< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2654 • 2216    TEKENEN VAN DE TIJD


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot dusver onverklaarbare manier verdween het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners uit het bekende universum. De thuiswereld van de mensheid is naar een eigen klein universum verplaatst, waar de Terranen op vreemde buren stootten. De gemoederen lopen hoog op als de planeten door vreemde ruimtereizigers worden bezet en de zon van Sol wordt 'verhuld'. Sindsdien vecht de solaire mensheid om te overleven. Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hij is naar een onbekende kosmos verplaatst: met het enorme ruimteschip BASIS komt hij terecht in de dubbelgalaxie Chanda. Daar wordt een tot nog toe onbekend programma in werking gezet, dat de BASIS demonteert en verandert in twee zelfvoorzienende, luchtruimwaardige bollen.

In de Melkweg doen zich ondertussen politiek zwaarwegende kwesties voor: Tormanac da Hozarius, vertrouweling van de Arkonidenheerser, stoot op een samenzwering en wordt gevangengenomen. Daarbij herinnert hij zich aan zijn jeugd en

aan de tekenen van de tijd ...


Tormanac da Hozarius had - en heeft - blijkbaar een belangrijke rol, en niet alleen binnen het kristalimperium. De geheimzinnige vijand op de achtergrond probeert in elk geval hem te pakken te krijgen, zoals zijn gevangenschap op Travnor en de 'droom van de ware gedachten' hebben laten zien. Wat er verder zal gebeuren, vertelt de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Zeichen der Zeit

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Latoya KrefferSamenvatting: Tormanac da Hozarius in tweestrijd – en op het spoor van een samenzwering.


Locatie en tijdsruimte: Urengoll, Blauwe-stelsel, Maharani, Travnor – 1413 tot 1469 NGT (5000-5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Tormanac da Hozarius – Een jongere van adel probeert zijn eigen weg te vinden. Ghlesduul – De Naat accepteert zijn nieuwe rol. Aktakul – De chef-wetenschapper van het kristalimperium verschaft Tormanac ongewone ondersteuning. Gaumarol Bostich I. – De imperator van het kristalimperium bezoekt de planeet Urengoll.Tormanac da Hozarius werkt op Urengoll, de twintigste planeet van het Arkon-stelsel. De ijswereld is het leengoed van de Arkoonse chef-wetenschappers Aktakul dat werd omgevormd tot een enorm onderzoekscentrum. Tormanac wordt door Aktakul gesteund en uitgedaagd. Hij bemeesterd alle proeven met bravoure. Na tweeënhalf jaar – vijfenhalf jaar na Shallowain's dood – stelt Aktakul zijn protégé de Naat Ghlesduul voor uit zijn team. Tormanac's gebrek (de mislukte activering van het extrabrein) is niet verborgen gebleven voor Aktakul. Ghlesduul wordt aangesteld om Tormanac te dienen als lijfwacht en 'extern extrabrein'. De Naat begeleidt de jonge Arkoon voortaan overal als eeuwige aanspoorder, die Tormanac's beslissingen steeds weer analyseert, vastgeroeste meningen weerspreekt en over alles scherp commentaar weet te leveren. Daarbij is hij ook een vaardige hulp in elke situatie. Beiden worden al snel vrienden.

In 1417 NGT verlaat Tormanac Urengoll voor een reis rond de Melkweg. Meer dan acht jaar later wordt hij terugroepen door Aktakul. Tormanac's mentor is duidelijk verouderd en voelt zijn einde naderen. Hij stelt Tormanac voor de keuze om voortaan voor de SENTENZA actief te worden, waar Aktakul zelf ook bij hoorde, ofwel zich aansluit bij het adviescollege 'wetenschap en research', dat imperator Bostich ondersteunt. Tormanac kiest voor het laatste. Bovendien zal Tormanac de begrafenisceremonie leiden van Aktakul die op 29 december 1425 NGT sterft. Bostich neemt deel aan de desintegratieceremonie op 29 januari 1426 NGT en bij deze gelegenheid ontmoet Tormanac de imperator voor het eerst persoonlijk. De SENTENZA wordt eveneens actief en probeert Aktakul's onderzoeksdata te stelen. Agenten van de SENTENZA dringen door tot in het confidentiële deel van de faciliteit op Urengoll. Tormanac zet zich ervoor in dat ze op zijn minst kopieën van een deel van de data verkrijgen en weer ongehinderd kunnen vertrekken. Hij weerspreekt daarbij zelfs de imperator die hij via zijn eigen initiatieven voor zich wint.

37 jaar later is Tormanac, intussen 79, verder in de hiërarchie opgeklommen en leidt hij Bostich's adviescollege. Hij is lid van de Arkoonse delegatie die op uitnodiging van de Akonen op 25 maart 1463 NGT reist naar het Blauwe-stelsel. Een onbekende – waarschijnlijk een lid van de belangengroep Ark'Tussan – informeert hem over het aanstaande ontbranden van de Akoonse-fakkel. Tormanac hoort bij de wetenschappers die deze catastrofe verhinderen. Vervolgens maakt Bostich hem tot zijn onofficiële rechterhand.

Zesenhalf jaar later, kort na het verdwijnen van het Sol-stelsel en de ontvoering de BASIS in september 1469 NGT, ontmoeten Tormanac en Ronald Tekener elkaar en waarschuwt de Smiler hem voor de 'belangengroep Ark'Tussan'. Zo kan de aanslag worden verhinderd op de LVT-conferentie, waarbij Arun Joschannan tot nieuwe eerste Terraan wordt gekozen. Tormanac probeert nog steeds om de man achter de schermen op te sporen die verantwoordelijk is voor Shallowain's dood, die hij eveneens vermoedt in dezelfde organisatie. Zo komt hij terecht op Travnor en in de macht van de Badakk.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende