< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2627 • 2141    DE LAATSTE DAGEN VAN DE GEMMA FRISIUS


In de Melkweg schrijft men het jaar 7469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Sinds de dramatische verdwijning van het Sol-stelsel met al zijn bewoners is de situatie in de Melkweg behoorlijk veranderd. Het gebied rond het verdwenen zonnestelsel werd tot sector nul benoemd en door ruimteschepen van het galacticum afgesloten. Koortsachtig proberen de verantwoordelijken van de galactische volkeren te ontdekken wat er gebeurd is. Dat op het ogenblik ook Perry Rhodan samen met de BASIS op onbekende wijze 'ontvoerd' is maakt de situatie nog ingewikkelder.

Geen wonder dat er in de Melkweg op veel plaatsen grote onrust heerst. Met het Sol-stelsel is tenslotte een politiek en economisch knooppunt van de menselijke Melkweg weggevallen - de gevolgen op lange termijn zijn al merkbaar. Om de politieke leiding te garanderen, werd op de wereld van Maharani een voorlopige nieuwe regering van de liga van vrije Terranen gekozen.

De hoop om het Sol-stelsel opnieuw te ontdekken, wordt door niemand opgegeven. Celactiveerderdrager Ronald Tekener zoekt met de JULES VERNE naar aanwijzingen van zijn verblijfplaats - en vindt ze. In sector nul, waar het Sol-stelsel ooit was, vonden de laatste dagen van de GEMMA FRISIUS ... plaats.


Ronald Tekener en zijn groep proberen aan boord van de GEMMA FRISIUS de laatste uren van de scheepsbemanning te recapituleren. Een holo- opname, die aan boord van het wrak afgespeeld kan worden, geeft de 'smiler' intussen waardevolle informatie.

In de volgende aflevering wenden we ons tot Perry Rhodan en zijn toekomstige lot.


Oorspronkelijke titel: Die letzten Tage der GEMMA FRISIUS

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): space-jet der VENUS-II-klasse van Gregor Paulmann

Nederlandse vertaling: Heidi BogmanSamenvatting: een scheepsbemanning vecht om te overleven – Tekener krijgt waardevolle aanwijzingen.


Locatie en tijdsruimte: Melkweg – 2 tot 4 september en 14/15 november 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Sichu Dorksteiger – De Atorse ontmoet de veelvoudig dood. Ronald Tekener – De 'smiler' kent de dood alleen maar als observerende buitenstaander. Mohanram Tivelani – De commandant van de GEMMA FRISIUS verdedigt zijn schip tegen de verdoemenis. David Campese – De nexialist probeert de dood voor de gek te houden.Ronald Tekener stuurt een team naar het wrak van de GEMMA FRISIUS. Uit de verwoestingen binnenin leidt men af dat de bemanning niet alleen tegen een onbekende vijand vocht, maar ook heeft geprobeerd om het ruimteschip te stoppen. Overlevenden worden niet gevonden, wel een vreemde substantie, een soort smelthars, die grote delen van het schip bedekt en waarin ook vele doden zijn ingebed. Een verstopte dataopslag wordt geborgen. Deze bevat registraties van de nexialist David Campese uit de tijd van 2 t/m 4 september 1469 NGT, die de gebeurtenissen toelicht:

De GEMMA FRISIUS staat onder controle van Klever 37, die het schip voor Bloemblad 37 heeft veroverd. Vluchtpogingen of tegenstand zijn uitzichtloos en leiden alleen maar tot brute tegenmaatregelen van de geheimzinnige vijand. Men geeft het op. Als de bemanning verneemt dat het schip zich in beweging zet richting Sol-stelsel, dan vlamt hun strijdlust weer op. In vertwijfelde acties, die vele slachtoffers eist, vernietigen de galactici vier van de vijf Hawk-III-compensatieconvertors en diverse andere aggregaten. Het schip blijft echter manoeuvreerbaar en bereikt haar doel. Rondom het Sol-stelsel zijn al 47 andere schepen gepositioneerd en op onbekende wijze verborgen voor de peiling van de Terranen. Alle bloembladeren staan met elkaar en met het Antares-rif in verbinding. Een energetische band ontstaat die het Sol-stelsel omsluit. Campese raakt bij de gevechten zwaar gewond. Met zijn laatste kracht documenteert hij zijn belevenissen. Daarbij hoort ook de melding die hij heeft gelezen op de terminals van een bijcentrale: 'het BOTNET is gereed... De 48 bloembladeren van de tijdroos zijn geactiveerd...'

De structuurpiloten van de JULES VERNE hebben bij de ontdekking van de GEMMA FRISIUS een shock opgelopen, maar zijn weer gezond. Kempo Doll'Arym verklaart dat het totale ontbreken van alles bij de vindplaats van het wrak de reden is voor hun toestand; een zone van absoluut niets waarin de natuurwetten niet gelden. Het blijkt dat er 48 van dergelijke plekken zijn rondom het Sol-stelsel. Na zware beschietingen met alle wapens van de JULES VERNE wordt één plek van het totale ontbreken weer 'opgevuld' – ruimte en tijd ontstaan opnieuw.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende