< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2603 • 2117    DE ONSTABIELE WERELD


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De bewoners van de aarde zijn langzaam bij aan het komen van de traumatische gebeurtenissen.

Nu hopen de mensen en ook andere volkeren op een lange tijd van vrede. Perry Rhodan en zijn onsterfelijke metgezellen willen de coalitie van de galaxies bevorderen; de oeroude conflicten tussen de beschavingen moeten verleden tijd zijn.

Daarbij moet de fenomenale transporttechnologie van het polypoortnetwerk een handje helpen. Met behulp van deze technologie is contact mogelijk met verafgelegen sterreneilanden, op de eerste plaats met de galaxie Anthuresta, waar de Stardust-mensheid zich verder ontwikkelt.

Maar er dreigt alweer een ander gevaar, waar de bewoners van de Melkweg tot nu toe nog geen weet van hebben. Opeens verdwijnt het hele Sol-stelsel naar een onbekende plek - en Perry Rhodan wordt met de BASIS en al ver weggeslingerd, naar een plek waar ze vijandelijk worden ontvangen. Alleen de gloeiend hete planeet Orontes biedt een toevluchtsoord voor ze, maar dat is de onstabiele wereld ...


Van de vreemde dubbelgalaxie Chanda gaan we in de volgende aflevering naar de aarde. Terra bevindt zich niet langer in de Orion-arm van de Melkweg, maar is verplaatst naar een onbekende regio van de kosmos.


Oorspronkelijke titel: Die instabile Welt

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Plantekening (Duits exclusief): koerierkorvet van de AEOLUS-klasse door Johannes Fischer

Nederlandse vertaling: Latoya MeurisSamenvatting: een wereld vormt een raadsel – en Perry Rhodan krijgt te maken met piraten.


Locatie en tijdsruimte: Orontes, materie-brug van Chanda – 11/12 september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De cellenactiveerderdrager begeeft zich op een reddingsmissie. Gucky – De muisbever komt opnieuw in actie tegen Quolnäer Keretzen en Sabyren. Awkurow – De doodsworstelaar waagt het om naar huis terug te keren. Heatha Neroverde – ze vecht om het leven van een klein meisje.Heatha Neroverde leidt de doodsworstelaar Awkurow door de CHISHOLM om hem de mentaliteit van de galactici bij te brengen. Als Awkurow verneemt dat Lor-Eli Alucc vanwege van het paraflakkeren op sterven ligt ziet hij een mogelijkheid om de nog onzekere relatie te verbeteren tussen galactici en doodsworstelaars. Hoewel hij vanwege zijn eerdere gedrag door zijn volk werd verstoten en bij een terugkeer de dood staat te wachten neemt hij Heatha Neroverde en Sinaid Velderbilt mee in de onderwereld van Orontes. Hij wordt weliswaar wreed bestraft maar uiteindelijk zien de doodsworstelaars in dat zijn voornemen gerechtvaardigd is. Ze laten toe dat hij de autistische doodsworstelaars Retepko naar de CHISHOLM brengt. Zijn paragave maakt het mogelijk hyperenergetische invloeden te dempen. Retepko schermt op deze wijze Lor-Eli af van het paraflakkeren zodat Pic Lershimon haar kan genezen.

Perry Rhodan snelt de in het nauw geraakte BASIS-korvetten SENCO AHRAT en HARL DEPHIN met MIKRU-JON te hulp, moet echter al snel vaststellen dat zelfs de superieure middelen van zijn schip niet toereikend zijn om de bemanningen te ontzetten. Beide korvetten zijn flink beschadigd, de HARL DEPHIN kan amper nog op eigen kracht manoeuvreren. Meer dan 700 eenheden van twee volken uit de materie-brug van Chanda hebben de korvetten omsingeld. Aan de ene kant staan de Quolnäer Keretzen met hun vleugelruimteschepen en aan de andere kant de tulpschepen van de plantenwezens die zich Sabyren noemen. Beide groepen vallen weliswaar elkaar aan maar treden ook vooral gemeenschappelijk op tegen de galactici. Ondanks alle inspanningen dreigen de korvetten te worden vernietigd. De aanvallers zijn genadeloos en reageren op geen enkel radiocontact. Rhodan kan niets doen – hij heeft alleen nog de keus om ofwel zijn eigen leven te redden ofwel samen met de bemanningen te sterven.

Met een verkenningssprong in een eenheid van de Quolnäer Keretzen vindt Gucky uit dat deze wezens, wiens gezicht door buitensporig grote naar onder gebogen slagtanden worden gedomineerd, weliswaar maar krap een meter lang maar extreem agressief en gevaarlijk zijn. De agressie van individuen en groepen kropt zich steeds meer op, zoals bij de Haloeters hun dwangfase, totdat ze niet meer kan worden ingehouden. Er is geen commandostructuur maar een soort zwerminstinct dat grotere groepen bestuurt. Ieder individu heeft een bewustzijnsniveau van een hogere orde resp. een soort psi-orgaan: het tantoram. Via het tantoram zijn alle wezens met elkaar en op de een of andere manier ook met hun schepen verbonden. Het tantoram kan de overhand behalen en het de Quolnäer Keretzen mogelijk maken om paragaven af te weren. Bovendien is het voor hen mogelijk om een doodsimpuls uit te stralen, dat de galactici kenmerken als flitsgolf. Daardoor begaan de Quolnäer Keretzen zelfmoord en sleuren ze alle levende wezens uit de directe omgeving mee in de ondergang. Als MIKRU-JON in het randgebied door een flitsgolf wordt geraakt verandert de toestand van Ramoz opnieuw op bedenkelijke wijze omdat hij de doodsimpuls opvangt.

Op het laatste moment materialiseren beide 300-meter-slagkruisers MISSISSIPPI en TUBLIR. Met hun zware bewapening en het verrassingseffect aan hun kant schieten ze voor de drie andere schepen een vluchtcorridor vrij. Alle vijf de eenheden vluchten in de corona van de nabije zon. Daar worden de korvetten in orde gemaakt zodat eindelijk een gemeenschappelijke doorbraakpoging kan worden gestart. De omgeving van de zon werd echter vol gelegd met mijnen. De MISSISSIPPI blijft achter om de andere schepen lucht te verschaffen, wordt daarbij echter zwaar beschadigd. Perry Rhodan probeert te helpen, moet echter vluchten als de Quolnäer Keretzen een volgende flitsgolf veroorzaken. Rhodan die zich als mentale piloot met MIKRU-JON had verbonden leidt de energie af naar een 'bliksemafleider': Ramoz resp. Zijn omhullende cocon vangt de doodsimpuls op. Vervolgens verandert het kleine katachtige wezen in een mensen lange humanoide. Hij vraagt aan Mondra Diamond of zijn werkelijke gestalte haar bevalt en verkondigt dat het fijn is om weer thuis te zijn ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende