< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2632 • 2146    DE NACHT VAN DE REGENREUS


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Sinds het dramatische verdwijnen van het Sol-stelsel met al zijn bewoners is de situatie in de Melkweg fundamenteel gewijzigd.

Het gebied rond het verdwenen zonnestelsel werd tot sector nul verklaard en door ruimteschepen van het galacticum afgegrendeld. Koortsachtig proberen de verantwoordelijken van de galactische volkeren te ontdekken wat er is gebeurd. Dat thans ook Perry Rhodan samen met de BASIS op tot nu toe onbekende manier is 'ontvoerd' maakt de situatie extra gecompliceerd. Om de LVT niet zonder leiding te laten werd er een nieuwe provisorische leiding gekozen, die haar zetel op de planeet Maharani heeft.

Maar waar bevindt het Sol-stelsel zich? Waarschijnlijk werd het naar een eigen miniatuuruniversum verplaatst, een 'anomalie'. Maar daar zijn de mensen niet alleen: ook Sayporanen en Spenta's bewonen dit gebied. En zij zijn het die daar blijkbaar de toon aangeven. Ze brengen de fimbul-winter over Sol en haar planeten en zo begint de nacht van de regenreus ...


Welke motieven hebben de machten van de anomalie? Als men het kon leren begrijpen, zou er een begripsbasis kunnen ontstaan. Maar zolang de inwoners van het miniatuuruniversum in elkaar potentiële vijanden zien, is de kans op vrede gering.


Oorspronkelijke titel: Die Nacht des Regenriesen

Auteur: Wim Vandemaan

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Renske KoendersSamenvatting: mensen in de fimbul-winter – het Sol-stelsel wordt het aanvalsdoel van een griezelige macht.


Locatie en tijdsruimte: X – 5 oktober 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – De Terraanse resident strijd voor het overleven van het Sol-stelsel. Geronimo Abb – Een jonge Terraan beleeft de fimbul-winter. DayScha – De Cheborpartneres begeleidt Geronimo. Helia Margaud – De hyperfysica belandt op een verzegeld schip. Nachtaugs Beisohn – Een Utrofaarse ruimtevaarder gaat op reis.De zon is door de fimbul-korst omhuld. Zelfs een zware beschieting kan die raadselachtige substantie niet doordringen. Kunstzonnen voorzien Terra en de anderen solaire planeten van net genoeg licht zodat er geen catastrofe gebeurd. De gemiddelde temperatuur op Aarde wordt wel lager.

Op 5 oktober 1469 NGT keert de BOMBAY terug in het Sol-stelsel. De bemanning de CASABLANCA, een 800-meter-ruimteschip van de APOLLO-klasse, peilt de aankomst van de explorer, die weliswaar een noodsignaal uitzendt, maar op geen radioberichten reageert en een geactiveerd beveiligingsscherm heeft. Deze bevat hiaten, zodat Helia Margaud, de hyperfysica van de CASABLANCA en enkele andere bemanningsleden per overbrenger in de BOMBAY kunnen komen. Kort nadat er versterking is gearriveerd – men is het er over eens dat de BOMBAY een bedreiging kan zijn – wordt de overbrengerverbinding verbroken. Margaud en haar begeleiders zijn op zichzelf aangewezen. De scheepssystemen zijn verstoort en van de bemanning is niets te zien. Overal in het schip liggen zwarte eivormige objecten, die oplossen zodra men ze aangeraakt. Uiteindelijk wordt de bemanning van de BOMBAY toch nog ontdekt. Ze liggen in een diepe slaap in de buurt van de centrale en worden door medo-robots verzorgd. Eén daarvan verklaart dat de slaap niet van natuurlijke oorsprong is.

Majoor Achil van Taarnhoi wordt gewekt. Uit zijn verhaal blijkt dat via de VAHANA, bij hun terugkeer van de brugwereld, iets aan boord is gekomen: nanomachines, die computersystemen en organismen kunnen aantasten. Het nano-wapen heeft de systemen van de BOMBAY overgenomen en de bemanning in slaap gebracht doordat ze het hormoon melatonine heeft verhoogd in hun lichamen. Margaud en haar begeleider zijn ook al geïnfecteerd. Het lukt hen om het biocomponent te deactiveren van de scheeps-logica-programmakoppeling en het schip te stoppen. Bovendien wordt vastgesteld dat de BOMBAY data heeft verzonden naar een bepaald punt in het Sol-stelsel. De explorer is duidelijk verandert in een spionageschip, als een Trojaans paard. De escorterende schepen worden nu gewaarschuwd – de BOMBAY staat onder quarantaine.

Wat later verschijnen 150 sterrengaljoenen in het Sol-stelsel en deze vallen meteen aan. 78 worden vernietigd, de meesten trekken zich terug. Maar drie lukt echter de doorbraak naar de Aarde. Ze worden door geschutforten vernietigd, toch lukt het hen om daarvoor ontelbare objecten uit te werpen van slechts vier millimeter in diameter, die later worden gekenmerkt als blindwerpers, alsook torpedo's die de naam schelkrijsers krijgen. De blindwerpers produceren in korte tijd fel licht dat mensen verblindt en elektromagnetische golven die worden waargenomen als hitte. De schelkrijsers veroorzaken een verschrikkelijk lawaai met 170 decibel geluidsvolume, dus ver boven de pijngrens. De werking van beide wapens is weliswaar niet dodelijk, maar miljoen mensen raken ernstig getraumatiseerd.

De drie sterrengaljoenen werden zwaar getroffen en leken te exploderen. In werkelijkheid hebben ze zichzelf uiteen laten spatten. Hun brokstukken storten neer in het Golf van Papua, de Khövsgöl Nuur en in de Golf van Mexico. Het galjoensfiguur op de boeg van het sterrengaljoen, dat in de Golf van Mexico neerstortte, komt echter terecht op het land. Het is niet zomaar een reusachtige humanoïde object met vier armen, het is daadwerkelijk een levend wezen genaamd Nachtaugs Beisohn. De galjoensfiguren zijn met hun schepen vergroeid en navigeren deze. Alleen in bizarre dromen herinneren ze zich nog hun verleden.

Nachtaugs Beisohn wordt ontdekt door de 15-jarige Terraan Geronimo Abb en zijn au-pair-dame Dayszaraszay Schazcepoutrusz (genaamd DayScha), een 23 jarige Cheborpartneres. Geronimo en DayScha zijn op zichzelf aangewezen want de ouders van de jongen waren op het tijdstip van de ontvoering van het Sol-stelsel onderweg naar het Wega-stelsel. Geronimo's oudere broer is één van de jongeren die de Auguren zijn gevolgd via de transitvloer. Het huis van de familie op het schiereiland Yucatan werd door de gravo-grillige-fenomenen, waaronder Terra nog steeds lijdt, bijna volledig vernietigd. Beide jonge mensen kamperen daarna in het woud. Ze horen het lawaai van het neerstorten en vinden het humanoïde wezen op een open plek. Tegelijkertijd stuurt Reginald Bull patrouilles naar de regio's met de brokstukken.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende