< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2157 • 1241    DE WORMRUITERS


Op de door mensen bewoonde planeten van de Melkweg schrijft men maart 1312 Nieuwe Galactische Tijdrekening - wat hetzelfde is als maart 4899 oude tijdrekening. Na verbitterde gevechten kon de dreigende situatie voor de Terranen en hun bondgenoten afgewenteld worden. Binnen afzienbare tijd hoeft niet gevreesd te worden voor de vernietiging van de Aarde en andere planeten.

Op Trokan, het tweede Mars, is intussen een nieuwe situatie ontstaan. De Herreachs, de bewoners van de vierde planeet, zijn begonnen hun vaderland te verlaten. Ze zoeken een woonplek op een nieuwe planeet, om te ontkomen aan de gevaren, die hen naar hun mening op hun thuisplaneet bedreigen' Wanneer zich op Trokan, betrekkelijk dicht bij de Paddenstoeldom, een tijdbron opent, zien de Terranen in, dat de vrees van de Herreachs voor gevaren niet onterecht kan zijn geweest. Twee activeerderdragers nemen de tijdbron als aanleiding om op een odyssee te gaan, waarvan ze het eind niet kunnen overzien.

Alaska Saedelaere, de man met de huid van de mutant Kummerog en de Oxtorner Monkey vormen een heterogeen team. Samen stoten ze op de wormruiters ...


Oorspronkelijke titel: Die Wurmreiter

Auteur: Susan Schwartz

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: ze leven op de berg Kedo – en wachten op de sterrenbewoners.


Locatie en tijdsruimte: thuiswereld van de Perminen – maart 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Emboy Wogelkern - De jonge wormruiter is een hectische waaghals, die veel problemen veroorzaakt. Alaska Saedelaere - De drager van de Huid moet zich op een junglewereld zien te redden. Monkey - De Oxtorner chef van de Nieuwe USO voert een bijzondere actie uit. Rani Kecko - De oppermoeder van de Azzati vecht aan het front. Dagdato Klek - De aanvoerder van een wormruiter-groep heeft problemen met een gebrek aan discipline.Alaska Saedelaere en Monkey komen na de passage door de Tijdbron op de jungle wereld Orichi. Bewoond door de Perminen, primitieve koboldachtige wezens. Dit volk, met een matriarchale samenleving, bewoond de berg Kedo. Een gigantische trapvormige piramide op wiens terrassen een gevaarlijke flora en fauna tiert. De Perminen zijn verdeeld in vele kleine stammen die voortdurend met elkaar strijden waarbij het meestal gaat om leefgebied. Bovendien worden bij zulke gevechten steeds weer gevangen gemaakt die worden opgenomen bij de winnende stam. De Perminen leven samen met enorme gevederde vliegende wormen die ze als rijdieren gebruiken, vooral tijdens de veldtochten.

Door zijn permanente ongedisciplineerdheid wordt Emboy Wogelkem, een van de Perminen, door zijn meester veroordeeld tot de dood. Tezamen vastgebonden met zijn vliegende worm wordt hij van het piramideterras afgeworpen. De twee overleven de val en stuiten onverwacht op Saedelaere en Monkey. Emboy houdt beiden voor goden en keert met hen terug naar zijn stam, waar hij zich al snel kan rehabiliteren na een aanval van een vijandige stam. De stam bewaart een artefact, waar het, zoals Alaska en Monkey uitvinden, om een holografische projector gaat. Als Alaska deze activeert ervaren ze dat de Perminen ooit in de gigantische piramide leefde, en verdreven werden omdat ze niet in staat waren de vrede te handhaven. De holografische projector gebruikt de taal van de Machtigen die ook nu nog steeds - in sterk gewijzigde vorm - wordt gesproken door de Perminen.

Beide galactici is het duidelijk dat de berg Kedo door de mens is gemaakt. Met de hulp van Emboy en zijn vliegende worm Gurru vinden ze helemaal bovenin, voorbij de boomgrens, een doorgang die kan worden geopend. Voor de Permin wordt de toegang geblokkeerd door een afweerscherm. De Galactici kunnen wel naar binnen gaan. Ze ontdekken dat de berg Kedo niets anders is dan een grote peilcentrale. Alaska begrijpt dat de planeet zich binnen de Zwerm moet bevinden. De twee proberen om de aandacht op zichzelf te laten vallen door de eigenaren van het station een hyperradiobericht te sturen. Aangezien dit niet lukt schakelen ze abrupt het hele station uit, omdat ze ervan uitgaan dat een reparatieploeg niet lang op zich zal laten wachten.

De twee nemen afscheid van Emboy en schenken hem een ​​zaklamp. In ruil ontvangen ze van hem een veer van de vliegende worm. De jonge Permin keert terug naar zijn stam en wil proberen de strijdende groepen tot bedaren te brengen, zodat zijn volk op een dag zijn plaats weer kan innemen als de wachters van het station.

De verrassing voor Monkey en Alaska Saedelaere zou nauwelijks groter kunnen zijn: wat begon als uitstapje naar een onschadelijk aandoende jungleplaneet, ontpopt zich als bezoek aan een Zwerm. Of het daarbij gaat om dat geheel, dat in het midden van het veertiende millennium oude tijdrekening in de Melkweg onderweg was, of om een ander, weten de twee activeerderdragers nog niet.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende