< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2600 - 2699

37e cyclus – – NEUROVERSUM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2678 • 2240    DE WINDGONG VAN DE ORACCAMEO'S


We schrijven het jaar 1469 nieuw galactische tijdrekening (NGT) - dat komt overeen met het jaar 5056 christelijke tijdrekening. Op een tot nog toe onbekende manier verdween het Sol-stelsel met zijn planeten evenals alle bewoners uit het bekende universum.

Het thuisstelsel van de mensheid werd naar een eigen klein universum getransfereerd, waar de Terranen op vreemde buren stoten. De situatie spitst zich toe als de planeet door vreemde ruimtevaarders bezet en de zon Sol 'ingehuld' wordt. Sindsdien vecht de solaire mensheid voor haar overleving.

Van al deze ontwikkelingen weet Perry Rhodan niets. Ook hem heeft het in een vreemde kosmos terecht doen komen: met het enorme ruimteschip BASIS komt hij in de dubbelgalaxie Chanda terecht. Daar regeert de negatieve superintelligentie QIN SHI, die voor zijn plannen het geheimzinnige multiversumoculair nodig heeft.

Niet in het laatst door de activiteiten van de onsterfelijke Terraan brokkelt inmiddels QIN SHI's macht af - en het verzet begint aan de beslissende slag. De galaxie Chanda kan bevrijd worden en stuurt nu onder leiding van Ramoz op een hopelijk vreedzamere toekomst aan. Maar de strijd gaat op andere plaatsen verder: informatie over de aard van de tegenstander verraadt DE WINDGONG VAN DE ORACCAMEO'S ...


Het ontstaan van QIN SHI is de sleutel tot het begrijpen van de negatieve superintelligentie - en daarbij het conflict te beëindigen dat thans nog de galaxieën Melkweg en Escalian hindert. Marc A. Herren vertelt verder over de geschiedenis van QIN SHI in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Das Windspiel der Oraccameo

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: ze strijden om de macht – en vinden de onsterfelijkheid.


Locatie en tijdsruimte: Chalkada – …


Hoofdpersonen: Maran Dana Fogga – Een schepsel dat dient. Wörgut Gooswart – Een Oraccameo moet zich bewijzen in het machtsspel. Tion Youlder – De hoogste heerser heeft verstrekkende plannen voor zijn galaxie. Cofirazi Marturia – De minister ziet in Gooswart een tegenstander op weg naar de top.Ver in het verleden: de Oraccameo beheersen de helft van de galaxie Chalkada. Ze voeren een meedogenloze vernietigingsoorlog tegen de Kuippri die met hun explosieve vermeerdering hele planeten ontvolken, indien de Oraccameo eerst ingrijpen en de door Kuippri-larven aangetaste werelden preventief vernietigen. De Kuippri hebben geen ruimtevaart ontwikkelt, worden echter ondersteund door een robotcivilisatie waarvan alleen bekend is dat haar doel bestaat uit de vernietiging van al het leven. Oorlogsminister Wörgut Gooswart heeft een raadgever genaamd Maran Dana Fogga. Deze is de laatste van zijn soort en werd door Gooswart ooit opgenomen als vondeling en heeft een artistieke opleiding gevolgd. Hij verzorgt zijn heer en dient hem als raadgever. In werkelijkheid vervolgt hij een levenslang geheim plan en gebruikt Gooswart en andere hoogwaardige Oraccameo als schaakfiguren.

Tion Youlder, de hoogste heer van de Oraccameo, nodigt Gooswart en zijn concurrent uit, de minister van ethiek Cofirazi Marturia, als getuigen bij een terechtstelling van drie hoogverraders. Voor deze executie wordt een nieuwe techniek ingezet die bij de delinquenten alle levensenergie onttrekt, dat erna in een kleine aggregaat wordt opgeslagen om vervolgens samen te smelten. Youlder vertrouwt zijn beide gasten toe dat hij de 'ontlijver' verder wil ontwikkelen en op een dag zal inzetten om de onsterfelijkheid voor zichzelf en zijn volk te verwerven. Gooswart, die een plan maakt voor Youlder's afzetting om zelf aan de top te staan van de Oraccameo, stuurt Fogga als spion naar Youlder. Deze doorziet Gooswart's opzet, zodat een wankel evenwicht ontstaat. Youlder wordt door zijn Falciden-lijfwachtshonden en veiligheidstechniek beschermd en Gooswart is veilig zolang hij succes boekt in de strijd tegen de Kuippri.

De experimenten met de later zo genoemde wereldengesels verlopen eerst minder goed. Cofirazi gebruikt dit als een lastercampagne tegen Youlder. Op Fogga's aanraden stelt Gooswart zich aan de zijde van de hoogste Oraccameo en schakelt Cofirazi uit. Gooswart en Fogga worden beter in de verdere ontwikkeling om de wereldengesels te integreren. Fogga leidt de volgende poging. Parallel daaraan wordt zonder Gooswart's weten de koude ruimte ontwikkeld waarin het grootste deel van de niet meer benodigde vloot zal worden opgeslagen, na de verwachte zege op de Kuippri. Daardoor zal tegelijkertijd Gooswart's machtspositie verzwakken. De tijd dringt want Youlder is intussen bejaard en heeft niet lang meer te leven. Dat is in ieder geval wat Gooswart gelooft, tot Youlder op een dag letterlijk zijn masker laat vallen. De hoogste Oraccameo is in werkelijkheid nog relatief jong.

Een onverwachte kans biedt zich aan voor Gooswart als zijn ZACKENGUT en haar begeleidingsschepen worden aangevallen door superieure eenheden van de Kuippri. Fogga heeft al enige tijd geleden drie Falciden-waakhonden 'omgeturnd' en zij vallen nu Youlder aan, die door hen wordt verscheurd. Gooswart neemt zijn positie in. Onder zijn leiding worden de Chalkada-piloten geschapen die grote successen behalen tegen de Kuippri. Fogga bedenkt de legende van QIN SHI om de Oraccameo voor te bereiden op de gedwongen vergeestelijking. Langzamerhand wordt de verouderende Gooswart een marionet van Fogga.

Uiteindelijk is het zover: de wereldengesels verzamelen de levensenergie van vier verschillende volken, zodat vier geesteswezens ontstaan. De vloot wordt in de koude ruimte ondergebracht. Als laatste worden de Oraccameo vergeestelijkt, tot op enkele tienduizenden individuen. QIN SHI ontstaat. Kort voordat Gooswart's bewustzijnsinhoud in QIN SHI opgaat onthult Fogga hem de waarheid. Hij is een agent van de robotcivilisatie die de gevaarlijkste tegenstander, de Oraccameo, in de ondergang zal storten. Fogga heeft ervoor gezorgd dat QIN SHI zich niet zoals gepland kan samensmelten met de andere vier entiteiten. QIN SHI zal hulpeloos ronddrijven, versuffen en uiteindelijk na miljoenen jaren oplossen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende