< vorige  |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2699 • 2309    HET NEUROVERSUM


Het is het jaar 1470 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - ofwel het jaar 5057 christelijke tijdrekening. Op een tot nu toe onverklaarbare wijze werd het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners naar een eigen klein universum getransfereerd. Daar stootten de Terranen in de loop van de afgelopen maanden op vreemde buren, die zich deels allesbehalve vriendelijk gedroegen. Na talrijke verwikkelingen kan Reginald Bull echter een wapenstilstand sluiten.

Nu moeten de mensen vrezen voor een inval van QIN SHI, de negatieve superintelligentie die dit pocketuniversum heeft gecreëerd. De vijand kon er echter niet op rekenen dat zijn vroegere bondgenoten zich opnieuw hebben georiënteerd en nu aan de zijde van de mensheid staan.

In de galaxie Escalian en in het kleine universum naderen nu alle plannen hun vervulling: QIN SHI wil graag over het pocketuniversum heersen, maar Delorian Rhodan en Samburi Yura ook - terwijl Perry Rhodan zo'n experiment even gevaarlijk en dwaas vindt als de kosmocraten. Dus begint het laatste gevecht om het neuroversum ...


Hierbij eindigt de cyclus over HET NEUROVERSUM. In de volgende aflevering start Andreas Eschbach de nieuwe cyclus HET ATOPISCHE TRIBUNAAL.


Oorspronkelijke titel: Das Neuroversum

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Swen Papenbrock (de omslag dient als basis voor de maand maart van de Duitse Perry Rhodan-kalender 2014)

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): ANÄIRY van Gregor Sedlag

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: een enorme transfer begint – en een laatste reis.


Locatie en tijdsruimte: Escalian, anomalie – 17 januari 1470 NGT (5057 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – Een Terranen bereikt het einde van een ingeslagen weg. Mondra Diamond – Een Terraanse moet afscheid nemen. Delorian Rhodan – Een zoon wil de vader van een heel universum worden. Alaska Saedelaere – De doodgewaande begint aan een nieuwe reis.Alaska Saedelaere betrekt een luxueuze suite in de LICHTKRACHT. Voor de Maart-haas blijft het niet verborgen dat de maskerdrager geen cellenactiveerder bezit. Dat, zo verzekert het wezen, is in de kosmocratencilinder zonder betekenis, want hier zal hij niet meer verouderen. Maar dat geldt alleen aan boord van de LICHTKRACHT en Alaska kan het schip dus niet meer verlaten. De door Samburi Yura beïnvloedde boordcomputer DAN praat in het geheim met Alaska via een projectiegestalte en biedt hem zijn hulp aan.

De sextadimsluier is tegen QIN SHI's nieuwste bestorming niet opgewassen en stort in. Maar de parasitaire superintelligentie valt niet aan, trekt zich zelfs terug. Reginald Bull haalt Shanda Sarmotte met pepmiddelen uit de bewusteloosheid, waarin de mutante is gevallen door QIN SHI's uitstraling, want hij wil weten wat er gebeurd. Shanda herkent uit de door QIN SHI verzwolgen bestanddelen dat TANEDRAR nu meer dan de helft uitmaakt van de superintelligentie en dat deze worstelt met het oorspronkelijke deel. Precies dat was TANEDRAR's plan. QIN SHI wordt naar de efemere poort gedirigeerd. Daar vindt juist de integratie plaats van ARCHETIM's psi-corpus in de anomalie. QIN SHI's bij het Sol-stelsel opgerukte vloot vertrekt eveneens naar de efemere poort, zonder een schot te hebben afgevuurd. Bull volgt met een contingent van de mobiele gevechtsvloot.

De Maart-haas confronteert Perry Rhodan en zijn kameraden opnieuw met de bekende onuitvoerbare eisen. Rhodan begrijpt dat zijn zoon achter de inzet steekt van de onbekwame interimcommandant van de LICHTKRACHT en dat Delorian aan het tijd rekken is. Dan verschijnt TAFALLA, TANEDRAR's laatste bestanddeel. De entiteit is vervult van haat op alles wat door de kosmocraten komt en valt de LICHTKRACHT aan. Daardoor vernietigd ze zichzelf bijna, maar het kobaltblauwe cilinderruimteschip, dat nog niet volledig inzetbaar was, is aangeslagen. De Maart-haas wordt met een energieveld vastgehouden. MIKRU-JON, de miniatuur-SYZZEL, de TOLBA en Ennerhahl's lichtcel beschieten de LICHTKRACHT met alles wat ze hebben. Tegelijkertijd deactiveert DAN kortstondig alle systemen van de kosmocratencilinder. Maar zelfs zonder energie weerstaat het op Evolux gebouwde schip nog steeds alle aanvallen. Pas als Eroin Blitzer het wereldenschip opoffert wordt de beslissing teweeggebracht. Alaska wordt na de explosie van het wereldenschip met de LICHTKRACHT naar een onbekende sector van de kosmos geslingerd. Eroin Blitzer is ook aan boord; hij heeft het wereldenschip op het laatste moment verlaten. Het BOTNET verplaatst het gehele stelsel van stuurwereld I met de daarin aanwezige ruimteschepen in de anomalie. Geïsoleerd van van de LICHTKRACHT kan de Maart-haas niet meer bestaan en lost op.

QIN SHI voelt zich bedrogen en verlaten door alle hulpvolken. Vol haat stuurt hij zijn gehele vloot in het zwartgat van de efemere poort, zodat deze wordt vernietigd. Dan krijgt TANEDRAR de overhand. TANEDRAR/QIN SHI voegt zich zelf bij in de anomalie. Het was de achtenveertigste en hiermee de laatst noodzakelijke superintelligentie. De anomalie is nu duurzaam stabiel. TAFALLA verzoekt daarom in de zon Sol ingebed te worden voor een laatste rustplaats. Rhodan en Bull vervullen deze wens. In elk geval heeft TAFALLA ervoor gezorgd dat het het rijk van de harmonie werd onttrokken uit de waarneming van de kosmocraten – wellicht is hetzelfde mogelijk met het Sol-stelsel of zelfs van de lokale groep.

Ennerhahl houdt zijn opdracht voor vervuld en en neemt afscheid. Dat doet Delorian niet, hij bereidt het ontstaan voor van het neuroversum. 128.000 Utrofaren versmelten met het multiversum-oculair tot de Utrofaarse-som, die de navigator zal worden van het neuroversum. Rhodan en Mondra Diamond, die aan Delorian's zijde wil blijven, hebben elkaar nog amper iets te zeggen. MIKRU-JON wil ook opgaan in het neuroversum, zogezegd als reddingsanker voor Mondra, in het geval ze er toch nog anders over gaat denken. Delorian maakt zijn belofte waar en stuurt het Sol-stelsel terug naar zijn oorspronkelijke plek in het standaarduniversum. Rhodan heeft van Mondra een datageheugen gekregen met een extrapolatie van de anomalie ontwikkeling. Deze toont hoe het neuroversum ontstaat – een universum vrij van de morele code, onaantastbaar voor de hoge machten, dat zijn eigen weg moet vinden in het multiversum.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende