< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2602 • 2116    DE DOODSWORSTELAARS VAN ORONTES


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - wat overeenkomt met het jaar 5056 van de christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De bewoners van de Aarde herstellen langzaam van de traumatische gebeurtenissen.

Nu hopen de mensen evenals de onderdanen van andere volken op een lange tijd van wede. Perry Rhodan en zijn onsterfelijke kameraden willen de eenwording van de galaxie verder bevorderen; de oeroude conflicten tussen de civilisaties moeten tot het verleden behoren.

Daarbij zal de fenomenale transporttechnologie van het polypoortnet behulpzaam zijn. Met behulp van deze technologie bestaan contacten met ver verwijderde sterreneilanden, met name de galaxie Anthuresta, waar de Stardust-mensheid zich verder ontwikkelt. Maar allang ligt er een heel ander gevaar op de loer, waarvan de bewoners van de Melkweg tot dusver geen idee hebben. Ineens verdwijnt het hele Sol-stelsel naar een onbekende plaats - en Perry Rhodan verdwijnt samen met de BASIS in de verte, waar ze vijandig worden ontvangen. Een van de tegenstanders zijn de doodsworstelaars van Orontes ...


De gloeiende wereld Orontes en haar bewoners zijn geen geruststellende start voor Perry Rhodan in de vreemde dubbele galaxie Chanda. Maar hij en zijn metgezellen moeten iets ondernemen, willen ze het vaderland ooit weerzien. Michael Marcus Thurner blijft als kroniekschrijver van de gebeurtenissen ook in de volgende aflevering aan Perry Rhodans zijde.


Oorspronkelijke titel: Die Todringer von Orontes

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Scriptura / Sinne J. SinnemaSamenvatting: in de onderwereld van de hitteplaneet – Gucky stoot op gelijkwaardige tegenstanders.


Locatie en tijdsruimte: materie-brug van Chanda, Orontes – september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De cellenactiveerderdrager verzamelt informatie. Gucky – De muisbever spoort het geheim op van de onderwereld. Sinaid Velderbilt – De Ertrusin wil het raadsel van Orontes oplossen. Bylyi Hüfenyr – De Blue moet zijn autoriteit handhaven tegenover een onsterfelijke. Awkurow – De doodsworstelaar brengt ijzige kou mee. Rynol Cog-Láar – De Báalol kan geen afstand doen van zijn muziekinstrument.Perry Rhodan en Nemo Partijan starten met MIKRU-JON om de omgeving van de planeet Orontes te verkennen want sondes kunnen de rondrazende hyperfysische chaos in de atmosfeer niet doordringen. De muisbever Gucky is met Sinaid Velderbilt en Rynol Cog-Láar onderaards van Orontes onderweg op zoek naar andere mogelijke gevaren voor MIKRU-JON en de reparatie behoeftige CHISHOLM die aan het oppervlak staan. Bovendien heeft Gucky problemen om zoals gewoonlijk zijn vaardigheden in te zetten, wat vermoedelijk ligt aan het paraflakkeren. Het radioverkeer wordt door het omliggende gesteente gestoord – hoe dieper de groep afdaalt, des te sterker, tot het radioverkeer onderweg helemaal afbreekt.

Tegelijkertijd bevinden zich meerdere groepen doodsworstelaars – rupsachtige wezens die door zeer oude exo-skeletten worden ondersteund – op weg naar het oppervlak om de indringers te doden. Dit geschiedt vooral uit angst voor de 'wereldengesel', die hun planeetoppervlak lang geleden verwoestte en hun volk bijna uitroeide. Ze leven in negen clans, met aan de leiding een clanmoeder, en vrezen voor een tweede slag met de wereldengesel. Hun hele denken wordt door een veelvoud van angsten en taboes beïnvloed en langzamerhand neemt het uitvallen van hun techniek toe, die ze enkel benutten maar niet meer begrijpen. Het arriveren van de galactici is voor hen het ergst denkbare scenario. Ze menen dat de vreemdelingen de terugkeer van de wereldengesel kunnen veroorzaken. Daar al hun oude gevechtsrobots door de vreemdelingen zijn vernietigd hebben de clanmoeders 200 doodsworstelaars in meerdere groepen uitgezonden die de recent gearriveerden moeten vernietigen.

Tot een van deze groepen hoort de jonge doodsworstelaar Awkurow. Zoals alle wezens van zijn soort beschikt hij over een paragave. Hij kan aan zijn omgeving warmte onttrekken en elk willekeurig object tot ijs laten verstarren. Als zijn groep de drie galactici tegenkomt worden de uiteenlopende paragaven gecoördineerd ingezet. De doodsworstelaars zijn zeer verbaast in Gucky een tegenstander te vinden die zich kan verweren met dezelfde middelen, terwijl Rynol enkel een muziekinstrument bespeelt die de krachten van de doodsworstelaars neutraliseert. Awkurow waagt een ongeoorloofde soloactie, maar wordt uiteindelijk verslagen zoals zijn kameraden. Verrassend genoeg doden de vreemdelingen Awkurow en zijn kameraden niet. In tegendeel: zodra de translators functioneren verzoeken Gucky en de Ertrusin om asiel voor alle galactici. Nog net op tijd leest Gucky in hun gedachten welk plan de doodsworstelaars werkelijk nastreven. Ze willen een vulkaan tot uitbarsting brengen vlakbij de ruimteschepen op de plek van de noodlanding om zo de galactici te vernietigen.

Daarvan vermoeden de bemanningsleden op beide schepen natuurlijk niets, bovendien hebben ze hun eigen problemen. De Mehandor-patriarch Tongger Feszak is aan het onruststoker en agiteert Perry Rhodan. Heatha Neroverde houdt hem in het oog en herkent dat hij alleen door angst wordt geleid. Het paraflakkeren zorgt voor een verdere verslechtering in de toestand van Lor-Eli Aluccs, en Ramoz wordt intussen bijna volledig bedekt door de woekeringen van zijn 'beenkappen'. Nemo Partijan neemt aan dat Ramoz door de woekeringen weliswaar wordt beschermd tegen het paraflakkeren maar dat het tegelijkertijd erg veel energie aan hem onttrekt.

Het lukt Gucky om Awkurow ervan te overtuigen om hen naar zijn clanmoeder Syb te brengen. Deze blijkt begripvol en bewerkstelligt het afbreken van de aanval. De galactici mogen voorlopig op Orontes te blijven – dat Gucky de doodsworstelaars een technologie-transfer heeft aangeboden zal ook wel een rol hebben gespeeld bij deze beslissing. Awkurow wordt als bemiddelaar aangewezen tussen de doodsworstelaars en galactici en neemt zijn intrek in MIKRU-JON. Hij wordt door Heatha Neroverde begeleid.

Na Perry Rhodan's verkenningsvlucht met MIKRU-JON wordt bevestigd dat in de materie-brug van Chanda een mengelmoes aan volken bestaat. Blijkbaar vecht iedereen tegen elkaar – maar iedereen vecht ook tegen de Dosanthi. Rhodan overlegt over de mogelijkheid om een verbond te sluiten met een van de andere volken tegen de veroveraar van de BASIS. Dank worden radioberichten opgevangen van andere sloepen uit de BASIS: de korvetten HARL DEPHIN en SENCO AHRAT zenden kort een noodoproep. De schepen zijn minder dan honderd lichtjaar verwijderd en bevinden zich in moeilijkheden ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende