< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2601 • 2115    GALAXIE IN OPROER


In de Melkweg schrijft men het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening -dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. De verschrikkelijke maar korte oorlog tegen de frequentie monarchie is intussen zes jaar geleden. De bewoners van de Aarde herstellen zich langzaam van de traumatische gebeurtenissen.

Nu hopen de mensen, evenals de leden van andere volkeren, op een lange tijd van vrede. Perry Rhodan en zijn onsterfelijke metgezellen willen de eenwording van de galaxie verder bevorderen, de oeroude conflicten tussen de civilisaties moeten tot het verleden behoren.

Daarbij moet de fenomenale transporttechnologie van het polypoortnet behulpzaam zijn. Met behulp van deze technologie bestaan er contacten met ver verwijderde sterreneilanden, op de eerste plaats met de galaxie Anthuresta, waar de Stardust-mensheid zich verder ontwikkelt.

Maar er ligt allang een heel ander gevaar op de loer, waarvan de bewoners van de Melkweg tot nu toe niets kunnen vermoeden. Van de ene op de andere seconde verdwijnt het hele Sol-stelsel naar een onbekende plek - en Perry Rhodan komt samen met de BASIS ergens ver weg terecht, midden in een galaxie in oproer ...


De dubbelgalaxie Chanda is een oord van oorlogen - vrede schijnt geen vaststaand principe te zijn. Niet eens op de onherbergzame, gloeiende wereld Orontes zijn de vluchtelingen van de BASIS rustige dagen van reparatie en regeneratie gegund. En zo begeeft Gucky zich op een gevaarlijke missie. In de volgende aflevering vertelt Michael Marcus Thurner over de verdere gebeurtenissen in Chanda.


De titel op deze omslag is fout want er staat GALACTIE IN OPROER terwijl er op pagina 1 en elders wordt geschreven over GALAXIE IN OPROER.


Oorspronkelijke titel: Galaxis in Aufruhr

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: de eerste dag in Chanda – landing op de mysterieuze hitteplaneet.


Locatie en tijdsruimte: materie-brug van Chanda, Morpheus-stelsel – 5 tot 8 september 1469 NGT (5056 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De cellenactiveerderdrager moet in een onbekende sterrenregio standhouden. Gucky – De muisbever komt langzaam weer in vorm. Mondra Diamond – De staatssecretaris toont haar kwaliteiten in een lijf-aan-lijfgevecht. Nemo Partijan – De Stardust-Terraan blijkt hyper-sensibel te zijn. Sinaid Velderbilt en Lew Totshenko – Twee bemanningsleden van de CHISHOLM, die in de hoogste nood boven zichzelf uitstijgen.De BASIS werd door de Dosanthi verovert en de bemanning is op de vlucht, opgejaagd door de schepen van de veroveraar. De voor vreedzame handel omgebouwde BASIS kan zich amper verweren tegen de massieve aanval. Bovendien beschikken de aanvallers over een bijzondere paragave die totale paniek opwekt waaraan de bemanning zich niet makkelijk kan onttrekken. Perry Rhodan vlucht samen met Mondra Diamond, Gucky, Nemo Partijan en Ramoz aan boord van MIKRU-JON.

De halfintelligente Ramoz raakt door de belasting in coma, daarbij veranderen zijn felgekleurde, amper herkenbare, elastische manchetten aan de achterpoten. Ze verkleuren groen en beginnen vertakkingen en woekeringen te vormen, die zich langzamerhand uitbreiden over het gehele lichaam.

Conform de noodprotocollen van de LVT vliegt Perry Rhodan met MIKRU-JON naar een ster van het Sol-type omdat deze als trefpunt zijn bestemd voor vluchtende schepen. De dichtstbij gelegen ster van het genoemd type wordt door talrijke UHF-erupties geschokt, wat tot gezondheidsproblemen leidt bij directe bestraling. Derhalve krijgt de ster van Gucky in navolging van de oud-Griekse god de naam Morpheus omdat hij geen enkele mentale activiteit meer kan waarnemen. In het stelsel wordt een zwaar beschadigde BASIS-tender ontdekt die als de CHISHOLM wordt geïdentificeerd, waarvan de bemanning door de gevolgen van de UHF-erupties grotendeels bewusteloos is geraakt.

MIKRU-JON lukt het om de CHISHOLM uit de gevarenzone te bergen en samen naar de tweede van twaalf planeten van het stelsel te vliegen, ondanks een automatisch verzonden waarschuwingsmelding. De planeet wordt op voorstel van Nemo Partijan Orontes gedoopt, in navolging van de antieke naam van de rivier Nahr al-Asi, 'weerspannige rivier', die in Libanon ontspringt. De lucht van de planeet is in principe adembaar, maar vanwege een groot aantal vulkanen vervuilt met rook en as. Er heersen zeer hoge temperaturen. Zelfs in de maandenlange poolnacht is de laagste temperatuur meer dan 50 graden Celsius. Bovendien vertonen zich overal op het oppervlak talrijke vervallen steden en ruimtehavens die al sinds duizenden jaren zijn verlaten. Toch zal op deze planeet een steunpunt worden ingericht voor de reparatie van de CHISHOLM en mogelijk andere ruimteschepen.

Op het oppervlak blijft het voorlopig rustig. Wat later blijkt dat zich een groot gevaar verbergt in de ondergrond van Orontes. Ontelbare robots kruipen uit de grond en vallen de Terranen aan. Dankzij de hulp van Gucky en Heatha Neroverde, een TLD-agente in undercover-stage, lukt het om de aanval af te slaan. Na het afweren van de aanval besluit men tot de verkenning van het ondergrondse, waarbij Gucky de leiding zal nemen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende