< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2179 • 1311    AKREOL'S WERELD


Sinds de Oxtorner Monkey en A1aska Saedelaere, de Terraan met het Cappinfragment, door een tijdbron gingen, hadden ze een ongekende odyssee achter de rug. De beide mannen, die dankzij hun cellenactiveerders relatief onsterfelijk zijn, bereikten bijvoorbeeld de Zwerm Kys Chamei.

Al meer dan een miljoen jaar doorkruiste deze kosmische structuur het universum om intelligentie te verbreiden. Saedelaere en Monkey maakten het einde van deze Zwerm mee, waarna ze opnieuw een tijdbron betraden.

Inmiddels zijn ze op weg door een regio van het universum, die hun tot nog toe volkomen onbekend was. Het lijK te gaan om een vol- ledig afgeschermde bolsterrenhoop. De bewoners ervan benoemen het als Eerste Thoregon en ze houden hun kosmische regio voor een absoluut utopia.

De twee mannen merken al snel, dat dit utopia een schaduwzijde heeft. Zo wordt in dit deel van de kosmos bijvoorbeeld het halter- ruimteschip SOL op een mysterieuze manier gevangengehouden. En er is een rebellenbeweging, waar de Kattixu genadeloos jacht op maken. Met deze rebellenbeweging, de Kring, vangt nu de bevrijdingsactie van de SOL aan. Ze begint op of preciezer in Akreol's wereld ...


Oorspronkelijke titel: Akreols Welt

Auteur: Michael Nagula

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): gravotract-sleper type Bearcat door Andreas Weiß

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: ze strijden tegen de Helioten – en tegen de ondergang van de Thoregon.


Locatie en tijdsruimte: Ord Regimen – 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere - De Terraan weet een container als transportmiddel niet echt te waarderen. Zit Akreol - De constructeur van de Mochichi wordt met zijn herinneringen geconfronteerd. Monkey - De Oxtorner heeft andere opvattingen over geheime dienstachtige activiteiten. Elle Ghill - De Circulair directrice beoogt de bevrijding van het ruimteschip SOL.Samen met Elle Ghill, de aanvoerster van De Kring, en enige andere Mochichi bereiden Alaska Saedelaere en Monkey zich voor om de SOL uit het stasisveld te bevrijden. Het al sinds honderden jaren voorbereide plan van de Mochichi, om een ruimteschiptractor van de Kattixu te kapen, moet alleen een beetje worden aangepast voor hun doel. Daarbij komt het nauwelijks tot problemen omdat de Mochichi zich hebben gerealiseerd dat een ontsnapping uit het Eerste Thoregon en een contactpoging met de kosmocraten op niets zal uitlopen. De constructeurs hebben zich volledig onder het gezag van de beide Galactici gesteld – met name Monkey heeft bij de komende actie voor het zeggen.

Eerst begeeft men zich naar Ord Regimen waar Zit Akreol een functie heeft in een vrij onbelangrijke fabriek – hij is de assistent van een afwezige fabrieksdirecteur en naast deze beide Mochichi is er sinds geruime tijd in de fabriek geen bezetting meer geweest. De fabrieksdirecteur was overigens Ghem Jhegar die Alaska en Monkey met inzet van zijn leven heeft helpen ontsnappen aan de Kattixu. Zit Akreol, die een Algorriaans-standbeeld als enige vertrouweling beschouwd en wie dit uitgestorven volk over alles vereert, lijdt aan geheugenverlies. Dit heeft hij te danken aan Elle Ghill, of te wel De Kring – men wilde de rusteloze carrièremakers op deze wijze rustig houden gedurende de tijd dat Ghem Jhegar in opdracht van De Kring onderweg was. Akreol heeft weinig op met de plannen van de Terraan en de Oxtorner wanneer Elle Ghill en andere Mochichi in een vrachtcontainer op Ord Regimen aankomen en hem over de verder te ondernemen stappen in de hoogte brengen. De beslissing om samen te werken valt bij hem al beter uit als hij te horen krijgt dat actiegroep in het bezit is van twee echte Algorrianen. Tussen hem en Monkey leidt het iedere keer weer tot spanningen omdat Akreol herhaaldelijk verlangt om met de leiding van de operatie belast te worden. Daar gaat Monkey echter helemaal niet op in. Allereerst moeten de stasisveldprojektoren worden uitgeschakeld die de SOL nog steeds in hun greep hebben. Dat regelen enkele Kring-activisten met behulp van hun teleporteeruitrusting waarin ze een springlading aanbrengen. Akreol is over deze actie helemaal niet enthousiast omdat de projectoren horen bij de technische nalatenschap van de door hem verafgode Algorrianen. Tegelijkertijd brengen andere Mochichi, zoals geplant, een ruimtetractor in hun bezit. Als afleidingsmanoeuvre voor de drie Kattixu-schepen die zich dichtbij de planeet bevinden, kapen de Mochichi nog enige ruimteslepers en stellen onzinnige eisen en brengen zich snel met een teleportatie in veiligheid als de Kattixu aanvallen. Zo lukt het uiteindelijk om de SOL te bevrijden. Alaska krijgt radiocontact met SENECA en later ook met Atlan – blijkbaar gaat het goed met iedereen op het generatieschip.

Het in de afgelopen jaren tot in detail voorbereide plan van Zit Akreol functioneert een tijdlang zo goed dat zelfs Monkey onder de indruk is. Maar dan worden de ruimtetractor en de SOL door sterke boeivelden in hun vlucht gehinderd en een energiescherm legt zich over het gehele gebied. Dan grijpt de ontwaakte bemanning van de SOL in en neemt de generatoren van de boeivelden en het energiescherm met de transformkanonnen onder vuur. Snel is de weg vrij en beide schepen kunnen in het heelal ontvluchten. Een rendez-vouspunt wordt overeengekomen. Ook enige Helioten die plotseling verschijnen in de aanvliegroute en zich moeiteloos  door de ruimtetractor heen boren, als een heet mes door de boter, kunnen de vlucht in de hyperruimte niet verhinderen.

Terwijl de mysterieuze gevangenissen van de Algorrianen steeds meer oplossen, vlucht Zit Akreol, die zijn Algorriaanse-standbeeld moest achterlaten, in de vergetelheid. Hij smeekt Elle Ghill om hem de herinneringen aan het standbeeld te ontnemen en de herinneringen dat hij aan geheugenverlies heeft geleden – en de herinnering dat hij daarvan bevrijd is.

Het Eerste Thoregon lijkt in veel opzichten een merkwaardige schepping te zijn: het is waarschijnlijk de grootste PULS in het universum, minstens vele malen groter dan de andere waarvan de Terranen tot dusver iets hebben meegekregen. En wanneer zich talloze duizenden hemellichamen samenballen in een ruimte, waarin zich eigenlijk helemaal niets zou mogen bevinden, wordt duidelijk dat er hier iets niet kan kloppen.

Daar hoort ook het vreemde object in het centrum van het Eerste Thoregon bij. Rainer Castor beschrijft in de volgende PERRY RHODAN-aflevering de verdere gebeurtenissen in dit afgeschermde deel van het universum.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende