< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2670 • 2232    DE WEG VAN DE CONSTRUCTEUR


In de Melkweg schrijft men het jaar 1470 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5057 christelijke tijdrekening. Het vaderlandse Sol-stelsel verdween meer dan drie maanden geleden spoorloos van zijn eigen plek in de Orion-arm van de Melkweg.

Opdat de liga van vrije Terranen niet in een chaos belandt worden er een nieuwe regering en een nieuwe centrale planeet gekozen. Nieuwe eerste Terraan wordt Arun Joschannan - en hij moet zich tegen de infiltraties door de troepen van de negatieve superintelligentie QIN SHI teweerstellen.

In de ver verwijderde galaxie Escalian, het 'rijk van de harmonie', is QIN SHI eveneens aan het werk en probeert daar een invasie te beginnen. TANEDRAR, de in Escalian thuis zijnde superintelligentie, heeft het gevaar herkend. Ze draagt de Terraan Alaska Saedelaere op haar te helpen.

Samen met de dwergandroïde Eroin Blitzer begeeft Alaska zich op zoek naar de geheimzinnige constructeur Sholoubwa. Wanneer hij hem eindelijk bereikt wordt hij weggeslingerd - maar Blitzer kan nog net de biografische gegevens van Sholoubwa extraheren. En zo volgen ze in de terugblik een leven dat zich laat beschrijven als de weg van de constructeur ...


Sholoubwa, de geniale maar volkomen amorele constructeur, is teruggeworpen op dat wat hij ooit was. Zijn weg terug naar vroegere grootte is nu het enige wat hem voortdrijft. Meer over Sholoubwa vertelt Christian Montillon in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Der Weg des Konstrukteurs

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: Sholoubwa's genie groeit – hij doorvoelt en schept kosmische wonderen.


Locatie en tijdsruimte: Evolux, MOWENA'S TROTS – 4581 NRG tot september 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Sholoubwa – De constructeur blijkt lastig en karakterloos. Voosla – Een raadgever moet de heren van Evolux gehoorzamen. Nikomus Neuntau – De piloot dient een ondankbare gebieder. Renyi-Hemdebb – De bode ontmoet de constructeur. Shobruntanger – Een oude Roakk dient met inzet van eigen leven.In 4581 NRG, 202 jaar na Cholaquin's dood, beproeft Sholoubwa zijn nieuwste uitvinding om aan de Allhe te ontkomen die zijn MOWENA'S TROTS achtervolgen, omdat hij niet alleen aan hen wapens heeft geleverd maar ook aan hun vijanden. Sholoubwa activeert het halfruimtebel-net (HRB-net) waarin de vijandelijke schepen kortstondig vastzitten, zodat hij kan verdwijnen. Sholoubwa staat voortdurend in nulkanaal-contact met de grootpositron op zijn asteroïdebasis, evenals met zijn externiteiten – robots die hij kan controleren alsof het zijn eigen lichaamsdelen zijn. Dezelfde bode van de kosmocraten, die eens contact had met Cholaquin, bezoekt Sholoubwa in zijn basis en rekruteert hem voor de hoge machten. Op Evolux wordt Sholoubwa door een toetsingscommissie uit het volk van de Firr na langdurig testen voor waardig bevonden om in dienst van de kosmocraten te werken. Men verbreekt weliswaar de verbinding met zijn grootpositron, maar verleent hem wel toegang tot een Evolux-computer. Zo worden Sholoubwa's vaardigheden tot het onmetelijke verhoogd. Hij wint onverwacht aan nieuwe kennis over de kosmos en de kosmocratentechniek.

Decennia later staat Sholoubwa voor het gereedkomen van een sontaron-generator, door hem ontwikkelt volgens bouwplannen van een emotio-overbrenger. Dit apparaat kan paranormale emissies versterken. Ondersteunt door zijn bijna 2000 externiteiten – de technogarde – werkt Sholoubwa gelijktijdig aan talrijke projecten, maar in de ogen van zijn opdrachtgever is hij slechts een constructeur onder velen. Daarbij komt ook nog dat hij weerspannig is en steeds weer zijn eigen interesses vervolgd. Daarom wordt hem onderexaminator Voosla, uit het slangachtige volk van de Hoapono, toegewezen als oppasser. Meerdere eeuwen gaan voorbij. Dan krijgt Sholoubwa de opdracht om zijn HRB-net te vervolmaken en daaruit het door andere Evolux-constructeurs ontworpen BOTNET te bouwen. Voor dit doel is een bijzonder metaal nodig en om dit te verkrijgen vliegt Sholoubwa met SCHROEF-B naar de galaxie Remmal. Nikomus Neuntau wordt bestemd tot zijn hulp. Sholoubwa betreedt de immateriële stad Connajent zodra deze stoffelijk wordt op de planeet Nemkok. Sholoubwa zet een codesleutel in om Connajent te forceren om bij een volgende stop niet verder te reizen. Daardoor raakt de stad beschadigd, maar de opdracht wordt vervuld. Sholoubwa neemt van een kosmische fabriek het metaal in ontvangst, dat sporen van carit bevat. In deze tijd laat hij zich door Eto Thalwaaruu, een bewoner van Connajent, overhalen om leven te creëren. Sholoubwa schept de Firibirim naar het voorbeeld van de Firr.

De bouwplaats voor het BOTNET, een dimensiegevangenis die zal worden ingezet om KOLTOROC te ontvoeren en daarmee de terminale colonne TRAITOR onschadelijk te maken, bevindt zich in Escalian. Renyi-Hemdebb leidt het project. Het BOTNET wordt ten slotte ingezet bij de slag om TRYCLAU-3, maar de inzet mislukt en de bloembladeren van de tijdroos raken beschadigd. Sholoubwa ontdekt de fout en begint met de creatie van een substantie die het BOTNET zal verbeteren. Hij observeert hoe Renyi-Hemdebb door TAFALLA wordt gedood en identificeert ook hoe men een door het BOTNET opgebouwd miniatuur-universum kan stabiliseren. Duizend jaar na de slag om TRYCLAU-3 werkt Sholoubwa op Tolmar aan de perfectionering van het BOTNET. Het lukt hem om een hyperperforatie te creëren die duurzaam blijft bestaan en een bijzondere driehoeksconstellatie vormt met Tolmar en een zwartgat. Daarna wordt hij bezocht door ontbindingscommandant Vuusla. Sholoubwa wordt ontboden op Evolux. Wanneer hij weigert wordt de nulkanaal-verbinding met de Evolux-computer verbroken.

Sholoubwa is voorbereidt en verbindt zich opnieuw met zijn oude grootpositron. Maar de asteroïde wordt door een rapid-kruiser van de Yakonto aangevallen. Dan verschijnen er ruimteschepen van de Xylthen die de rapid-kruiser vernietigen. QIN SHI spreekt persoonlijk met Sholoubwa. De superintelligentie is geïnteresseerd in het BOTNET. Sholoubwa wil de bloembladeren verstoppen in de galaxie Totemhain. Eeuwen later doorstaat de constructeur een conflict met de entiteit Tafalla, die Sholoubwa's bouwplatform bij Tolmar misbruikt voor dat vermanende schouwspel genaamd zee van tranen. 2000 jaar later krijgt Sholoubwa een vreselijk shock door de verhoging van de hyperimpedantie. Alleen het basisprogramma van de oeroude medodrone start op. Het grootste deel van Sholoubwa's intellect is vernietigd. De constructeur is nu alleen nog maar een schaduw van zichzelf.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende