< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2644 • 2206    DE GUERRILLA'S VAN TERRANIA


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT), wat overeenkomt met het jaar 5056 van de christelijke tijdrekening. Sinds de dramatische verdwijning van het Sol-stelsel met alle bewoners is de situatie in de Melkweg fundamenteel veranderd. De regio rondom het verdwenen zonnestelsel werd tot sector nul verklaard en door ruimteschepen van het galacticum afgesloten. De verantwoordelijken van de galactische volken trachten er koortsachtig achter te komen wat er is gebeurd. Dat ook Perry Rhodan samen met de BASIS op tot nu toe onbekende wijze is 'ontvoerd', maakt de situatie aanzienlijk ingewikkelder. Om de LVT niet zonder hoofd te laten blijven werd er een nieuwe voorlopige leiding gekozen, die haar zetel op de planeet Maharani heeft.

Terwijl Perry Rhodan en Alaska Saedelaere tegen de superintelligentie QIN SHI moeten strijden, die uit een lange slaap ontwaakt, bevindt het Sol-stelsel zich in een anomalie, geïsoleerd van de rest van het bekende universum en moet zich staande zien te houden tegenover drie vreemde volkeren: de Spenta's omhullen Sol, de Fagesy's bezetten Terra en de Sayporanen ontvoeren kinderen. Nadat de regering voor de vreemdelingen gecapituleerd heeft, steekt het eerste verzet de kop op in de vorm van de guerrilla's van Terrania ...


Terranen geven zich niet zo makkelijk gewonnen, maar de vreemde bezetters lijken toch betere kaarten te hebben. In de volgende aflevering schakelen we over naar de planeten van de Sayporanen, waarop de kinderen en jongeren geconditioneerd worden.


Oorspronkelijke titel: Die Guerillas von Terrania

Auteur: Verena Themsen

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Sinne Sinnema/ScripturaSamenvatting: mensen verzetten zich – hulp komt van onbekende zijde.


Locatie en tijdsruimte: Terrania – 12 oktober tot 4 november 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Barisch Ghada – De Terraan neemt een leidersrol. Sharoun Beffegor – Een ex-agente wordt een guerrilla-instructrice. Fydor Riordan – Een assistent bewijst zich bij de nieuwe machthebbers. Chossom – De Fagesy stoort zich aan de acties van de Terranen. De schim – Het verzet krijgt hulp.De Terranen bieden verzet tegen de bezetting van hun thuiswereld. Steeds weer verdwijnen patrouillerende Fagesy spoorloos, recentelijk wordt zelfs het ongeautoriseerde gebruik vastgesteld van een transitvloer in Terrania. De hoge marsbevelhebber Chossom wil het liefst een Terraan laten executeren voor elke verdwenen Fagesy, maar Marrghiz raadt het af en verzoekt om geduld. Fydor Riordan, een ongevoelige opportunist (en klaarblijkelijk een verre nakomeling van Tipa Riordan), die de leiding van de TLD heeft overgenomen, zal zich met die aangelegenheid bemoeien. De verzetsstrijders zijn echter ongrijpbaar omdat ze de open strijd vermijden en inzetten op guerrilla-tactiek, bovendien kennen de verschillende verzetscellen elkaar niet en handelen ze zelfstandig – in ieder geval is er niets bekend van een gemeenschappelijke leiding.

Op 12 oktober 1469 NGT formeert cel X van het verzet zich in de woning van de architect Barisch Ghada, die de leiding neemt. Ghada en drie andere mannen uit zijn kennissenkring en de Matten-Willy Snacco worden getraind door de voormalige TLD-agente Sharoun Beffegor. Elk van hen heeft iemand verloren toen de Auguren Terra's kinderen hebben ontvoerd. Ze plannen nu een aanslag tegen de Fagesy. De benodigde wapens verkrijgen ze via Sharoun's kennis, de in Peking als antiquair werkenden Topsider Chakt-Vachtor. Op 23 oktober is het zover. Cel X valt midden in Terrania op de brug van het hotel 'Terrania Silverbridge' drie bewapende escortes aan. De aanval dreigt te mislukken als onverwachts twee andere Fagesy opduiken. Twee leden van cel X sterven en Sharoun neemt ook al afscheid van haar leven, maar dan valt een onbekende schim aan en keert het lot in het voordeel van de verzetsstrijders, voordat deze weer verdwijnt.

Sharoun en haar overgebleven leden nemen de laatste overlevende Fagesy mee. Hij wordt in Barisch's woning gevangen gehouden en verhoord. Barisch verhindert dat Sharoun de gevangenen neerschiet en begint met deze te communiceren. De naam van het wezen is Oachono. Van deze vernemen de Terranen voor het eerst dat men ze voor dieven houdt die ALLDAR's psi-corpus hebben gestolen, en dat er ook bij de Fagesy ontevredenen zijn die verzet plegen via de alomtegenwoordige achterhoede. Niet alle Fagesy geloven in de belofte dat ALLDAR spoedig zal terugkeren. Bovendien blijkt, na Oachono's onderzoek via een biopsie, dat het bij de Fagesy mogelijk gaat om genetisch gemanipuleerde kunstmatige wezens.

Door zijn verzamelpassie komt Riordan langzamerhand op het spoor van cel X. Hij is altijd op zoek naar oude munten en Chakt-Vachtor is één van zijn leveranciers. Als Riordan nieuw gearriveerde munten bij de Topsider bekijkt is ook zijn assistente erbij, de Ferroonse Ve Kekolor. De jonge vrouw is zwak telepatisch. Ze leest Chakt-Vachtor's gedachten en herkent de band met Sharoun. Riordan vreest in opspraak te komen en vermoordt de Topsider. Als Sharoun hiervan hoort is het hem duidelijk dat het net samentrekt om cel X. Een lid verlaat de groep. Sharoun en Barisch nemen contact met Urs van Strattkowitz en bieden Oachono's uitlevering aan.  Als tegenprestatie moet Dweezil Beffegor worden vrijgelaten. Bij een tweede gesprek gaat de secretaris-generaal akkoord.

De uitruil vindt op 4 november plaats in de dierentuin van Terrania, maar van Strattkowitz komt alleen. Het geheel is een door Riordan opgezette hinderlaag, waarschijnlijk werd het tweede gesprek door hem gevoerd. Fagesy vallen aan. Opnieuw verschijnt de 'schim' en maakt deze de vlucht mogelijk voor de verzetsstrijders en Oachono. Van Strattkowitz komt bij het vuurgevecht om het leven. Het was weliswaar niet gepland, komt Riordan echter goed van pas. De TLD-chef gelooft dat van Strattkowitz op de een of andere manier was verwikkelt in de zaak met de transitvloer. Op de plek van het gebeuren wordt iets gevonden dat vermoedelijk de 'schim' heeft verloren. Het is een onderdeel van een niet Terraanse nano-machine.

Deze informatie houdt Riordan voor zich, als hij wat later wordt bezocht door Marrghiz. De Sayporaner deelt mee dat die nieuw geformatteerde jongeren weldra zullen terugkeren naar Terra. Ze zullen de umbrische raad vormen – de nieuwe regering van de Terranen. Marrghiz gelooft dat de mensen hun verzet snel zullen opgeven zodra ze weer een regering hebben die bestaat uit soortgenoten, die vervolgens geheel en al zullen handelen in de zin van de Sayporaner. Riordan heeft een andere mening. De TLD-chef erkent dat er met de 'schim' een nieuwe macht in het spel is, waarvan de doelen nog volledig onbekend zijn. Wellicht is het voor hem tijd om opnieuw van kant te wisselen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende