< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2606 • 2120    ONDER HET STALEN SCHERM


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De bewoners van de Aarde herstellen zich langzaam van de traumatische gebeurtenissen.

Nu hopen de mensen evenals de leden van andere volkeren op een lange tijd van vrede. Perry Rhodan en zijn onsterfelijke metgezellen willen de eenwording van de galaxie verder bevorderen; de oeroude conflicten tussen de civilisaties moeten tot het verleden behoren. Daarbij moet de fenomenale transporttechnologie van het polypoortnet behulpzaam zijn. Met behulp van deze technologie bestaan er contacten met ver verwijderde sterreneilanden, op de eerste plaats met de galaxie Anthuresta, waar de Stardust-mensheid zich verder ontwikkelt.

Maar er ligt allang een heel ander gevaar op de loer, waarvan de bewoners van de Melkweg tot nu toe niets kunnen vermoeden. Perry Rhodan doet het samen met de BASIS in de onbekende dubbelgalaxie Chanda terechtkomen, terwijl ook het hele Sol-stelsel naar een vreemde plaats wordt ontvoerd. Reginald Bull stuurt een expeditie in diens nabijere omgeving uit. De Terranen vinden twee planeten die door een brug met elkaar zijn verbonden en als ze deze betreden, dan bevinden ze zich terstond onder het stalen scherm ...


De planetenbrug heeft minstens één geheim onthuld - maar wat betekent dat voor het Sol-stelsel en zijn bewoners? Werden de planeten samen met de zon alleen vanwege het psi-materiële corpus van ARCHETIM ontvoerd?

In de volgende aflevering levert Wim Vandemaan de eerste antwoorden en vertelt over de gebeurtenissen in het Sol-stelsel.


Oorspronkelijke titel: Unter dem Stahlschirm

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Oliver Scholl

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: confrontatie met de alomtegenwoordige achterhoede – Terranen betreden het graf tussen de planeten.


Locatie en tijdsruimte: X – 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Jenke Schousboe – De plaatsvervangend commandante van de BOMBAY leidt de expeditie op de planetenbrug. Shimco Patoshin – Een Favadarij betreedt niet als eerster de brug tussen twee werelden. Kulslin Finukuls – De shathologe van de Favadarij kan zijn theoretische kennis in levende lijve beleven. Mareetu – Een grafbewaker treedt op tegen de aanslagpleger.Ondanks het FATROCHUN-net is er toenemende uitval van de techniek en de agressieve fauna van Faland's noordelijke regio maakt de reis van de VAHANA naar de planetenbrug moeizaam en gevaarlijk. Maar uiteindelijk wordt het doel bereikt, het wachtwoord wordt geaccepteerd en dat maakt de weg vrij naar de stad, die de interplanetaire spaak met een diameter van 1000 kilometer cirkelvormig omgeeft. Onbekende vliegende vleugel-toestellen vallen de SCARABEE aan, kunnen echter worden afgeweerd. Tenslotte komt de VAHANA bij Hascomen aan, de voorliggende bewoonde stad met een mengelmoes aan volken. Daar vernemen de galactici dat de ringstad de naam Alldar-Shat heeft en lang geleden het graf is geworden van de positieve superintelligentie ALLDAR. Deze heeft ooit opgetreden in de gedaantes van verschillende avatars als beschermingsmacht van een groot rijk en werd door de Tombaarse-shock gedood. De Fato'Fa – voorouders van de Favadarei, die de planetenbrug hebben geconstrueerd en daar nog steeds leven – hadden de opdracht om het corpus van de superintelligentie in de crypte NIMMERDAR bij te zetten. Het gehele zonnestelsel werd daarna uit veiligheidsoverwegingen verplaatst in een miniatuur-universum, de anomalie. De alomtegenwoordige achterhoede bewaakt de crypte, waarvan de enige toegang ligt onder een reusachtig gebouw dat als het stalen scherm wordt gekenmerkt.

In Alldar-Shat mengen Jenke Schousboe en haar begeleider zich onder het volk en beluisteren ze een rede van een hoge bevelvoerder Mareetu, het opperhoofd van de stad en de alomtegenwoordige achterhoede. Hij hoort tot het volk van de Fagesy, die ook verantwoordelijk waren voor de vliegende vleugel aanval op de VAHANA. Mareetu beweert dat ALLDAR's wedergeboorte binnenkort plaats vindt en dat de superintelligentie hen een avatar heeft gestuurd: een cyborg genaamd Trogey. Een wezen met een parelmoerkleurige huid houdt ook een rede. Plotseling ontstaat er onrust: verzetsstrijder laten van zich horen. Een razzia volgt, waarbij ook de galactici gevangen worden genomen. Na enige tijd verschijnt Shipa Gajoship van de Fato'Fa en bevrijdt de galactici. Hij en zijn kameraden zijn tegenstanders van de Fagesy. De oppositie houdt het verhaal over ALLDAR's aanstaande reanimatie voor propaganda die de macht van de Fagesy moet waarborgen. Als Shipa verklaart dat de oorsprong van de heersende verstoringen van de techniek in het miniatuur-universum zich in Alldar-Shat bevindt, is Jenke bereid om zich voor zijn plannen in te zetten. De galactici zullen in de crypte doordringen om te ontdekken wat er werkelijk aan de hand is.

Hiervoor heeft men het intrantum nodig, een soort sleutel voor de crypte, dat Mareetu bezit. Onder het stalen scherm zal bovendien ALLDAR's verzamelde kennis zijn opgeslagen, de toegang tot dit archief zal van groot nut zijn. De Fato'Fa zorgen voor een afleidingsmanoeuvre door de cyborg aan te vallen. Het wezen met de parelmoerhuid grijpt in maar kan Mareetu's ontvoering niet verhinderen. Met het intrantum dringen galactici en Fato'Fa op 22 september 1469 NGT door in de crypte. Maar ALLDAR's schrijn is leeg! Het blijkt dat de alomtegenwoordige achterhoede heeft gefaald. Mogelijk is dat de reden voor hun actuele misleidende manoeuvre.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende