< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2695 • 2305    DODENBREIN


We schrijven het jaar 1470 nieuw galactische tijdrekening (NGT) dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot nog toe onbekende manier verdween het Sol-stelsel met zijn planeten evenals alle bewoners uit het bekende universum.

Het thuisstelsel van de mensheid werd naar een eigen klein universum overgebracht, waar de Terranen vreemde buren ontmoeten die zich alles behalve vriendelijk gedragen. Ondanks veel complicaties kan Reginald Bull toch een wapenstilstand beslechten.

Nu moeten de mensen rekening houden met een inval van QIN SHI, de negatieve superintelligentie die dit pocketuniversum gecreëerd heeft. De vijand weet echter niet dat zijn voormalige bondgenoten zich zouden heroriënteren en nu aan de zijde van Terra staan.

Er is veel nodig om de anomalie te stabiliseren. Delorian Rhodan weet dat. Daarom heeft hij al geruime tijd geleden een ontwikkeling op gang gebracht waarmee de Terranen al eerder geconfronteerd zijn en die nu zijn einde nadert. Daarbij ontmoeten ze het dodenbrein ...


De gebeurtenissen komen bijna tot een hoogtepunt, aan de ene kant in de galaxie Escalian en aan de andere kant binnen in de anomalie, en nog steeds zijn niet alle motieven van de betrokkenen bekend. Wat zal Ennerhahl ondernemen, hoe nauw zijn Samburi Yura en Delorian werkelijk met elkaar verbonden, hoeveel schuld dragen QIN SHI, HET en de kosmocraten die schijnbaar eveneens in het gebeuren verwikkeld zijn? Hubert Haensel licht meer sluiers op van de geheimen in de anomalie in het volgende deel.


Oorspronkelijke titel: Totenhirn

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): TOLBA door Lars Bublitz

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: de veldslag van de Dosanthi raast door – een monstrueus creatuur breekt uit.


Locatie en tijdsruimte: anomalie, Faland – 16 januari 1470 NGT (5057 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – De Terraanse resident stuurt Dosanthi lichtzinnig naar hun voormalige heer. Kolonel Strasky Ankersen – De commandant van de RATBER TOSTAN wil niet als speelbal worden behandeld. Anka Hilvard – Een empathische zoekt contact met de doden. Chimao – Een Dosanthi stort zich in de strijd.Op 16 januari 1470 NGT stort de dimensietunnel in die door Delorian Rhodan was opgebouwd, maar even later opent een nieuwe. QIN SHI heeft met de installaties op Sholoubwa's stuurwereld een eigen toegang naar de anomalie gecreëerd voor zijn gereedstaande invasievloot. Maar Reginald Bull deelt de eerste slag uit. Hij voert Xylthische en Terraanse eenheden door de passage naar het standaarduniversum en valt de volledig verraste tegenstanders aan. De kegelruimteschepen vechten aan het front, de Dosanthi zetten hun paniekstraling in en schermen de Terranen tegelijkertijd af voor de uitstraling van hun vijandelijke soortgenoten. Zo behalen de geallieerden veel succes. De strijdlust van de Terranen stijgt nog meer als een radiobericht van Perry Rhodan's wordt ontvangen. De onsterfelijke zendt alleen een afbeelding: gekruiste botten met  een damesschoen... QIN SHI's troepen krijgen echter versterking van de cilinderruimteschepen van het vertwijfelde verzet. Bovendien zijn lang niet alle Dosanthi ervan overtuigd dat ze bij de Terranen aan de juiste kant staan en vertonen niet de volle inzet. Zo krijgt de invasiemacht toch langzamerhand de overhand.

Op dezelfde dag reizen Henrike Ybarri, Aiden Cranstoun en Chourtaird naar Faland. Ze worden begeleid door Anka Hilvard, de protégé van kolonel Strasky Ankersen, de commandant van de RATBER TOSTAN. Anka is empathisch en ondersteunt Aiden bij het contact met zijn broer Zachary en Shamsur Routh in het dodenbrein. Routh en Zachary benutten beide parabegaafden als spreekbuis. Zo verneemt Henrike Ybarri de ware achtergrond over ALLDAR's verdwijnen. Op de een of andere manier is het Zachary en Routh gelukt om de controle over dat dodenbrein te verkrijgen. Het gehele object, met een diameter van 19,7 kilometer en 1283 meter dikte, is een landmasse gehuld in een energiescherm dat zich lost maakt uit het planeetoppervlak. De RATBER TOSTAN en de bij Faland gestationeerde LVT-BOXEN ondersteunen het proces met trekstralen. Het dodenbrein wenst naar het Sol-stelsel gebracht te worden.

Als de eigen verliezen groter worden – 412 kegelruimteschip en 23 LVT-BOXEN zijn er al vernietigd – beveelt Reginald Bull om terug te trekken. De geallieerden keren in de anomalie terug. QIN SHI's vloot stoot meteen door. Een debacle dreigt, maar plotseling stoppen de vijandelijke schepen alle gevechtshandelingen. Ze staan onder de invloed van het dodenbrein, dat herkent heeft dat QIN SHI's troepen in de anomalie zijn binnengedrongen waardoor de koers werd veranderd. Dan wordt de TOLBA gepeild. Delorian bevindt zich nog steeds in de buurt. Naar alle waarschijnlijkheid werd de peilbescherming van zijn schip kortstondig verbroken door een lichtcel.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende