< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2166 • 1250    DOOR DE TIJDBRON


Sinds Alaska Saedelaere en Monkey door de geheimzinnige tijdbron op de planeet Trokan zijn gegaan, hebben de beide mannen een kleine odyssee achter de rug. De dragers van een cellenactiveerder bereiken de zwerm Kys Chamei, waar ze getuige werden van de activiteiten van de kosmocraten. Uiteindelijk zorgden die activiteiten ervoor, dat de zwerm letterlijk in een galaxie strandde en de bewoners van de zwerm het daar verder moesten zien te redden. En de beide mannen uit de Melkweg kwamen bij die gelegenheid meer over de activiteiten van de kosmische machten te weten, die zich door de uitbreiding van het leven in het universum kennelijk bedreigd voelen.

Vanuit de zwerm Kys Chamei beginnen Saedelaere, die weer een mysterieus, voor andere mensen dodelijk Cappin-fragment in het gezicht draagt, en Monkey, de Oxtorner met de kunstogen, aan een reis in het onbekende. De beide mannen gaan opnieuw door de tijdbron ...


Oorspronkelijke titel: Durch den Zeitbrunnen

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: Monkey en Saedelaere – twee onsterfelijken worden opgejaagd.


Locatie en tijdsruimte: eerste Thoregon, Ord Agenda – april 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere - De man met het masker moet zijn lot ondergaan. Monkey - De Oxtorner neigt hard op te treden. Chiffa Phi - De Mochichi verwacht agenten van de ordemachten.Het ongelijke stel Monkey en Alaska Saedelaere bevindt zich, na de passage door de tijdbron in de zwerm Kys Chamei, alweer op een andere onbekende wereld, waar ze zich in eerste instantie met de gevaren van de jungle moeten bezig houden.

De twee ontmoeten Mochichi Chiffa Phi. Deze kleine humanoide lijkt op de een of andere manier verdraaid en vervormd en beweegt zich schokkerig en omslachtig. Zijn gezicht bestaat uit een kraakbeenmassa en wordt gedomineerd door twee verticale kraakbeenringen waarin zich de grote zwarte ogen bevinden. De Mochichi zit in een soort pantserkast die is gevormd als een sarcofaag en blijkbaar geavanceerde technische apparatuur bevat, want met dit apparaat kan Mochichi zich verplaatsen als een teleporteur. Nadat eerst de translators zich goed hebben ingesteld komt het tot een vreedzame verstandhouding tussen de Galactici en Mochichi.

Chiffa Phi kan zien dat Monkey en Alaska cellenactiveerders dragen. Hij houdt beiden dan ook voor afgezanten van de kosmocraten en daardoor wezens die hij moet ondersteunen en beschermen. Derhalve offert hij zich op als de Kattixu aanvallen. Deze hebben waarschijnlijk de opdracht om alles te onderscheppen met bewapende zwevers wat uit de grillig flakkerende tijdbronnen opduikt. Chiffa Phi noemt de twee Galactici nog de naam van een contactpersoon die ze in de stad Kirol moeten opzoeken, en overhandigd hen halsbanden die verondersteld worden alles te camoufleren. Ze zullen verhinderen dat de Galactici betrokken raken bij een "alomvattende toezicht". Meer informatie geeft hij niet. De Mochichi leidt de Kattixu af en wordt neergeschoten.

Op weg naar de stad Kirol ontmoeten Alaska en Monkey een beerachtig wezens van het Leftass volk. Deze ietwat simpele knaap is de term THOREGON welbekend. Voor hem is deze synoniem aan een goddelijke macht. In de stad Kirol ontdekken de Galactici een gebouw dat zich onderscheidt van de andere. Het is een ui-vormige koepel die men alleen tot een bepaalde afstand kan naderen. Een sterk mentaal veld voorkomt verdere toenadering. In en nabij Kirol wordt continu gewerkt. Overal worden nieuwe woonwijken uit de grond gestampt - wat eigenlijk onverklaarbaar is omdat de reeds bestaande gebouwen grotendeels leeg zijn.

De door Chiffa Phi genoemde contactpersoon, een andere Mochichi genaamd Ghem Jhegar, ontvangt de Galactici als deze zeggen door wie ze zijn gezonden. Van Ghem Jhegar komen ze te weten dat ze zich binnen de Eerste Thoregon bevinden en dat de tijdbronnen altijd zwaar bewaakt worden, omdat daardoor iedereen - ook ongewenste indringers - in de PULS van de Eerste Thoregon kan binnendringen. Blijkbaar is het niet de bedoeling geweest dat de tijdbronnen in de PULS actief worden. Kort daarop grijpen de Kattixu opnieuw in. Ghem Jhegar's huis wordt compleet verwoest maar hij en de Galactici kunnen ontkomen. Alaska en Monkey vluchten naar een nieuwe leegstaande stadswijk. Prompt wordt deze door een gigantisch ruimteschip getransporteerd. Monkey ontvangt een boodschap van zijn Lamuuni. De vogel heeft in het ui-vormige gebouw een wezen gezien waarbij het alleen om een Helioot kan gaan.

De twee dragers van een activeerderchip zijn op volkomen onbekend terrein beland en moeten het quasi alleen zien te redden. Van de problemen, die de Mochichi en de Kattixu met elkaar hebben, kunnen ze uiteraard niets weten.

Dus blijft er voor Alaska Saedelaere en Monkey niets anders over dan op zoek te gaan naar meer informatie, zodat ze zichzelf een beter beeld van de situatie kunnen vormen. In de volgende aflevering van de Perry Rhodan reeks meer over de avonturen van de beide mannen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende