< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2662 • 2224    KAOWENS BESLISSING


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot nu toe onverklaarde manier verdween het Sol-stelsel met zijn planeten en alle bewoners uit het bekende universum. De thuiswereld van de mensheid is naar een eigen klein universum verplaatst, waar de Terranen op vreemde buren stootten. De gemoederen lopen hoog op als de planeten door vreemde ruimtereizigers worden bezet en de zon van Sol wordt 'verhuld'. Sindsdien vecht de solaire mensheid om te overleven. Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hij is naar een onbekende kosmos verplaatst: met het enorme ruimteschip de BASIS komt hij terecht in de dubbele galaxie Chanda. Daar heerst de negatieve superintelligentie QIN SHI, die voor zijn plannen het geheimzinnige multiversumoculair nodig heeft.

Perry Rhodan slaagt erin om een belangrijk steunpunt van QIN SHI te vernietigen. Daarmee heeft hij de superintelligentie ernstige schade berokkend - en moet die proberen zijn troepen in Chanda te hergroeperen, voordat hij de controle over de situatie kwijtraakt. In het middelpunt van de gebeurtenissen staat Kaowens beslissing ...


Hoewel het wanhopige verzet nu nieuwe krachten ter beschikking heeft in de strijd tegen QIN SHI, blijft de situatie in Chanda rommelig. Kan Perry Rhodan verder in de aanval blijven tegen de hulptroepen van QIN SHI nadat de superintelligentie de galaxie heeft verlaten? Zijn actuele problemen getuigen van heel iets anders ...

In de volgende aflevering met de titel de ankerplaneet, komen we erachter hoe de gebeurtenissen in Chanda zich verder ontwikkelen.


Oorspronkelijke titel: Kaowen's Entscheidung

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Latoya KrefferSamenvatting: gevecht om de hegemonie in Chanda – de vazalvolken vervallen in chaos.


Locatie en tijdsruimte: Chanda – 20 november - 1 december 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De onsterfelijke Terraan moet bemiddelen. Kaowen – De protector neemt een beslissing over zijn toekomst. Ramoz – De 'ziel van de vloot' moet in zijn nieuwe rol komen. Nemo Partijan – De hyperfysicus experimenteert met een bergkristal.Na de vernietiging de werf APERAS KOKKAIA en QIN SHI's verdwijnen gaat Kaowen volgens orders naar Shikaqin-Viibad in het andere deel van de dubbelgalaxie Chanda. Hij neemt het bevel over van de daar gestationeerde vloot, dat een sector bewaakt dat beveiligd is met een camouflagescherm. Vele commandanten weigeren om onder zijn gezag te staan. Kaowen laat iedereen executeren die QIN SHI naar Escalian willen volgen. Ironisch genoeg krijgen wat later delen van de vloot een bevel van QIN SHI om precies datgene te doen. Kaowen moet achterblijven. Ondanks zijn orders sluiten enkele van de onder zijn gezag geplaatste commandanten zich toch aan bij de vloot die door anomalie zal vliegen, maar Kaowen krijgt nieuwe eenheden als versterking.

Daarbij horen kegelruimteschepen van de Dosanthi die zich bij het vertwijfelde verzet hebben aangesloten, omdat QIN SHI hun thuiswereld Meloudil wilde ontvolken met de wereldengesel. Zij vallen de Xylthen-schepen aan. Tokun Gavang en zijn kameraden benutten hun para-vaardigheid om de Xylthen tot paniek en zelfmoord te drijven. Maar er bestaat een veiligheidsmaatregel, waarvan de Dosanthi niets weten. Kaowen kan al zijn ruimteschepen op afstand vernietigen. Zo dreigt de opstand te worden neergeslagen. De strijd laait echter weer op als een vloot van de Chuferan en de Plepsonen ingrijpen aan de kant van de Dosanthi. Het camouflagescherm verdwijnt. Een planeet wordt zichtbaar. De atmosfeerloze wereld is door een soort organische substantie bedekt en op het oppervlak vormen zich telkens ontelbare Oracca-gezichten. Tokun Gavang's bewustzijn raakt verlamd.

Intussen probeert Ramoz in het koude ruimte om de vloot, die uit 765.000 eenheden bestaat, onder zijn controle te brengen. Zijn doel is de vernietiging van QIN SHI. De vloot heeft echter geen energie. Daar kan de BASIS-verzorgingsbol goed van pas komen; Perry Rhodan keert met dit schip en andere eenheden terug bij de koude ruimte. Binnen enkele dagen stelt de verzorgingsbol de benodigde energie beschikbaar. Rhodan heeft bedenkingen over de inzet van de vloot omdat deze oorspronkelijk werd samengebracht door de Oraccameo, waaruit vermoedelijk QIN SHI zich heeft ontwikkelt (alhoewel Högborn Trumeri steevast weigert om hier iets over te zegen), dus zou QIN SHI de veiligheidscodes kunnen bezitten van deze schepen.

Intussen onderzoekt Nemo Partijan Anaree's sterjuweel. Het is weliswaar een vervalsing en heeft absoluut geen de toegang tot de morele code van het universum, maar het bevat enkele verbazingwekkende bijzonderheden. Plotseling ontstaat er in Partijan's lab een zware explosie. Hyperenergie komt vrij. Ennerhahl denkt dat Partijan eigenlijk niet meer in leven kan zijn, maar de wetenschapper beweert dat hij ongedeerd is. Na een conferentie op 1 december 1469 NGT wordt het opperbevel over de vloot overgedragen aan Rhodan en Ramoz, die de schepen uit de koude ruimte manoeuvreert. Maar er gaat iets mis. Structuurbevingen en hyperruimte-scheuren ontstaan. Rhodan ziet hoe MIKRU-JON's scheepswand bezwijkt ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende