geen voldoende bescherming bieden tegen Kaowen's aanval. Als opperste richtlijn geldt: red de BASIS! Ook de verzorgingsbol vlucht, terwijl de anomalie zich opblaast en daarbij APERAS KOKKAIA vernietigd. De verzorgingsbol maakt later contact met de SICHOU-1 en de KADURA. Kaowen is met de RADONJU uit de werf gevlucht.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende