< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2674 • 2236    HET RIJK VAN DE ANGST


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Het thuisstelsel Sol is ruim drie maanden geleden spoorloos verdwenen van zijn bekende plaats in de Orion-arm van de Melkweg

Het thuis van de mensheid is naar een eigen klein universum getransfereerd, waar de Terranen op vreemde buren stoten, die hen naar alle schijn kwaad willen doen. Sindsdien vecht de solaire mensheid om te overleven.

Van de geheimzinnige Spenta's is nauwelijks iets bekend: zij houden van zonnen. In hun optiek wordt Sol ontsierd door het lijk van de superintelligentie ARCHETIM - daarom hebben zij het hart van het stelsel 'verhuld'.

Reginald Bull slaagt erin een alliantie te sluiten met een deel van de Sayporanen, die aanvankelijk als de boosdoeners werden gezien. Het complot tegen Terra is nu terug te leiden naar een kleine groep die het Sayporaanse volk beheerst. Als de Terranen hen helpen die omver te werpen, zullen de Sayporanen hen op hun beurt bijstaan tegen de andere gevaren van de anomalie. Om de alliantie te bezegelen, start een expeditie naar het rijk van de angst ...


Het Wereldenkring-stelsel zorgt duidelijk voor verrassingen waar Toufec en Shanda Sarmotte mee moeten leren omgaan. Het vreemde gedrag van de tirannen is hen een raadsel, maar het biedt ook kansen.

Wim Vandemaan beschrijft het verdere avontuur van de kleine expeditie die niets minder tot doel heeft dan de anomalie tegen instorten te beschermen en de Aarde weer naar zijn oorspronkelijke plek te brengen. Deze aflevering luidt het laatste kwart in van de lopende cyclus.


Oorspronkelijke titel: Das Reich der Angst

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: mensen op Druh – in het machtscentrum van de Sayporaners.


Locatie en tijdsruimte: Terra, Druh – 2 tot 4 december 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – De resident stuurt een expeditie. Shanda Sarmotte – De mutante krijgt een opdracht. Toufec – Delorian's helper reist naar het Wereldenkrans-stelsel. Odo Ollowa en Daniil Veriaso – Twee specialisten betreden het rijk van de angst. Chourtaird – De Sayporaner eist dat de Terranen handelend optreden.Er zit een zwak punt in de ruimtebewaking van het Wereldenkrans-stelsel. Alle binnenkomende informatie wordt via het thauta theann (het informatiekabinet) doorgesluisd naar de academie voor logistiek op Druh. Een door Shanda Sarmotte geleid team, bestaande uit de agenten Odo Ollowa en Daniil Veriaso, de TARA-gevechtsrobots stainless Stan en Toufec, moeten het thauta theann uitschakelen. Via de transitvloer in de TLD-tower worden ze verplaatst naar het Wereldenkrans-stelsel. Tegenstation is een vloer in een taychour (een meditatiecentrum) op het continu regenende Druh. De actie wordt bemoeilijkt door de mobiliteit van het informatiekabinet. Het blijft niet op dezelfde plek en moet eerst weer gevonden worden. Bij de zoektocht ontmoet het team meerdere reusachtig mechanopods. Deze robots lijken gevoelens op te kunnen nemen en te versterken. Als Odo Ollowa een mechanopod nader wil onderzoeken sterft hij gewoonweg door zijn angst. Ook Veriaso en Shanda worden beïnvloed. Stainless Stan wordt geleidelijk opgelost door vijandelijk nanomachines die in de regendruppels zitten. Maar Toufec is niet onder de indruk.

Het thauta theann ontpopt zich als een biomechanisch brein dat is ondergebracht in een blok met vlakken van 80 meter lengte. Stainless Stan wordt in de buurt van het blok gemanoeuvreerd. Daar zet de robot zijn zelfvernietiging in werking waardoor ook het informatiekabinet wordt vernietigd. Prompt verschijnen meerdere gevechtszwevers. Kamenier Irriv verlangt dat de indringers zich overgeven. Veriaso probeert te vluchten en wordt doodgeschoten. Shanda en Toufec begeven zich in gevangenschap. Op 4 december 1469 NGT staan ze tegenover Paichander, de decaan van de academie voor logistiek. Een Sayporaner die de geschiedenis van zijn volk sinds enige tijd de verkeerde kant opstuurt en voor QIN SHI werkt. De oeroude Sayporaner bestaat uit lichaamsdelen van meerdere wezens en moet permanent worden verzorgd door zijn troon, een levensonderhoud systeem dat als uterus wordt gekenmerkt. Hij is zeer geïnteresseerd in de lichamen van zijn gevangenen, vooral in hun hersens. Hij wil graag delen daarvan inlijven. Shanda is bepaald niet enthousiast en weigert.

Shanda en Toufec ondernemen een vluchtpoging, worden al snel weer gevangen en opnieuw bij Paichander gebracht. Hij zinspeelt er op dat het hem is gelukt om QIN SHI zo te manipuleren dat de superintelligentie zo goed als zijn handlanger is geworden. Hij biedt zijn gevangenen een samenwerking aan omdat hij hun zeer bijzondere vaardigheden heeft vastgesteld. Ze kunnen de expeditieleider Choursterc helpen bij de berging van een superintelligentielijk. Het corpus moet worden gebracht naar een efemere poort, een zwartgat, waarin het corpus in de matrix van de anomalie kan worden ingevoerd. Alleen zo kan de anomalie worden gestabiliseerd en dat is in ieders interesse. Shanda en Toufec stemmen toe en zullen met een sterrengaljoen naar Zyorin Zopai vertrekken. Shanda raakt het vreemde gevoel niet kwijt dat dit schijnbaar onverwachte missieverloop al gepland was door Delorian Rhodan en Toufec ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende