< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2127 • 1211    STRIJD DER TITANEN


Tegen het einde van het jaar 1311 Nieuwe Galactische Tijdrekening verkeren de bewoners van de Melkweg in gespannen afwachting: bij het sterrenvenster in de sector Hayok hebben zich honderdduizenden ruimteschepen verzameld, een armada van de sterkste Galactische machten, om de gevreesde aanval van de catamarans uit de verre galaxie Tradom af te kunnen slaan. Daarbij weet iedereen dat de catamarans ongetwijfeld sterker zullen zijn.

Tegelijkertijd intensiveren de Terraanse Liga-dienst en de ruimtevloot van de Liga van Vrije Terranen de zoektocht naar de zeven ruimteschepen, waarmee de conquestor Trah Rogue nog steeds binnen de Melkweg opereert. Elk van deze ruimteschepen is machtig genoeg om een van de Galactische centrale planeten aan te vallen en te vernietigen.

De bestuurders van de Melkweg kunnen alleen maar hopen dat Perry Rhodan, die zich met zijn LEIF ERIKSSON in Tradom ophoudt, in den vreemde iets tegen de heersers van Tradom kan ondernemen. Maar zolang er geen contact met Rhodan en zijn metgezellen is, blijft de Terranen niets anders over dan intensief te zoeken.

In geheime acties werden een spionagenetwerk op Mercurius en een tijdelijk kampement in het Galactische casino, de BASIS, ontdekt, evenals een onderzoeksstation op de planeet Paricza. Daarvandaan kon Trah Rogue weliswaar ontkomen - maar nog steeds is er de dreiging van de strijd der titanen ...


Oorspronkelijke titel: Kampf der Titanen

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): MERAT CLASTERAL - experimenteel testschip van de USO door Torsten Renz

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: list en illusie – de conquestor gaat op zijn doel af.


Locatie en tijdsruimte: Sterrenvenster Hayok, Quinto-Center, Sol-stelsel, Trokan – december 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Trah Rogue - De conquestor van Tradom wil informatie sturen naar zijn vaderland. Monkey - De commandant van de Nieuwe USO gelooft in een afleidingsmanoeuvre van de tegenstander. Reginald Bull - De residentie-minister wacht op de ruimteslag bij het sterrenvenster. Noviel Residor - De chef van de Terraanse Liga-Dienst beschermt het Sol-system.Terwijl Trah Rogue met zijn sloep aankomt bij een geheim verzamelpunt met de overige zes catamarans, begint bij het sterrenvenster een hectische ombouw actie van de Terraanse vloot. Reusachtige tenders arriveren en beginnen aan de klus waarbij de nieuwste ontdekkingen van het geheime onderzoeksstation Mercurius-Alpha worden ingebouwd die de effectiviteit van de paratronschermen enige procenten zal verbeteren. Bovendien wordt het nieuwe MVH-geschut met wezenlijk verbeterde doorslagkracht op de eenheden van de vloot geïnstalleerd. Het blijft de vraag of de aanpassingen de slagvaardigheid tegenover de oorlogsvloot van Tradom inderdaad wezenlijk zal verbeterd.

Tegelijker tijd heeft Trah Rogue alle sporen van zijn zojuist gestarte activiteiten uitgebreid gewist. Voor de TLD en de USO zal het nu zeer moeilijk zijn om hem nog op te kunnen sporen. De conquestor is over de actuele vlootsterkte van de Galactici, evenals hun offensieve kracht, zeer goed geïnformeerd. Alleen over de bewapening van de nieuwe scheepsgigant heeft Trah Rogue achteraf respect gekregen omdat deze één van zijn catamarans heeft afgeschoten. Met het brein van een rudimentsoldaat, die Trah Rogue in een soort rugzak met zich meedraagt, besluit hij zijn volgende plannen in gang te zetten en zendt hij de overgebleven catamarans naar het Sterrenvenster. Hun bevel luidt om een doorbraak te forceren naar Tradom en de bespioneerde data van de Aagenfelt-barrière over te dragen aan de wachtende oorlogsvloot van het Rijk. Trah Rogue zelf heeft andere plannen. Zijn technische mogelijkheden zullen de Terranen volkomen verrassen, daarvan is de Conquestor overtuigd.

Maar nog iemand anders bereidt zich voor op een actie. Monkey, de chef van de USO en nog maar net gered van het atoombrand inferno van de planeet Paricza, gelooft dat hij de volgende stap van de Conquestor kan voorspellen. Voor Monkey geldt er maar één doel. Hij moet onder alle omstandigheden verhinderen dat Trah Rogue de bespioneerde verdedigingsdata van de Aarde aan het Rijk Tradom kan doorgeven. Monkey stuurt de TRAJAN persoonlijk naar het Sterrenvenster. Officieel om de blokkadevloot te versterken, onofficieel met het uitdrukkelijke bevel om de ROALD AMUNDSEN en Reginald Bull te beschermen. Monkey is er van overtuigd dat de zes catamarans binnenkort bij het Sterrenvenster zullen opduiken. Monkey zelf gaat op weg naar het Sol-stelsel en zijn doel is de planeet Trokan.

Bij het Sterrenvenster komt het tot een manoeuvres van de Arkoonse vloot. Kort daarna arriveren meerdere Arkoonse scheppen bij het Sterrenvenster. Tot Bully's grote verbazing duiken de Arkoniden met een nieuw scheepstype op. De schepen bezitten een bolvormig basisdeel van 2400 meter met aan de achterkant een kegelvormige uitbreiding van 750 meter die bij het bol gedeelte 1200 meter en aan het uiteinde 900 meter in doorsnede meet. De bovenste halve bol werkt en manoeuvreert volkomen onafhankelijk. Onder een afweerscherm strekt zich dan een lege vlakte uit van 2100 meter in doorsnede. Ondanks de eigenzinnige vorm overtreffen de nieuwe Arkoonse gevechtsschepen bij verre de Terraanse ONTDEKKERS. In totaal 1100 van deze schepen komen bij het Sterrenvenster aan. Opnieuw wordt bij Reginald Bull de superioriteit op het gebied van Arkon's werfcapaciteit in de ogen gewreven. Snel daarna komen de Terranen te weten dat het bestrijden van de catamarans het hoofddoel is van deze nieuwe GWALON-klasse .

Monkey is ondertussen op Trokan aangekomen. Hij begeeft zich meteen naar de beveiligingsgebouwen van de Paddenstoeldom en bereidt zich voor op een confrontatie met de Conquestor. Voor Monkey is het duidelijk dat Trah Rogue met behulp van zijn technische mogelijkheden een weg over de Brug in de Oneindigheid zal zoeken! Het is nog de vraag hoe de Conquestor zonder passepartout de Paddenstoeldom wil betreden. Maar de chef van de USO gaat van de mogelijkheid uit dat Tradom over het noodzakelijke technische potentieel zal beschikken. Monkey breidt de veiligheidsgebouwen om de Paddenstoeldom uit met extra componenten en gaat daarna op de loer liggen.

Bij het Sterrenvenster slaat men kort daarna alarm. Zes catamarans zijn in de Hayok sector aangekomen en zetten direct koers naar het Sterrenvenster! De blokkadevloot wordt meteen in de hoogste alarmfase gebracht en de galactici gaan direct tot de aanval over. Arkoniden, Posbi's en Terranen werpen zich op de zes schepen. Ook de ROALD AMUNDSEN werpt zich in de strijd. Opnieuw bewijzen de catamarans dat ze superieur zijn aan de galactische schepen. Kort nadat de slag ontbrandt moet Reginald Bull's ONTDEKKER al zware treffers incasseren. Ook de Posbi's en Arkoniden verliezen schepen en bovendien is de Aagenfelt-barrière, die door de Terranen bij het Sterrenvenster werd opgebouwd, volkomen nutteloos. De catamarans hebben zich reeds op de barrière ingesteld.

Het lukt de Conquestor om zonder veel moeite tot het hart van het Sol-stelsel door te dringen en Trokan te bereiken. Zoals Monkey had vermoed zoekt de Conquestor daadwerkelijk naar een weg over de Brug in de Oneindigheid. Trah Rogue bezit helemaal geen passepartout maar zijn rudimentsoldaat zal een mogelijkheid creëren om de Paddenstoeldom te betreden. Als Trah Rogue moeiteloos alle versperringen passeert en ook het paratronscherm om de Paddenstoeldom geen hindernis biedt, dan heeft hij bijna zijn doel bereikt. Maar dan versperd iemand hem toch de weg! Monkey, de chef van de USO! Trah Rogue gaat er van uit dat Monkey voor de vernietiging van zijn steunpunt op Paricza verantwoordelijk is en nu verhinderd de Oxtorner hem bij het betreden van der Brug in de Oneindigheid. Maar Trah Rogue beschikt over een wapen waarmee Monkey geen rekening heeft gehouden: de rudimentsoldaat! Het brein dat Trah Rogue nog steeds op zijn rug draagt beschikt over sterk suggestieve krachten, en dat is nog niet alles. Het kan zichzelf en zijn omgeving in een para-realiteit verplaatsen!

