< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2607 • 2121    DE FIMBUL-IMPULS


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 van de christelijke jaartelling. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is inmiddels zes jaar geleden. De aardbewoners komen langzaam bij van de traumatische gebeurtenissen.

Nu hopen de mensen net als de leden van andere volkeren op een lange vrede. Perry Rhodan en zijn onsterfelijke kameraden willen verder werken aan de eenheid in de galaxie. De oeroude conflicten tussen de beschavingen moeten tot het verleden gaan behoren. Daarbij moet de fenomenale transporttechnologie van het polypoortnet hen helpen. Met behulp van deze technologie staat men in verbinding met ver verwijderde sterreneilanden, op de eerste plaats de galaxie Anthuresta waar de Stardust-mensheid zich verder ontwikkelt.

Maar er loert een ander gevaar, waarvan de bevolking van de Melkweg tot dusver geen vermoeden heeft. Perry Rhodan is met de BASIS in de onbekende dubbelgalaxie Chanda terechtgekomen, terwijl ook het hele Sol-stelsel naar een vreemde plek wordt ontvoerd. Reginald Bull moet zich nu tegen vreemde indringers verdedigen, die een groot gevaar met zich meevoeren. Dat is de fimbul-impuls ...


De situatie in het Sol-stelsel wordt steeds explosiever, zeker nu de Terranen van elke hulp verstoken zijn. Maar ook anderen moeten vrijwel alleen in actie komen. Een van hen is de onsterfelijke Alaska Saedelaere, die op zoek is naar Samburi Yura. In de volgende aflevering vertelt Hubert Haensel over deze verdere zoektocht van de LICHTKRACHT.


Oorspronkelijke titel: Der Fimbul-Impuls

Auteur: Wim Vandemaan

Omslag: © Oliver Scholl

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Plantekening (Duits exclusief): gevechtsrobot van de Badakk door Andreas Weiß

Nederlandse vertaling: Gerard KetelaarsSamenvatting: invasie in het hart van de zon – een Terraanse ontmoet de mozaïekintelligentie.


Locatie en tijdsruimte: Terra, Sol – 9 tot 12 september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – De Terraanse resident onderneemt een bijzondere expeditie. Shanda Sarmotte – De Stardust-mutante zet haar gave in voor uiteenlopend doelen. Mofi dul Huq – Een zonnenfysicus leeft alleen voor zijn beroep. Shamsur Routh – De journalist zoekt zijn dochter bij de vreemde Auguren.Volgens de Terranen is het het doel van de vreemdelingen, die met hun spijkervormige ruimteschepen de zon zijn binnengedrongen, om ARCHETIM's corpus uit Sol te verwijderen. Hun eerste poging is mislukt, wat de Terranen de tijd geeft om iets tegen deze pogingen te ondernemen. Reginald Bull gaat persoonlijk naar zon onderzoeksstation AMATERASU. Hij verzoekt om mutanten-ondersteuning van TIPI. Men wijst hem de telepate Shanda Sarmotte toe die stamt uit het Stardust-stelsel. Zij is nu bezig bij een reddingsactie in Terrania's stadsdelen die zijn getroffen door de meteorietinslagen en andere catastrofes. Shanda laat zich in de AMATERASU onderrichten door Sol-fysicus Mofidul Huq en opent daarna haar telepathische zintuig. Ze neemt ARCHETIM waar en herkent dat de dode superintelligentie niet zomaar in de zon rust – het corpus heeft zich zo zeer met Sol vervlochten dat beide praktisch één zijn geworden. En precies dat schijnt de vreemde bezoekers te storen.

Shanda krijgt contact met de vreemde wezens, begrijpt echter maar weinig van hun gedachten. De vreemdelingen vormen een lichaamloos collectiefwezen en noemen zichzelf Spenta. Het zijn zonnenbewoners, wezens die dus leven binnenin een zon. Ze hebben een bijzonder 'orgaan' dat het mogelijk maakt om energie zo om te vormen dat het elke door hen gewenste materiële vorm (efemere materie) kan aannemen. De aanwezigheid van een superintelligentie-lijk is voor hen onverdraaglijk en ze proberen om deze weerzinwekkende verontreiniging uit de zon te verwijderen. Als dit onmogelijk blijkt ontwikkelen ze een andere plan: ze willen de zon doven. Dat schijnt hen alleen maar te lukken met versterkingen. Voor Bull staat vast: als er meer spijkerruimteschepen verschijnen dan moeten ze met alle middelen worden aangevallen. Tegelijkertijd moet in het uiterste geval worden begonnen met de massaproductie van kunstzonnen want zonder de centrale ster worden alle planeten van het zonnestelsel in de kortste tijd dode ijswoestenijen.

Ondertussen zoekt Shamsur Routh opnieuw naar zijn dochter. Anicee is eigenmachtig het ziekenhuis uitgegaan. Hij beluistert een com-gesprek tussen Anicee en haar vriendin Auris, die nog in leven, maar niet meer zichzelf is: bij haar werd een biopositronische hersenprothese geïmplanteerd. Routh verneemt dat de Auguren zichzelf als Sayporaner kenmerken en dat er spoedig iets bijzonders gebeurt in de dierentuin van Terrania. Met hulp van intelligente gorilla's, die hij van vroeger kent, ontdekt Routh in hun habitat een gebouw dat de Auguren ook op andere continenten hebben opgericht. Rond de 400 jongeren hebben zich daarin verzameld. Ook Anicee moet in de buurt zijn. Er wordt gesproken over 'doorgang via de transitvloer' en van het 'nieuw-formateren op de patronaatswereld', waar de jongeren worden omgevormd tot een nieuwe elite.

Als Routh probeert om het gnauplon te betreden wordt hij door een Auguur met amper verhulde dreiging verjaagd. Dan verdwijnen alle jongeren. Blijkbaar worden ze door een soort overbrenger verplaatst. Routh begrijpt dat hij eerst een kind moet worden voordat hij eveneens de stap kan zetten om zijn dochter te volgen via de transitvloer. Allereerst informeert hij Henrike Ybarri over zijn ontdekkingen. Dan laat hij zijn bewustzijn door zijn geïmplanteerde memo 'Puc' – prototype van een nieuwe Araïsche ontwikkeling – gedeeltelijk wissen. Tot een vijfjarige geretardeerd en geïnstrueerd door Puc kan ook hij zich laten verplaatsen via de overbrenger in het gnauplon.

Als Ybarri reageert is het al te laat. 50.000 tot 200.000 jongeren zijn overal op Terra verdwenen. Op 12 september 1469 NGT houdt Reginald Bull een op alle planeten uitgezonden toespraak waarin hij de de bevolking informeert over de nieuwste gebeurtenissen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende