< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2643 • 2205    TANEDRARS POP


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Sinds het dramatische verdwijnen van het Sol-stelsel met al zijn bewoners is de situatie in de Melkweg fundamenteel veranderd.

Het gebied rondom het verdwenen zonnestelsel werd tot sector nul verklaard en door ruimteschepen van het galacticum afgeschermd. Koortsachtig proberen de verantwoordelijken van de galactische volkeren te ontdekken wat er is gebeurd. Dat Perry Rhodan samen met de BASIS ook op een tot dusver onbekende wijze is 'ontvoerd', compliceert de situatie nog meer. Om een politiek leiderschap te verzekeren is er een nieuwe provisorische regering van de liga van vrije Terranen gekozen die op de wereld Maharani zetelt. Terwijl Perry Rhodan in het door oorlogen bezochte dubbelsterrenstelsel Chanda tegen de uit een lange slaap ontwaakte QIN SHI vecht, bevindt Alaska Saedelaere zich in de galaxie Escalian. Zij gaat door als het 'rijk van de harmonie', waarover de in vieren gedeelde superintelligentie TANEDRAR heerst. Via een splinter van haar eigen wezen begeleidt zij de bewoners van haar machtigheidsconcentratie. En soms manifesteert zij zich in TANEDRARS pop...


Wij verlaten TANEDRARS rijk nu en begeven ons naar de anomalie waar het Sol-stelsel is verplaatst. Daar werd Terra onlangs door vreemde machten bezet die stellen dat ze de toekomst van de mensheid beter vorm kunnen geven dan zijzelf. De Terranen zien dat natuurlijk anders en er besluiten er nogal wat om daartegen actie te ondernemen.

In de volgende aflevering houdt Verena Themsen zich hier verder mee bezig.


Oorspronkelijke titel: TANEDRARS Puppe

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): hydropneumatische contourzetel door Georg Joergens

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: terugkeer in de anomalie – en Sholoubwa's geschenk.


Locatie en tijdsruimte: het rijk van de harmonie – ?


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere – De onsterfelijke probeert zich als een vriend te gedragen. Endreas Konno – De kok zoekt naar voeding en water. Carmydea Yukk – De Lirbal wil zich als niet-vreemdeling bewijzen. Craton Yukk – Carmydea's tweelingbroer kan zijn zus alleen als vreemdeling behandelen. SIL – Het geestelijke wezen krijgt bezoek.Alaska Saedelaere heeft TANEDRAR's geschiedenis gehoord en een escaran ontvangen. Zodoende is hij geen vreemdeling meer in het het rijk van de harmonie, maar een harmonische, die door andere escaran-dragers automatisch wordt vertrouwd en door hen als vriend wordt geaccepteerd. Omgekeerd ondervindt hij wantrouwen tegenover alle disharmonischen, zelfs wanneer ze eerder zijn kameraden waren, zoals Carmydea Yukk. Dit wordt de Terraan duidelijk als hij voor een ander banket wordt uitgenodigd in de DRUSALAI, waaraan ook de door TANEDRAR bezielde prinses-pop deelneemt. Saedelaere vermoedt dat hij wordt beïnvloed maar kan zich niet tegen zijn gevoelens verweren. TANEDRAR spreekt Rhizinza Yukk, die zichtbaar is hersteld, vrij van alle beschuldigingen. Carmydea brengt naar voren dat ze buiten haar eigen schuld om een disharmonischen is geworden en zichzelf niet ziet, zoals de ondergrondse Jyrescaboro, als een vijand van het rijk. TANEDRAR wil haar de gelegenheid geven om zich te rehabiliteren. Carmydea zal deelnemen aan een door Alaska Saedelaere geleide expeditie in een anomalie. Dergelijke anomalieën werden op meerdere plekken in de vier galaxies waargenomen, maar alleen één bestaat er nog steeds omdat deze door de entiteit SIL wordt gestabiliseerd. SIL moet daarom uit de anomalie verwijderd of vernietigd worden. Voor dit doel wordt de RHYLINE omgebouwd. Saedelaere is zeer geïnteresseerd in deze anomalie wanneer hij verneemt dat er een samenhang bestaat met het polypoortnet. In het geval van een succes zal de Terraan hulp krijgen bij zijn zoektocht naar Samburi Yura en informatie krijgen over Sholoubwa – in feite worden twee door Sholoubwa achtergelaten 'geschenken'geïnstalleerd in de RHYLINE. Een van beide grote cilinders is een zonnebom met enorme vernietigingskracht. Het gebruiksdoeleinde van de tweede aggregaat is onbekend, maar als Saedelaere deze nadert schijnt het apparaat zijn aanwezigheid (of die van zijn cellenactiveerder) te registreren. In de taal van de machtigen kondigt de cilinder een herconfiguratie aan.

De RHYLINE dringt door in de anomalie. Saedelaere maakt eerst een tussenstop bij de space-jet B-SJ-031, die hij eerder had ontdekt bij zijn eerste verblijf in de anomalie. Deze keer ontdekt hij een overlevende – in ieder geval lukt het hem om radiocontact te maken met een kok genaamd Endreas Konno. De man blijkt echter al lang dood. Hij heeft de vlucht uit de BASIS en de verplaatsing in de anomalie alleen overleeft omdat hij als enig bemanningslid van de space-jet is gevangen in een soort tijdveld. Dit tijdveld verplaatst radioberichten van het verleden naar de toekomst en omgekeerd. In Konno's onderkomen ligt alleen nog zijn lijk. Hij moet lange tijd hebben doorgebracht in volledige eenzaamheid.

Het gesprek met SIL verloopt moeizaam want de entiteit is niet meer bij zinnen. Als de tweede cilinder op onverwachte wijze zichzelf activeert en de entiteit pijn doet, verklaart SIL zich bereid om de anomalie te verlaten. Het corpus van de entiteit wordt verankert aan de RHYLINE en naar buiten getransporteerd waar deze veiligheidshalve wordt gehuld in een boeiveld. De zonnebom bleef achter en explodeert nu in de anomalie. Deze stort daarna volledig in en verdwijnt. Saedelaere krijgt de informatie die hem kan helpen om Sholoubwa te vinden, alsook een eigen ruimteschip: de SHEYAR. Kanselier Melwai Vedikk verkondigt dat Carmydea vanaf heden de officiële bemiddelaarster is tussen TANEDRAR en de disharmonischen. Onderhandelingen zullen worden gestart.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende
ZEVEN DECENNIA – ZEVEN ORIGINELEN


Origineel schilderij (original Gemälde) Perry Rhodan 2643


Deze afbeelding heeft de Duitse illustrator Alfred L. Kelsner geschilderd voor de omslag van Perry Rhodan 2643 – 'TANEDRARS Puppe' – geschreven door Christian Montillon. Deze roman verscheen in Duitsland op 13 april 2012.

De concept schets (original Vorskizze oder Skizze) op A4 formaat is ook toegevoegd. Met twee ruimteschepen waarvan het definitieve ruimteschip, op een apart stukje papier bevestigd met plakband, het eerste ruimteschip afdekt.


De uit 1949 in Westfaalse Bond geboren Alfred L. Kelsner is een van de illustrators die Perry Rhodan week na week een 'gezicht' geven. De kunstenaar vierde op 24 mei 2019 zijn 70e verjaardag.

Op ons verzoek heeft Alfred Kelsner – passend voor dit jubileum – zeven afbeeldingen uit zijn reusachtige voorraad voor verkoop uitgekozen. Het verheugt ons om deze originele kunstwerken in de Perry Rhodan-online shop te kunnen aanbieden onder het motto 'zeven decennia – zeven originelen'.


Kelsner is sinds 1978 als zelfstandig grafisch kunstenaar en illustrator actief. In 1981 publiceerde hij met de legendarische Perry Rhodan chef-redacteur William Voltz het boek 'Zeitsplitter'; bij deze samenwerking liet Voltz zich door Kelsner-afbeeldingen inspireren en schreef er korte verhalen bij. Spoedig erna kwam de opdracht om de omslagafbeelding van een PR-pocketboek vorm te geven, en sinds 1996 schildert Alfred Kelsner omslagafbeeldingen voor de klassieke Perry Rhodan-serie. Daarbij komen werken voor 'Mythor', ATLAN en nog veel meer. Zijn werken zijn ontelbaar.

Tot heden is Kelsner volledig 'handwerk' gebleven: na een uitvoerige schetsfase ontstaan de schilderij in grootformaat (tot 70 centimeter hoogte) met tempera- en acrylkleuren op gegrondverfd, stabiel schilderkarton – en helemaal zonder computer. Hoogstens met gebruik van een airbrush-spuit, dat dan alleen een werkverlichting, een arbeidstijdverkorting is. Want Alfred Kelsner schildert zo goed als alles uit de vrije hand!

Zijn afbeeldingen fascineren sinds tientallen jaren. Alfred L. Kelsner is een meester in het uitbeelden van sterren en planeten, van ruimteschepen en kosmische verten; zijn afbeeldingen zetten ertoe aan om letterlijk in de oneindigheid weg te dromen naar stellaire nevels en galaxies, asteroïdengordels en maanoppervlakken.

Zijn grote originele afbeeldingen zijn sfeervol en imponerend, helaas gaat hun diepgang en schoonheid op het tijdschrift formaat wat verloren. Zoveel mooier dat enkele van deze kunstwerken nu kunnen worden gekocht.


Formaat origineel schilderij: 35 x 50 cm

Geschilderd met tempera-kleuren op gegrondverfd schilderkarton

Origineel schilderij (original Gemälde) © Alfred L. Kelsner

Concept schets (original Vorskizze oder Skizze) op A4 formaat © Alfred L. Kelsner

Prijs: 750,00 Euro


Nederlandse vertaling

©®nelis van den Ende