Bij het Sterrenvenster wordt het gevaarlijk voor het vlaggenschip van Reginald Bull. De ONTDEKKER wordt door meerdere treffers zwaar geraakt en Bully erkent dat zijn schip vlak voor de vernietiging staat. Op het allerlaatste moment komt een reusachtig schip in de buurt aanrazen en geeft het vlaggeschip van Bully een adempauze. Kort daarna explodeert de eerste catamaran onder het salvo van het reusachtige schip. De TRAJAN meldt zich via de vlootfrequentie en identificeert zich. Het was een redding op het laatste moment. Bully is verbluft en tegelijkertijd erg blij. Het ingrijpen van de TRAJAN werkt als een omkeerpunt en de overige catamarans kunnen snel daarna door de verenigde vloot worden afgeschoten. Nogmaals konden de vastbesloten Galactici het gevaar afwenden.

Ook op Trokan ontwikkelt zich een verbitterde strijd. Trah Rogue moet langs Monkey en zet al zijn wapens in. De punten van zijn kroon blijken dodelijke werpmessen te zijn. Twintig psionisch opgeladen messen van de Quintatha-creaturen. (Monkey kent ze natuurlijk niet maar één van deze messen heeft Gucky bijna omgebracht). Tegelijkertijd brengt de rudimentsoldaat de Oxtorner in zijn ban. De realiteit om de strijders verandert en de Oxtorner wordt door de aanval van de Conquestor verrast. De Conquestor werpt alle twintig punten van zijn kroon naar Monkey en alle twintig messen boren zich in de borst van de Oxtorner. Pas dan wankelt zijn lichaam en valt hij hard neer op zijn rug. Als de Conquestor over hem heen buigt en Monkey de doodssteek wil geven lukt het de chef van de USO om met zijn laatste kracht dodelijk toe te slaan, wat Trah Rogue's lot uiteindelijk zal bezegelen. Zwaargewond probeert Trah Rogue kruipent de Paddenstoeldom te bereiken en trekt daarbij een bloedspoor achter zich aan. Monkey lukt het met zeer veel moeite om op te staan en langzaam de Conquestor te volgen. Als hij Trah Rogue heeft ingehaald trapt hij op z'n vingers en laat hij zich daarna met de woorden "Jou neem ik mee!" (en twintig messen in zijn borst) achterwaarts op de Conquestor en de rudimentsoldaat vallen. Bij een gewicht van ongeveer een ton (bij zwaartekracht op Trokan) blijft van de rudimentsoldaat niet veel meer over en ook voor de zwaar gewonde Trah Rogue is het einde van zijn leven aangebroken.

Monkey ontwaakt uren later in de speciale kliniek op Mimas. De Oxtorner krijgt meteen het nieuws te horen over het Sterrenvenster. Ondanks dat alle catamarans konden worden vernietigd is het toch nog een sonde van een catamaran gelukt om het Sterrenvenster te passeren zodat data over de Aagenfelt-barrière naar Tradom is gebracht.

Een nieuw raadsel stelt het vreemde brein voor dat Trah Rogue met zich heeft meegedragen. Zonder twijfel gaat het genetisch gezien om een Terraans brein. Maar hoe is dat mogelijk? Hoe is het brein van een Terraan in Tradom  terecht gekomen en in dienst van de Conquestors geraakt? Nieuwe vragen die op een antwoord wachten.

Voorlopig is het directe gevaar van de Melkweg afgewenteld. De zeven catamarans en de Conquestor Trah Rogue kunnen geen civilisatie van de galaxie meer aanvallen. Maar nog steeds staan de 22.000 catamarans van het Rijk Tradom aan de andere kant van het sterrenvenster klaar.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende