< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2167 • 1251    VOOR HELIOTEN ONZICHTBAAR


Sinds Alaska Saedelaere en Monkey door de mysterieuze tijdbron op de planeet Trokan zijn gegaan, hebben beide mannen een kleine odyssee achter de rug. De activeerderdragers kwamen onder andere terecht bij de Zwerm Kys Chamei, waar ze meemaakten hoe de helpers van de kosmocraten tegen de Zwerm oprukten.

Uiteindelijk liep dit erop uit, dat de Zwerm strandde in een galaxie en dat de bewoners ervan het in de daar heersende omstandigheden maar moeten zien te redden. De beide mannen uit de Melkweg kwamen bij deze gelegenheid meer te weten over de activiteiten van de kosmische machten, die zich door het uitbreidende leven in het universum kennelijk benadeeld achten.

Vanuit de Zwerm Kys Chamei beginnen Saedelaere, dÍe weer een mysterieus en voor andere mensen dodelijk Cappinfragment op het gezicht draagt, en Monkey, de Oxtorner met de kunstmatige ogen, opnieuw een reis naar het onbekende. Ze belanden in een vreemde regio van de kosmos, die de bewoners ervan het Eerste Thoregon noemen. Het ziet ernaar uit, dat de activeerderdragers op een plek zijn aangekomen, waar zich kosmische geschiedenÍs afspeelt. Gelukkig zijn beiden voor de Helioten onzichtbaar ...


Oorspronkelijke titel: Für Helioten unsichtbar

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): ruimteschip van de Cyno's - zwermveer CATOO door Gregor Paulmann

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: twee onsterfelijken op onbekend terrein – in de wereld van de ringsteden.


Locatie en tijdsruimte: Ord Regimen – 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere - De man met het masker wordt getuige van een gigantische bouwoperatie. Monkey - De Oxtorner laat zich in een bijzonder soort val lokken. Ogla'Tan - De huismeester van het volk der Canniben heeft een toepasselijke opdracht.Een afgebouwde stadsdeel word van de planeet Ord Agenda in de ruimte getransporteerd. Daarbij zijn ook Monkey en Alaska Saedelaere die zich in de zo goed als luchtdichte gebouwen hebben verschanst. Ze ontkomen ternauwernood aan de bevriezingsdood omdat de gebouwen niet zijn verwarmt. In het bijzonder Alaska, die niet over de oxtornse compactbouw beschikt, heeft erg onder de koude te lijden. Het stadsdeel wordt naar de planeet Ord Regimen versleept. Gelukkig gaat het hierbij om een zuurstofwereld. Blijkbaar wordt hier verder gebouwd aan het stadsdeel. Op Ord Regimen heerst een verscheidenheid aan arbeidskrachten van verschillende volkeren zodat de terraan en de Oxtorner niet opvallen. Er lijkt ook geen rechtshandhavingmacht of bewakingssystemen en dergelijke te zijn. Ze verschaffen zich levensmiddelen, een verblijfplaats en een holografische kaart, waarmee zij zich kunnen oriënteren. Al deze dingen staan kosteloos ter beschikking.

Ze ontdekken dat ze zich hoogstwaarschijnlijk in een PULS bevinden. Alhoewel hier blijkbaar andere omstandigheden heersen zoals men die van andere PULSEN kent. Hier bevinden zich grote sterrenhopen terwijl deze absoluut materie vrij zou moeten zijn. Monkey en Alaska hebben een onwelkome kennismaking met de huismeester van hun woontoren, die in werkelijkheid een bewaker is van een speciale soort. Hij kan indringers, die op Ord Regimen niets te maken hebben, door hun mentale uitstraling opsporen. Het wezen uit het volk van de Canniben lokt de beide Galactici in een val, spint ze in en wil ze verorberen. Maar tegen de kracht van de Oxtorner en de noodlottige uitstraling van het Cappin-fragment is hij niet opgewassen. Voor zijn dood slaat hij nog alarm en zet zijn opdrachtgevers – de Kattixu – op het spoor van de Galactici.

Na dit intermezzo doen Monkey en Alaska enige significante waarnemingen: meerdere Helioten bevinden zich op Ord Regimen en houden toezicht op de bouwactiviteiten. Vreemd genoeg stralen de lichtwezens een agressiviteit uit die zo sterk is dat Alaska en Monkey ze niet kunnen benaderen. Ze proberen het ook niet uit als de uitstraling veranderd en vriendelijk en harmonieus word zoals men van de Helioten gewend is. De Helioten kunnen de beide Galactici blijkbaar niet waarnemen. Die halsbanden, die ze van Chiffa Phi hebben gekregen, lijken dus echt te werken. Alaska en Monkey kunnen ook zien, hoe het op Ord Agenda geleverde stadsdeel samen met andere, eveneens reusachtige bouwdelen, op gigantische ringsegmenten gemonteerd wordt die boven de planetaire steden zweven. Deze ringsegmenten worden in een omloopbaan tot paddestoelhoed van een megadom samengesteld.

Dan grijpen de wigvormige zwevers van de Kattixu in. Monkey en Alaska moeten vluchten en zich steeds opnieuw verbergen. Plotseling en onverwacht zien ze hoe de SOL door twee slepers naar Ord Regimen wordt gebracht. Monkey's Lamuuni, die tevergeefs geprobeerd heeft in het generatieruimteschip binnen te dringen, stuurt zijn meester vreemde beelden: in de SOL schijnt alles stil te staan, alsof ze in de tijd zijn bevroren.

De in het Eerste Thoregon opgedane inzichten kunnen door Monkey en Alaska Saedelaere nog niet in hun totaliteit overzien en al helemaal niet goed geordend worden. Maar dat de SOL uitgerekend in deze ruimte op- duikt, versterkt de indruk in een gebeuren van kosmische betekenis verwikkeld te zijn.

Met de volgende PERRY RHODAN-aflevering verplaatst de handeling zich eerst weer eens. Belicht wordt de situatie in de galaxie Tradom, waar de KARRIBO en de LEIF ERIKSSON samen aan een verkenningsvlucht beginnen. Daar is een wezen bij, dat een speciale erecode volgt.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende