< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2668 • 2230    NEUNTAU


We schrijven het jaar 1470 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - wat overeenkomt met het jaar 5057 van de christelijke tijdrekening. Het vaderlandse Sol-stelsel verdween ruim drie maanden geleden spoorloos van zijn traditionele plaats in de Orion-arm van de Melkweg.

Opdat de liga van vrije Terranen niet in chaos verzinkt, wordt een nieuwe regering en een nieuwe centrale planeet gekozen. Nieuwe eerste Terraan wordt Arun Joschannan - en hij moet zich tegen de intriges en de infiltraties door de troepen van de negatieve superintelligentie QIN SHI teweerstellen.

In de ver verwijderde galaxie Escalian, in het 'het rijk van de harmonie', is QIN SHI eveneens aan het werk en probeert daar een invasie. TANEDRAR, de in Escalian inheemse superintelligentie, heeft het gevaar herkend. Ze geeft de Terraan Alaska Saedelaere opdracht om haar te helpen.

Samen met de dwergandroïde Eroin Blitzer gaat Alaska op zoek naar de geheimzinnige constructeur Sholoubwa. Hij lijkt de spil van de gebeurtenissen te zijn en kan misschien als helper geworven worden. Maar eerst ontmoeten de beide zoekenden een wezen met de naam Neuntau ...


Wie is Sholoubwa, wat wil hij, en in welk opzicht wijst hij de weg naar de vrouw Samburi en naar de bescherming van Escalian? Eroin Blitzer is inmiddels dichterbij de antwoorden op deze vragen gekomen, maar eerst moet hij met Alaska Saedelaere de ingewonnen informatie analyseren ...


Oorspronkelijke titel: Neuntau

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Sinne Sinnema/ScripturaSamenvatting: de wereld van de constructeur – hij wil de vrije ruimte creëren.


Locatie en tijdsruimte: Dranat, Sholoukanora – 3AB-014-A550 Adoc-Lian, 3AB-016-EB00 Adoc-Lian (2 tot 4 december 1469 NGT - 5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere – De onsterfelijke maskerdrager zoekt het centrum van Sholoubwa's installaties. Eroin Blitzer – De dwergandroïde ontdekt verborgen geheimen. Nikomus Neuntau – Een piloot voelt zich bedrogen en verraden. Kongaro – De sterfelijke maskerdrager is onderweg in TANEDRAR's opdracht.Alaska Saedelaere is met het cilinderruimteschip SHEYAR onderweg in de dwerggalaxie Dranat. Daar hoopt hij constructeur Sholoubwa te vinden want in Dranat bevinden zich de bouwterreinplaneten waarop de bloembladeren van de tijdroos zijn ontstaan. Eroin Blitzer ontdekt dat steeds twee zonnen, die door bouwterreinplaneten worden omcirkelt, identiek zijn en dat ze zijn verbonden door hyperenergetische lijnen. Hij gaat ervan uit dat Sholoubwa's hoofdwereld, waaruit de bouw van de tijdroos werd gecoördineerd, in het snijpunt ligt van de verbindingslijnen. Op Saedelaere's bevel (Blitzer heeft als disharmonische aan boord niets te zeggen) vliegt de SHEYAR naar het doel en ontdekt een planeet. Daar bevindt zich weliswaar een gigantische stad, maar geen leven. De robots van Sholoubwa's technogarde liggen overal gedeactiveerd, alles lijkt vervallen sinds eeuwen of millennia. Dat geldt ook voor Nikomus Neuntau, een dwergandroïde, de beide ontmoeten. Hij werd lang geleden van Sholoubwa achtergelaten en vervalt ook geleidelijk.

Blitzer is niet verheugt om in Neuntau een voorbeeld te zien voor zijn eigen vergankelijkheid. Neuntau is niet te spreken over Sholoubwa en geeft zijn bezoekers bereidwillig informatie. Neuntau was commandant van het kobaltblauwe cilinderschip SCHROEF-B en heeft Sholoubwa gediend op bevel van de kosmocraten. Blijkbaar was er op een bepaald tijdstip onenigheid tussen Sholoubwa en zijn opdrachtgevers want hij kon op een dag zijn eigen toren, het hart de gehele installatie, niet meer betreden en is daarna voor eens en altijd verdwenen. Neuntau weet waar Sholoubwa nu is te vinden en wordt meteen meegenomen. De reis gaat verder naar het Nahroin-stelsel dat is gevuld met planetenpuin en de daaruit gevoede gigantische aggregaten. Daar ondervindt de SHEYAR diverse hyperenergetische fenomenen. Toch lukt het Saedelaere, Blitzer en Neuntau om een noodlanding te maken op de derde planeet.

Er komen realiteitsverschuivingen voor die Saedelaere beelden tonen uit het verleden. De planeet wordt sinds lange tijd genadeloos ontgonnen, zonder enige consideratie van de oorspronkelijke bewoners. Een groot terrein is vol gezet met reusachtige positrons, Sholoubwa-standbeelden en sontaron-generatoren die zijn verbonden in een netwerk, maar nog steeds in de bouwfase verkeren. Een humanoïde robotstandbeeld, dat identiek is aan Sholoubwa, troont bovenop een piramide. Saedelaere spreekt hem aan en verneemt dat de constructeur daar is om een vrije ruimte te creëren - hij lijkt tot deze activiteit te worden gedwongen. Tijdens het gesprek tapt Eroin Blitzer Sholoubwa's geheugen af. Sholoubwa transporteert de bezoekers met een overbrengersveld naar een andere plek. Daar voeren wilde inheemsen een uitzichtloze strijd tegen Sholoubwa's bouwmachines. Neuntau wordt door een speer in zijn borst geraakt en sterft, waarmee hij vrede heeft. Daar Saedelaere en Blitzer toch niets anders kunnen doen (hun beschermingspakken functioneren niet goed), houden ze zich bezig met Sholoubwa's afgetapte geheugen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende