< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2612 • 2126    RICHTPUNT BASIS


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT)- dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke, maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De hoop op een lange tijd van vrede blijft helaas onvervuld. De geheimzinnige macht QIN SHI slaat toe en het gebeurt op meerdere manieren: Alaska Saedelaere dringt met het kosmocratenruimteschip LICHTKRACHT in het rijk van de harmonie door om diens commandant Samburi Yura te bevrijden. Bij de eerste ontmoeting met de hertogin ontstaan echter misverstanden en Saedelaere blijft met de dwergandroïde Eroin Blitzer in het paleis van de harmonie onder observatie.

Het Sol-stelsel wordt door onbekende krachten naar een hermetisch afgesloten universum ontvoerd, waarin de geheimzinnige Auguren de kinderen en jongeren willen beïnvloeden om de mensheid 'opnieuw te formatteren'.

Perry Rhodan tenslotte is in de door oorlogen bezochte dubbelgalaxie Chanda terecht gekomen, waar hij eerst een buitenpost op moest zetten en informatie verwerven. Nu geldt zijn zorg het legendarische langeafstandsruimteschip van de mensheid en de missie met het richtpunt BASIS ...


De BASIS lijkt weer eens een belangrijke rol voor de toekomst van de mensheid te spelen, maar in hoeverre dit plan al tot aan het ontstaan van het reusachtige langeafstandsruimteschip terug reikt, blijft voorlopig net zo open als de vragen naar de doelen van Ennerhahl.

De volgende aflevering, eveneens geschreven door Michael Marcus Thurner, houdt zich ook bezig met Ennerhahl en de BASIS.


Oorspronkelijke titel: Zielpunkt BASIS

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: in de dubbelgalaxie Chanda – Perry Rhodan zoekt zijn verdwenen ruimteschip.


Locatie en tijdsruimte: Chanda – 16 tot 25 september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terranen zoekt een rendez-vous. Gucky – De muisbever mag zich als schoonmaakploeg uitleven. Nemo Partijan – De wetenschapper wordt Rhodan's geliefde aanspreekpunt. Protector Kaowen – De Xylthe probeert de baas over de BASIS te worden. Trasur Sargon – Een Ertruser vlucht voor de Dosanthi.De BASIS werd door de Dosanthi veroverd. De meeste bemanningsleden zijn met sloepen gevlucht. Enkele galactici zijn echter achtergebleven, waaronder de Ertruser Trasur Sargon en de Terraanse hovenier Gamma Oulhaq. Nadat de door de Dosanthi veroorzaakte paniekaanvallen zijn verminderd activeren beide een Daniël-robot. Zo vernemen ze dat de schout-bij-nacht Erik Theonta zich ook nog aan boord bevindt. Protector Kaowen uit het Xylthen humanoïden volk, hoofd van de QIN-SHI-garde, leidt de verovering van de BASIS aan boord vanuit zijn vlaggenschip RADONJU. Hij moet tot elke prijs het pak van de universa en het multiversum-oculair in zijn bezit krijgen. De zoektocht naar beide objecten verloopt moeizaam, temeer Kaowen geen enkel idee heeft waar het om gaat. De protector beveelt het transport van het gekaapte schip naar het oorspronkelijke doel, de werf APERAS KOKKAIA.

Perry Rhodan, Gucky en Nemo Partijan vertrekken met MIKRU-JON om de BASIS te zoeken. Mondra Diamond blijft achter op Orontes. Ze verzorgt Ramoz die de eindeloze medische onderzoeken zat is, die hij sinds zijn gedaanteverwisseling moet ondergaan, en alleen nog Rhodan's vriendin kan dulden. De BASIS bevindt zich niet meer op de laatst bekende positie, maar het geheugenkristal dat Rhodan van Ennerhahl had gekregen wijst de weg naar een sonde. Volgens de daarin opgeslagen data is de BASIS naar de sector Kollaron-Viibad gebracht. Daar razen hyperstormen die vermoedelijk worden gestabiliseerd door wolken van blauwe hyperkristallen – vermoedelijk al sinds duizenden jaren. Deze zo genoemde Viibad-kloven zijn stabiele hyper-wervelstormen die de ruimtesector als zuilen doorklieven en eindigen in Tryortan-afgronden.

MIKRU-JON bereikt de in de sonde opgeslagen coördinaten op 25 september 1469 NGT. Hier bevinden zich zowel de bolvormige werf APERAS KOKKAIA, met een diameter van 149 kilometer (waarschijnlijk een uitgebrande en omgebouwde handelsster), als ook de BASIS. Het Terraanse lange afstand ruimteschip is in delen opgesplitst – maar niet volgens een voorzien schema. En blijkbaar is het proces nog steeds niet afgesloten. Partijan gaat ervan uit dat zich uit de fragmenten een nieuw onbekend object zal vormen. Ieder fragment is door een energiescherm beveiligd tegen de vloot van de vijand. Voor Rhodan staat vast dat dit een gevolg is van het door Delorian ingeleide Thanatos-programma. Ennerhahl's datadrager geeft nog meer informatie dat een modificatie mogelijk maakt van MIKRU-JON's beveiligingsschermen. MIKRU-JON kan de BASIS-fragmenten daarna onopgemerkt naderen.

Rhodan volgt de instructies van een opgenomen boodschap van Ennerhahl voor een ontmoeting in een bepaald fragment. Het pak van de universa maakt het voor hem mogelijk om het beveiligingsscherm van het fragment te doordringen en verruimt zijn waarnemingsmogelijkheden. Ennerhahl wacht al op Rhodan. Terwijl ze met elkaar praten verandert de binnenkant van het fragment. De materie schijnt te smelten en creëert nieuwe vormen. Rhodan's doel is het grijze vertrek. Ergens in de nabijheid ontwaakt Raphaël.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende