< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2659 • 2221    TOUFEC


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op tot dusver onverklaarbare wijze verdwijnt het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners uit het bekende universum.

Het thuis van de mensheid wordt naar een eigen miniatuuruniversum verplaatst, waar de Terranen vreemde buren tegenkomen, die het schijnbaar niet goed voorhebben met hen. Sindsdien vecht de solaire mensheid voor haar bestaan.

Over de geheimzinnige Spenta's is in ieder geval dit bekend: ze geven veel om de zon. Volgens hen wordt Sol door het lijk van de superintelligentie ARCHETIM bezoedeld - daarom hebben ze het hart van het stelsel verhuld.

Heel anders dan de Fagesy's : zij zien gemene dieven in de mensen, die het lijk van een superintelligentie gestolen hebben. Zij eisen genoegdoening. Aan hun zijde staan de Sayporanen die niets minder willen dan het opnieuw formatteren van de mensheid. Delorian, Perry Rhodans zoon en voormalig kroniekschrijver van de superintelligentie HET, probeert dit met zijn 'verbond van sterwaardigen' te verhinderen. Hun meest prominente lid is Toufec ...


Toufec en Pazuzu zijn belangrijke leden van het verbond van sterwaardigen - en dit speelt een belangrijke rol bij de bevrijding van de aarde van de vreemde bezetters. Maar komen Delorians plannen overeen met die van Reginald Bull en de andere Terranen?

In de volgende aflevering valt het licht op de gebeurtenissen rondom Ramoz en zijn geschiedenis. Deze aflevering is geschreven door Christian Montillon.


Oorspronkelijke titel: Toufec

Auteur: Richard Dübell

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): duo-bolschip van de Cheborparners door Tonio Cullotta

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: de bond van de sterrenwaardigen – mensen van de Aarde krijgen een nieuwe opdracht.


Locatie en tijdsruimte: Terra, Aures – 551 v. Chr., 1631, 1960 n. Chr.


Hoofdpersonen: Delorian Rhodan – Een kroniekschrijver heult met een merkwaardige stad. Toufec – Een Babyloniër stelt de liefde voor zijn broer boven zijn plichten. Pazuzu – Een geest uit de fles, die er geen is. Clara Esleve – Een vermeende heks wacht de dood.In het tijdperk van de regent Belsazar van Babylonië, meer dan 500 jaar voor Christus geboorte, is de oasestad Tiamat, aan de rand van de Nefud woestijn, een toevluchtsoord voor dieven. Daar leeft een jonge man genaamd Toufec die zich voordoet als Tiamat's geraffineerdste karavaanrover. Hij werkt voor de machtige 'Oheim', die Toufec een hand boven het hoofd houdt – Toufec vermoedt dat hij een onwettige zoon is van Oheim. Op een dag gaat een overval mis vanwege van een fout van Toufec's jongere broer Asin. Toufec's makkers komen om en alle buit gaat verloren. Toufec en Asin kunnen maar op 't nippertje ontkomen. Om zijn falen weer goed te maken gaat Asin de woestenij in bij een naderende zandstorm. Hij gelooft in de door Toufec verkondigde legende dat in zandstormen djinn's voorkomen die ieders wens vervullen, wie het lukt om ze te pakken te krijgen. Toufec moet verraad plegen bij Oheim om Asin te kunnen volgen, maar hij vindt zijn broer niet. Het is Toufec's lot om in de zandstorm te moeten sterven. Maar Delorian Rhodan, die zijn levensloop kent heeft andere plannen met de woestijnzoon en schenkt hem het leven.

Delorian brengt Toufec, die zich in handen van een magiër waant, met de TOLBA naar de planeet Sanhaba in de dwerggalaxie Ecloos. Daar staat de stad Aures, een constructie die tot in de zesde dimensie reikt en erg ziek is omdat het zich moet sterken met nieuw leven. Delorian stelt dit leven beschikbaar als hij Aures nieuwe bewoners bezorgd. Als tegenprestatie mag Delorian gebruik maken van de hoogstaande techniek de stad.

Het duurt geruime tijd en vereist enkele hypnocursussen, tot Toufec begrijpt waarover Delorian het heeft. Hij woont voortaan in Aures. Het verblijf schaadt hem niet; Aures stelt zich helemaal in op zijn wensen. Met de 'geest uit de fles' Pazuzu (een autonoom conglomeraat van microscopisch kleine nanogenten-robots) kan Toufec steeds beter overweg, verleent hem ook gezelschap. Toufec geeft de hoop niet op om Asin op een dag terug te vinden, die volgens Delorian in de tijd is verdwenen. Toufec brengt lange tijd door in cryostagnatie  als Delorian afwezig is.

2182 jaar later, op Aarde is het dan 1631 AD, verneemt Toufec waaruit zijn opdracht bestaat. Delorian wil tientallen mensen van de Aarde redden waarvan de dood eigenlijk vaststaat. Hiervoor heeft hij iemand met bijzondere vaardigheden nodig zoals Toufec's. Toufec brengt de dood gewaande mensen met Pazuzu's hulp in veiligheid. Indien nodig worden ze vervangen door nabootsingen, zogenoemde 'imago's'. Toufec's eerste doelpersoon is Clara Esleve, die op bevel van de heksencommissaris Franz Buirmann in Rheinbach als heks zal worden verbrand. Toufec reist naar het Duitsland van de dertigjarige oorlog en bevrijdt de mooie jonge vrouw uit een kerker. Hij wordt verliefd op haar, maar jammer genoeg houdt Clara hem voor een demon.

Honderd jaar later, in december 1960, heeft Toufec in totaal 54 mensen naar Aures gebracht. Voor zijn laatste erg moeilijke inzet krijgt Toufec een metgezellin: Delorian wekt Clara Esleve uit haar diepslaap. Ze is intussen 'opgeknapt' en vriendelijker tegen Toufec. Beide moeten de Amerikaan Dr. Duncan Talbot, een fysicus en studiegenoot van Richard Feynmans, de vader  van de nanotechnologie, uit een neerstortend vliegtuig redden. Tegen Delorian's advies redt Toufec bovendien Caspar Obadiah, een kind dat hem herinnert aan zijn verdwenen broer. Toufec plaats Caspar echter weer terug op de Aarde. Tot zijn spijt moet Toufec vaststellen dat Clara Esleve interesse heeft voor Talbot.

Daarmee is de bond van de sterrenwaardigen compleet. Meer reddingen zijn niet mogelijk want anders zal de superintelligentie HET al snel in het lot van de mensheid ingrijpen en dergelijke manipulaties verhinderen. De sterrenwaardigen verblijven in het langzame huis in cryostagnatie, tot Delorian ze voor hun laatste missie wekt. Deze keer gaan ze de hele Aarde redden.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende