< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2138 • 1222    STRIJD OM GH'IPAN


Sinds de LEIF ERIKSSON onder bevel van Perry Rhodan en het Arkoonse superslagschip KARRIBO naar de andere kant van het sterrenvenster zijn gegaan, bevinden ze zich op een ongelooflijke afstand van 388 miljoen lichtjaar van hun thuisbasis. Hier, in de galaxie Tradom, regeert de zogenaamde Inquisitie van de Rede met draconische middelen over ontelbare planeten.

De heersers van deze galaxie en de naburige galaxies willen uit tot nu toe onbekende motieven ook de Melkweg aan hun imperium toevoegen. Daarom hebben ze het sterrenvenster geplaatst, dat sindsdien als een transportmiddel dienst doet.

Ondanks alle onderlinge problemen moeten Terranen en Arkoniden elkaar blijven steunen om tegen deze bedreiging op te kunnen treden. Nadat het de Terranen met de hulp van de lokale Jankaron is gelukt om te ontsnappen uit de bolvormige sterrenhoop Virginox, zet de LEIF ERIKSSON koers naar de huidige positie van de KARRIBO, die onder het bevel van Ascari da Vivo staat. Vanuit de interstellaire worm Aarus-Jima moeten nieuwe acties worden opgestart. Daaronder valt ook de strijd om Gh'ipan ...


Oorspronkelijke titel: Kampf um Gh'ipan

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Ralph Voltz

Illustraties intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: actie van de Wild Cats – Siganesen nemen het op tegen Valenters.


Locatie en tijdsruimte: Aarus-Jima, Gh'ipan – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Kuhr Vervynt - De Cy'Valenter behartigt de belangen van een belangrijk steunpunt. Tynka Mintcoo - De Siganese begint met haar SHECAT-bemanning aan een riskante operatie. Perry Rhodan - De Terraan gaat tussen de sterren van Tradom in het offensief. Caar Vassquo - De USO-specialist besluit voor extreme maatregelen.De LEIF ERIKSSON die eindelijk van Jankar kon ontsnappen begeeft zich naar Aarus-Jima. Daar kunnen nu beginnen met het experiment van het buitgemaakte stuurapparaat voor de nanorobots. De proeven zijn succesvol en daarom kan Perry Rhodan zijn afspraak nakomen die hij met de Schwarmer had gemaakt: Aarus-Jima wordt van onder tot boven schoongeveegd. Cheplin is nu eindelijk bereid om de galactici de benodigde technische ondersteuning te verlenen en deel te nemen aan de strijd tegen de Inquisitie van de Rede. Als eerste zal de Puinscout worden bevrijd die de Valenters bij Cocindoe gevangen hebben genomen.

De Puinscout, een Medile genaamd Chiru Euping, is naar de planeet Gh'ipan gebracht. Bij deze wereld gaat het om één van de belangrijkste industriecentra van het Rijk Tradom. Hier vindt de massaproductie van ruimteschepen plaats en worden Valenters gekloond en opgeleid en tevens voor afroep 'beschikbaar gehouden'. De eigenlijke leider van de planeet is Kuver, een Cy'Valenter. Hij houdt zich voor de veiligheid op de achtergrond en stuurt als pseudo-commandant zijn dubbelganger naar voren die hij ergens ooit toevallig op een andere wereld heeft ontdekt. Kuhr Vervynt, de dubbelganger, is een bijzonder magere Di'Valenter die een een eenvoudige arts was. Hij wordt door Kuver met hypnosuggestie onder controle gehouden – in ieder geval geloofd Kuver dat. In werkelijkheid heeft Kuhr Vervynt zich al sinds enige tijd van de hypno-invloed bevrijd en pleegt hij enige aanslagen waarbij belangrijke installaties van de planeet worden vernietigd. Het eigenlijke doel van de aanslagen is Kuver maar die blijft echter ongedeerd. Hij stelt een onderzoek in en vindt tenslotte uit aan wie hij de sabotage acties heeft te danken.

De LEIF ERIKSSON en de KARRIBO plegen een schijnaanval op Gh'ipan, om de USO-Katsugo SHECAT de landing mogelijk te maken. De Katsugo bereikt Gh'ipan middenin een wolk van nep-torpedo's en ontkomt ternauwernood aan de vernietiging. SHECAT monteert een overbrenger waarmee TOMCAT kan volgen. De Siganezen ontsteken een Arkonbom en moeten zich daarna haasten om de Puinscout te bevrijden. Deze weigert echter om de planeet te verlaten zonder zijn ruimteschip SPIT. De vlucht met deze archaopter lukt op het nippertje want als de planeet is vernietigd duiken er AGLAZAREN op in het stelsel. Uiteindelijk bereikt iedereen behouden en met de intacte SPIT de LEIF ERIKSSON. Intussen komt het tot een gevecht tussen Kuhr Vervynt en zijn vermeende adjudant Kuver. De Valenters, die in een crisis situatie naar blinde onnadenkendheid neigen wanneer ze geen duidelijke bevelen krijgen, lopen storm op de centrale. Kuver kan zich nog op tijd redden en Kuhr Vervynt, die de Valenters nog steeds voor hun commandant houden, wordt door ze gedood.

Het was de galaxers ondertussen gelukt om de worm Aarus-Jima te bevrijden van de micromachines waarmee Conquestor Trah Zebuck de worm had besmet. De Puinscout en zijn schip SPIT werden bevrijd van de arsenaal- en steunpunt planeet Gh'ipan. Uiteindelijk werd  Gh'ipan, een van de twintig planeten in Tradom, verwoest met een Arkonbom.

Na de succesvolle missie op Gh'ipan ligt de volgende actie van de met elkaar verbonden Terranen, Arkoniden en Aarus in het verschiet: ze willen direct in contact komen met de legendarische Eltanen, omdat er kennelijk sprake is van een nauw verband met het Puinimperium. Alleen dan kan de strijd tegen het Rijk Tradom worden voortgezet.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende