< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2622 • 2136    DE REBELLEN VAN ESCALIAN


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuwe galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekenÍng. Voor de mensen op de Aarde is plotseling het leven veranderd: het Sol-stelsel werd door onbekende machten naar een hermetisch afgesloten miniatuuruniversum verbannen. Spijkerruimteschepen van de geheimzinnige Spenta's dringen het Sol-stelsel binnen. Zijzelf noemen zich 'zonnebewoners' en beschouwen Sol als een ontzettende misdaad. Hen stoort de omstandigheid dat in de zonnematerie het lijk van een superintelligentie ingebed ligt. Om dit lichaam van de zon te scheiden doven ze de ster. Tegelijkertijd ontvoeren de humanoide Sayporanen kinderen en jongeren om ze 'te herformatteren'.

Perry Rhodan staat intussen in de voorste linie in de strijd om de BASIS en tegen de onheilspellende macht van QIN SHI in een onbekende galaxie.

Van QIN SHI's intriges weet Alaska Saedelaere daarentegen al langer: met de LICHTKRACHT, een ruimteschip van kosmocratische makelij, bevindt hij zich op zoek naar de vermiste Enthoonse Samburi Yura, die als directe gevolmachtigde van de hoge machten onderweg was. Klaarblijkelijk zijn zowel QIN SHI als ook het geheimzinnige rijk van de harmonie op de een of andere manier in de gebeurtenissen verwikkeld. Het lukt Saedelaere contact met een hertogin van dit rijk aan te knopen en door haar naar de thuiswereld mee te worden genomen. Maar daar worden ze allemaal als vijanden behandeld. Zijn bondgenoten zijn daarom de rebellen van Escalian ...


Alaska Saedelaere moet zijn herinneringen terugkrijgen voor hij voor de rebellen van nut kan zijn - en om Samburi Yura te vinden. Ook in de volgende aflevering, door Uwe Anton geschreven, begeleiden we de onsterfelijke met het masker door het rijk van de harmonie.


Oorspronkelijke titel: Die Rebellen von Escalian

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: Alaska Saedelaere bij de harmonielozen – hij is de man zonder herinneringen.


Locatie en tijdsruimte: het rijk van de harmonie – ?


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere – De onsterfelijke leert het rijk van de harmonie kennen van de disharmonische kant. Carmydea Yukk – Een nazate van de vroegere hertogin onthult een geheim. Garde-luitenant Pridon – De Escaliaan moet het gezelschap van jyrescao verdragen. Eroin Blitzer – De dwergandroïde begeleidt de onsterfelijke.Na zijn gevangenneming wordt Alaska Saedelaere naar de isolatiewereld Crepoin gebracht. Alle gevangen jyrescao worden op zulke planeten geïnterneerd, daarmee wordt gegarandeerd dat ze geen contact hebben met 'harmonischen'. Saedelaere kan maar fragmentarisch zijn verleden herinneren. Herinneringsfragmenten komen en gaan. Saedelaere heeft geen idee hoe hij op Crepoin is gekomen en waarom hij zijn geheugen heeft verloren. Mogelijk werd deze toestand veroorzaakt door bepaalde verhoormethodes. Saedelaere's enige aanknopingspunt is Haspelon, een humanoïde met blauwe huid uit het volk van de Dynoad, die hij 'Swift' noemt en die Saedelaere bijstaat.

Op een dag ontstaat er in het gevangenenkamp een opstand. Een ruimteschip verschijnt en zet gevechtszwevers af. Bewapenden stappen uit en benutten de wanorde om zo veel mogelijk disharmonischen te bevrijden, waaronder ook Swift – hun belangrijkste doel is echter Alaska Saedelaere. Saedelaere wordt door Carmydea Yukk begroet, Rhizinza Yukk's kleindochter. Zij is de commandante van het ruimteschip SHEYAR en tevens leidster van de ondergrondse organisatie Jyrescaboro ('bewaker van de disharmonischen') want zij draagt zelf ook geen splinter van TANEDRAR. De Jyrescaboro zorgen ervoor dat disharmonischen in vrijheid kunnen leven op bepaalde werelden. Ze hebben een apparaat ontwikkelt dat 'de geur' van een harmonischen simuleert, zodat ze zich ongemerkt onder hen kunnen bewegen.

Ook Eroin Blitzer en Pridon zijn aan boord. Blitzer vertelt dat Rhizinza Yukk bij een gevecht met een harmoniebewaker zwaar gewond werd en in een regeneratietank werd behandeld. De familie van de hertogin heeft het verzet geholpen en Saedelaere werd ook niet bevrijd uit puur altruïsme. Hij moet Carmydea Yukk helpen bij de rehabilitatie van haar familie die na het verdwijnen van de hertogin werd ontzet uit de macht. TANEDRAR moet hiervoor op andere gedachten worden gebracht. Voor dit doel wil Carmydea de anomalie onderzoeken waarin ze haar grootmoeder zeventig jaar geleden heeft verloren. Als tegenprestatie zal Saedelaere naar de planeet Pean worden gebracht. Alleen daar, zo meent Carmydea, is genezing mogelijk voor zijn geheugenverlies. Saedelaere stemt toe – niet in de laatste plaats omdat hij een zwak heeft ontwikkeld voor de mooie Escaliaanse.

Eerst gaat de reis naar de amusementswereld Ementa. Daar wordt Rizinze Baro in dienst genomen. Het padachtige wezen geldt als de enige piloot die een anomalie kan binnen vliegen. Hij volgt de SHEYAR met zijn schip RHYLINE, nadat Saedelaere een gevaarlijk gokspel tegen hem heeft gewonnen met dit als prijs. Carmydea wil meteen naar de anomalie vliegen, waarbij het echter om een andere gaat als diegene waarmee Baro bekend is. Maar Saedelaere zet door: hij wil eerst naar Pean worden gebracht. De planeet geldt als zetel van goden die al vele wonderbaarlijke genezingen hebben volbracht. De Terranen landt daar met een sloep. Hij wordt door Swift en Blitzer begeleid. Laatstgenoemde blijft in het schip, terwijl beiden de jungle betreden. De Terranen ontmoet een reusachtig boomwezen. Iemand schiet met een thermostraler op dit wezen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende