< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2152 • 1236    DE MARKT VAN DE ITO'S


Op de door mensen bewoonde planeten van de Melkweg is het maart 1312 Nieuwe Galactische Tijd - volgens de oude jaartelling maart 4899. Na verbitterde gevechten kon de gevaarlijke situatie voor de Terranen en hun bondgenoten overwonnen worden. Men hoeft de komende tijd niet bang te zijn voor de vernietiging van de Aarde en andere werelden. Bij het sterrenraam, de bizarre poort naar het vijandelijke Tradom Rijk, hebben Terranen, Arkoniden en Posbi's de vijandelijke vloten kunnen verslaan. De poort, waarmee men de afstand van 3BB miljoen lichtjaar praktisch in nultijd kan overbruggen, is nu in handen van de Melkweg-bewoners.

Nu gaat het erom, de gebeurtenissen van Terraanse kant te laten versnellen. Nadat Perry Rhodan tot het doorstoten naar de 'andere kant' had besloten, willen de bondgenoten uit de Melkweg de wrede machthebbers van het Tradom Rijk ten val brengen.

Een commandogroep bereikt een geheimzinnig zonnestelsel. Daar bevindt zich ook de markt van de Ito's ...


Oorspronkelijke titel: Der Markt der Ito

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. JongSamenvatting: een actie onder slaven – galactici en een Maahk knokken om te overleven.


Locatie en tijdsruimte: Tra-Ito – maart 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Benjameen da Jacinta - De zerodromer moet op een slavenmarkt overleven. Grek-665 1/2 - De Maahk wordt op Tra-Ito als bijzondere waar beschouwd. Tess Qumisha - De fysica doet kennis op over een buitenaards computersysteem. Norman - De kloonolifant is in topvorm. De Witte Panter - De onbekende interesseert zich voor de bezoeker uit de Melkweg.De vlucht door de overbrenger voert Norman en zijn begeleiders naar Tra-Ito, een andere maan in het Trapitz-syteem. Daar bevindt zich een reusachtige slavenmarkt die door het volk van de Ito's wordt uitgebuit. Doordat de bonte stammen uit vele verscheidene volkeren chaos veroorzaken met een slavenopstand, vallen de metgezellen niet op en kunnen ze zich vrij op Tra-Ito bewegen en wordt er informatie verzameld over het Trapitz-syteem. Onder andere wordt er verkent op welke planeet in het stelsel de vooruitzichten voor een redding het beste zijn. Het blijkt dat het Trapitz-stelsel voor de Valenter bijzonder belangrijk is. Celona, een andere planeet van dit stelsel, is een vrijhandelswereld en leent zich daarvoor juist als volgende halte voor de vluchtelingen – helaas is deze wereld zonder geldige papieren vrijwel niet te bereiken. Norman's bazen en bazinnen beschikken gelukkig over voldoende financieele middelen om zich de benodigde documenten via een Ito te laten bezorgen. Deze heeft voor hen een raar aanbod: hij wil graag Grek-665 1/2 kopen want waterstofademers zijn veel gezochte slaven ... Natuurlijk wordt het aanbod afgeslagen. Enige tijd later wordt de Maahk echter toch ontvoerd.

Benjameen da Jacinta en Tess Qumisha krijgen onverwachte hulp van de Witte Panter, een meesterdief die al lange tijd op Tra-Ito leeft. Hij is van humanoide katachtige afkomst met een witte pels. Hij denkt de als Hijthi verklede galactici te moeten helpen omdat wezens van dit volk hem vroeger eens het leven hebben gered. Daarom volgt hij de Ito's op de hielen die Grek 665 1/2 willen afvoeren. Ook Ben en Tess gaan op weg naar het hoofdgebouw van de Ito's waar ze terecht het doel van de ontvoerders vermoeden. Ze schakelen de centrale energievoorziening uit (wat tot de dood van enige andere waterstofademers leidt die in een energetisch afgesloten deel van dit gebouw waren), zodat de talrijke gevangen slaven kunnen uitbreken.

In de ontstane chaos volgen ze het door Norman ontdekte spoor van de Maahk maar worden echter door Ito's en Valenters tegen gehouden. Op het allerlaatste moment duikt de Witte Panter op, die op weg naar het slavenhandelscentrum reeds met aanzienlijke moeilijkheden te kampen had en zwaar gewond is geraakt. Hij schiet op de Valenters die Ben en Tess wilde inrekenen en verschaft ze de gelegenheid om te vluchten. Grek kan eveneens worden bevrijd. Uiteindelijk lukt het de metgezellen toch nog om zich per overbrenger naar Celona te verplaatsen. De gewonde Witte Panter laten ze onopgemerkt achter, uiteindelijk sterft hij in de veronderstelling dat hij zijn ereschuld heeft geëffend.

Het Trapitz-stelsel schijnt binnen de Tradom-galaxie de positie van een schakelcentrale in te nemen. Dat kan men althans na het eerste doorstoten van de Galaxers vaststellen. Waarbij er tot dusver echter slechts oppervlakkig werd rondgekeken en men net als voorheen niet veel weet ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende