< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2150 • 1234    VESTING VAN DE INQUISITIE


Op de door mensen bewoonde planeten van de Melkweg schrijft men maart 1312 Nieuwe Galactische Tijd - wat overeenkomt met maart 4899 volgens de oude jaartelling. Na enkele verbitterde gevechten is de gevaarlijke situatie voor de Terranen en hun bondgenoten ten einde. Voor de Aarde en andere werelden dreigt er in de komende tijd vermoedelijk geen vernietiging.

Bij het sterrenraam, de ongeloofwaardige doorgangspoort naar het vijandelijke Tradom Rijk, hebben Terranen, Arkoniden en Posbi's de overhand over de vijandelijke vloten kunnen verkrijgen. De poort, waarmee men de afstand van 388 miljoen lichtjaar praktisch in nultijd kan overbruggen, is in handen van de Melkweg-bewoners.

Nu gaat het erom, hun verder handelen te bepalen. Perry Rhodan beveelt een aanval op de 'andere kant'. Als de Melkweg en haar beschavingen duurzaam in veiligheid moeten zijn, dan moeten de wrede machthebbers van het Tradom Rijk ten val worden gebracht. De eerstvolgende aanval van de Terranen is daarom gericht op de vesting van de inquisitie ...


Oorspronkelijke titel: Festung der Inquisition

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustraties intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann en Raimund Peter

Nederlandse vertaling: H. JongDe tekst van dit boekje is fout! Het middenkatern met de gewoonlijke zwart/wit afbeelding van het nieuwe nummer 2150 en de bijbehorende inhoudspagina zijn er niet. Het begin van dit verhaal ontbreekt en start zomaar ergens met pagina 81. Na pagina 96 begint pagina 81 opnieuw waarna het normaal eindigt met pagina 125 met daarna de gebruikelijke samenvatting en de reclame- en abonnement pagina's.Samenvatting: in het centrum van Tradom – de slag om het bruggenhoofd Roanna.


Locatie en tijdsruimte: sterrenvenster, vesting van de inquisitie – maart 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - Na veel tegenlag geeft de Terraan nu bevel aan de beslissende aanval. Trah Zebuck - De Conquestor moet in de centrale van het Rijk Tradom een onaangename bekentenis afleggen. Zim November - Met de ontdekkingskruiser JOURNEE gaat de jonge emotionaut op een lange reis. Benjameen da Jacinta - De Arkonidische zero-dromer slaagt in een vreemd contact.Aan de Tradom-kant van het Sterrenvensters bouwen de LVT, Arkoniden en Posbi's hun bruggenhoofd op. De Terranen valt een hefwissel in handen na de aftocht van de Worm Aarus-Kaart zodat ze toegang tot één van de Vensterstations hebben gekregen. De in het station verblijvende Eerbiedwaardige Wetenschappers schakelen de zelfvernietiging in en plegen daarna collectief zelfmoord. Door de Eltaanse prioriteitsschakeling, gekregen van Troym LeCaro, kan de zelfvernietiging van het station worden opgeheven. Daarmee heeft het Rijk Tradom geen controle meer over het Sterrenvenster. De toegang van en naar Tradom ligt nu alleen in handen van de galactici. Er vertonen zich wel steeds opnieuw AGLAZAREN en Valenter-schepen in de buurt van het Sterrenvensters maar het komt gelukkig niet tot een aanvaring.

Intussen kunnen enige mankementen van de PDP worden opgelost. Het wapen kan nu ook op zware gevechtsschepen worden geïnstalleerd en de reikwijdte werd tot 6,7 miljoen kilometer vergroot. Er wordt met man en macht aan de uitrusting van de vloot gewerkt voor het nieuwe PDP-afstandsgeschut. Op 6 maart 1312 NGT gaat Perry Rhodan met de snelle verkenningskruiser JOURNEE naar Andromeda. Hij geeft gehoor aan een noodoproep van Kiriaade.

Vanwege zijn mislukking van de invasie op de Melkweg moet Trah Zebuck bij zijn superieuren rekenschap afleggen. De Terranen volgen zijn TRAH BAR met de JOURNEE, die is uitgerust met een hyperruimtespeurder om een onbekent schip te volgen dat zich in een hyperruimte vlucht bevind en het is op het ogenblik het enige schip van de LVT dat zich kan meten met de snelheid van een AGLAZAR.  Op deze manier wordt de vesting van de Inquisitie ontdekt. In de vesting ontmoet Trah Zebuck een Inquisiteur (zonder dat hij deze werkelijk krijgt te zien) en moet hij zijn falen rechtvaardigen. Hij wordt voorlopig niet gestraft maar krijgt juist versterking: 24.000 AGLAZAREN worden hem ter beschikking gesteld en bovendien worden de vesting-satellietstations, die autarkisch, lange-afstand vliegvaardig en extreem zwaar bewapend zijn, van de vesting afgekoppeld. Deze zullen Zebuck bij een nieuwe aanval op de galactici ondersteunen.

Benjameen da Jacinta krijgt vanuit de JOURNEE  contact met een vluchtige geest in de vesting waarvan vooral een gevoel van ongelooflijke koude uitgaat. Benjameen wordt mentaal door deze entiteit, die een soort psycho-vampier schijnt te zijn, vastgehouden. Pas op het laatste moment, als de gigantische Tradom-vloot al op weg is naar het Sterrenvenster, ontwaakt hij uit zijn Zerodroom.

De tweede slag om het Sterrenvenster verloopt ondanks het nieuwe PDP-afstandsgeschut en van de vernieuwde inzet van de Paradim-jagers op grond van de gebalde vuurkracht van de vesting-satellietstations eerst niet goed voor de galactici maar intussen hebben ze ook de wapensystemen van de Vensterstations onder controle. Ze lokken de Tradom-vloten binnen het bereik van de vurende Vensterstations en kunnen op deze manier zelfs een van de vesting-modules zwaar beschadigen. De overgebleven Tradom-vloot zoekt zijn heil in de vlucht. De aangeschoten vesting-module trekt zich eveneens terug (gedekt door Trah Zebuck's TRAH BAR) en wordt achtervolgt door de JOURNEE. Man neemt aan dat hij niet ver zal komen.

Er kon een andere slag tegen het Tradom Rijk aan de 'andere kant' van het sterrenraam worden gevoerd. Daarbij kon de bemanning van de Terraanse speurkruiser JOURNEE een achtervolging inzetten, die hopelijk naar meer echt belangrijke informatie zal leiden.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende