< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2111 • 1147    DE MALISCHE PIER


Sinds de SOL voor de eerste keer naar de oneindigheid is vertrokken, heeft het halterruimteschip ongelooflijke reizen door ruimte en tijd afgelegd. Daarin is ook niets veranderd, nadat Perry Rhodan 'zijn' schip uit de handen van Shabazza wist te bevrijden.

Onder leiding van de Arkonide Atlan belandde de SOL met zijn bemanning ten slotte in de galaxie Segafrendo - en tevens 18 miljoen jaar in het verleden. In deze tijd werden de mensen aan boord van het ruimteschip getuige van een gruwelijke oorlog en de geboorte van een superintelligentie.

In het land Dommrath, waar de SOL vervolgens door een megadom naartoe werd getransporteerd, leerden Atlan en zijn metgezellen een cultuur kennen, die een hele galaxie omspant en zich aan de vrede heeft gewijd. Ze stuitten op het Duistere Niets en constateerden dat deze bijzondere constructie met de naam ZENTAPHER als chaotender tot de machtige wapens van de chaosmachten behoorde.

Nadat de gigantische dreiging van het Land Dommrath en ook van de Melkweg kon worden afgewenteld, staat er een nieuwe reis te wachten: naar de verre galaxie Wassermal en naar de Pangalactische Statistici. Na de nodige problemen en na een jarenlange reis bereiken ze de galaxie en stuiten daar op de Malische Pier ...


Oorspronkelijke titel: Die Malische Mole

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): relais- peil peil-space-jet door Tobias Marecek

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: de SOL bereikt Wassermal – een ontmoeting aan de rand van een galaxie.


Locatie en tijdsruimte: SOL, Malische Pier – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - De Arkonide neemt deel aan de mysterieuze LOTERIJ. Mohodeh Kascha - De laatste Kimbaner weet meer over Wassermal, dan hij zou willen onthullen. Icho Tolot - De Haloeter zal een belangrijke bondgenoot worden in de LOTERIJ. Sfonoci - De Grijze Marliet is voor de Malische Pier verantwoordelijk.De SOL bereikt de Malische Pier GISTUNTEN-3, een 21 kilometer lang en 1,15 kilometer breed, voornamelijk cilindervormig station. Honderden ruimteschepen, de meeste uit andere galaxies, wachten al in de nabijheid van de Malische Pier. Alles lijkt vredig, terwijl Atlan er niet van overtuigd is dat hier geen bedreiging zou bestaan. Ook al zijn er zoveel grote schepen aangekomen, de SOL is vanwege zijn omvang en zijn symmetrie en symbolische uitstraling een uitzonderlijke verschijning. Het is de leiding van GISTUNTEN-3 duidelijk dat hier geen gewone bezoekers zijn aangekomen. De SOL trekt de aandacht en wekt de indruk dat er vermogende gasten zijn gearriveerd.

Atlan, Trim Marath, Startac Schroeder en Mohodeh Kascha betreden het station. Voor alles moet hier betaald worden waarbij de prijs voor de levering van goederen en het bedrag van de havengelden afhankelijk is van de grootte van het schip. Alleen degenen die het zich kunnen veroorloven durven zondermeer direct bij de Pier aan te leggen. Er zijn vele reizigers die alles hebben verloren en hun laatste bezittingen hebben verkocht om aan de LOTERIJ te kunnen deelnemen of alleen maar deze te overleven. Op de SOL gaat men akkoord om een hyperruimte-aftapper af te staan. Deze zal alle kosten meer dan voldoende dekken. Als Atlan naar de Pier gaat om zichzelf en zijn metgezellen aan te melden, en om een eerste indruk te krijgen, wordt hij vanwege zijn aura als Ridder van de Diepte geïdentificeerd. De afgezanten van de kosmocraten zijn in Wassermal niet graag gezien. De plaatsvervangend commandant van de Pier, de Grijze Marliter Sfonoci, slaat een stil alarm voor GISTUNTEN-3 en geeft de opdracht om de commandante te wekken die normaal gesproken alleen in dringende gevallen gestoord mag worden. Met de geheime kennis van de Statistici kan verduidelijkt worden dat de beide laatste Ridder van de Diepte, Atlan en Perry Rhodan, zich van de kosmocraten hebben afgekeerd en hun aura's op inactief zijn gezet. Dus geeft de commandante hen dezelfde kansen als alle andere deelnemers van de LOTERIJ.

Ondertussen arriveren er steeds meer buitenaardse ruimteschepen. Sommige hebben schade, niet van gevechten maar eerder motorische- en aandrijfschade. Op de SOL komt de deskundige van de Pier langs om de waarde van de Hyperruimte-aftapper te bepalen. Tegelijkertijd verschijnt er een ander ruimteschip in de buurt van de Pier. Het is een schip van de Kennismakelaars. Een groep van wezens die aan de verliezers van de LOTERIJ min of meer exacte kennis verkopen. Bij een bezoek van Atlan kunnen ze echter niet al zijn testvragen correct beantwoorden. Atlan besluit om met zijn metgezellen het schip te verlaten omdat ze de werkelijk belangrijke vragen niet kunnen beantwoorden. Ze willen desalniettemin met de SOL naar Wassermal doordringen ook in het geval dat ze de LOTERIJ zullen verliezen. Een plan daarvoor wordt uitgewerkt.

De LOTERIJ begint en Atlan, Icho Tolot en Mohodeh Kascha zullen voor de Galactici deelnemen. Wezens met para-vaardigheden zijn uitgesloten van deelname. De LOTERIJ ontpopt zich als een strijd waarin het geminiaturiseerde virtuele evenbeeld van de deelnemer op een evenzo verkleint slagveld vecht om te overleven. De tegenstanders van de deelnemers zijn altijd superieur zodat men een flink portie geluk nodig heeft om door de eerste ronde heen te komen. De drie van de SOL maken goede vooruitgang, totdat Mohodeh Kascha als eerste wordt uitgeschakeld. Daarna volgt Atlan hem in de volgende ronde. Icho Tolot houdt vol tot aan de laatste ronde. Maar hij wordt kort voor het einde van de ronde door de computergestuurde handlangers verslagen. De teleurstelling is erg groot. Die bemanning van de SOL zal niet naar Wasseral vliegen en Mohodeh Kascha is alweer voor de tweede keer in zijn leven uitgesloten.

Maar dan gebeurt het ondenkbare: de Goede Geest van Wassermal geeft de commandante van GISTUNTEN-3 de wens dat zeven Galactici toestemming krijgen voor de passage met de Malische jonk ADSCHA-ZABOROO. Zoiets als dit is ongekend, maar de wens wordt toch onmiddellijk uitgevoerd.

Ondanks hun verlies in de LOTERIJ wordt een zevenkoppige delegatie van de SOL naar de wens van de Goede Geest toegelaten op Akhimzabar. Met de overige honderd winnaars en hun delegaties reizen Atlan, Myles Kantor, Icho Tolot, Trim Marath, Startac Schroeder, Mohodeh Kascha en Mondra Diamond in ongeveer vijf dagen per Malische jonk naar de Pangalactische Statistici.

De SOL en haar bemanning hebben de galaxie Wassermal bereikt. Hier hopen Atlan en zijn begeleiders antwoord te krijgen op hun vragen, die onder andere het karakter van de verschillende Thoregons betreffen.

Met een van de andere Thoregons houdt de volgende PERRY RHODAN aflevering zich bezig.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende