< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2189 • 1321    GEHEIM VAN DE KATTIXU'S


Terwijl in de enorme galaxie Tradom de afloop van de strijd tussen enerzijds de Terranen en hun bondgenoten en anderzijds de Inquisitie van de Rede in zicht komt, is het ruimteschip SOL in een andere sector van de kosmos. Het halterschip opereert onder commando van de Arkonide Atlan in het Eerste Thoregon, een soort miniatuuruniversum.

In de lente van het jaar 1312 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening ontdekken de mensen aan boord van de SOL dat in het Eerste Thoregon enkele ontwikkelingen plaatsvinden die van groot belang zijn voor de bewoonde planeten van de Melkweg. Als de machten in deze kosmos - de superintelligentie THOREGON en de voor haar werkende volken - hun doelen verwerkelijken, kan dat de vernietiging van de bewoners van de Melkweg betekenen.

Om dit gevaar te kunnen afweren wil de bemanning van de SOL eerst verkenningen doen. In de verboden zone van het Eerste Thoregon stellen Atlan en zijn bemanningsleden vast dat THOREGON aan een zogenaamde analoognucleotide werkt. Als dit vreemde kosmische object op een gegeven moment goed functioneert zal het zich tot een groot gevaar voor het universum ontwikkelen. Intussen onderzoeken Terraanse verkenners het geheim van de Kattixu's ...


Oorspronkelijke titel: Geheimnis der Kattixu

Auteur: H. G. Francis

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: verkenning op Cencha-1 – twee mutanten worden opgejaagd.


Locatie en tijdsruimte: eerste Thoregon, Cencha-1 – 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Trim Marath - De kosmos-speurder neemt deel aan een riskante operatie. Startac Schroeder - De teleporteur bereikt de grens van zijn krachten. Yiana Zariana - De jonge vrouw traint de mutanten. Ronald Tekener - De cellenactiveerderdrager laat het centrum van een sterrenhoop verkennen.De SOL wordt voor verkenningsdoeleinde opgedeeld. De SOL-Cel-1 begeeft zich naar het Thoregon-Cencha-stelsel. SC-2 en het Middendeel onderzoeken tegelijkertijd het psionische energieveld, dat vermoedelijk hetzelfde doel heeft als de DORIFER-poort en zodoende als toegang tot de analoognucleotide dient. Men vangt radioberichten op waaruit blijkt dat de naam van de analoognucleotide METANU luidt. In de buurt van deze poort is een ruimtestation gepositioneerd dat niets anders is als een conglomeraat van zes onderling verbonden ruimtetractors. In het midden van de constructie bevind zich een schijf met een doorsnede van 7,5 kilometer die 1,5 kilometer dik is. Een ononderbroken stroom van vrachtschepen, die eenduidig uit die richting van het Thoregon-Cencha-stelsel komen, vliegen direct in het poort-ringveld. Blijkbaar heersen in METANU andere omstandigheden als in echte kosmonucleotide want in DORIFER was vliegverkeer alleen mogelijk met speciale gondels. Er wordt ook waargenomen hoe een rode Helioot door een groep zilveren Helioten naar de analoognucleotide wordt getransporteerd. Het hele gebied wordt door een grote ruimtevloot beveiligd; waaronder ook enige Kattixu-ruimteschepen.

De SC-2 ziet in het Thoregon-Cencha-stelsel een nieuw type ruimteschip: schijfvormige, eenvoudig geconstrueerde, eenheden van 188 meter doorsnede die uit dikke stangen bestaan waarin de aggregaten als module blokken ingevoegd zijn en waar in het midden van de schijf een uitsparing aanwezig is. Ook in de buurt van de fabrieksplaneten Cencha-1 en Cencha-2 heerst druk verkeer van transportschepen. Deze drukte benutten Startac Schroeder en Trim Marath voor een verkenningsmissie. Beide mutanten worden met camouflage-halsbanden uitgerust die voorheen door Alaska Saedelaere en Monkey werden gedragen. Dan teleporteren ze op een passerend vrachtschip en van daaruit naar de planeet Cencha-1 waar ze in de eindeloze industriële complexen rondkijken. Ze komen niet te weten wat daar werkelijk wordt geproduceerd. De halfronde, dieprode, apparaten met een doorsnede van circa drie meter die een enorme massa hebben, schijnen echter een belangrijk product te zijn. Vooral Mochichi lijken hier te werken. Trim en Startac worden al snel ontdekt door de Kattixu, die de fabriek bewaken, omdat hun SERUN's steeds vaker uitvallen – vermoedelijk heeft hun uitrusting het contact met een onbekende energievorm, waar de mutanten tijdens een teleportatie tegenaan zijn gestoten, niet doorstaan.

Startac moet steeds vaker teleporteren en put zijn krachten zeer snel uit. De situatie wordt nog verergerd omdat de Kattixu de kring om de beide mutanten steeds nauwer maken en ze ook meer energievelden inzetten waar ze niet meer doorheen kunnen teleporteren. Zeer gevaarlijk wordt het als ze door de Kattixu met paralysators worden beschoten. In deze situatie treedt weer een keer Trim's 'Zwarte Tweelingbroeder' op die alle Kattixu dood die zich in Trim's nabijheid bevinden. Wanneer Startac opnieuw een pauze nodig heeft, kunnen beide ongemerkt een blik werpen op de Kattixu die op dit moment niet hun camouflage uitrusting dragen met de verstorende energievelden. De Kattixu zien er bijna als Terranen uit maar beschikken daarnaast over een kameleon-achtige huid, een 30% grotere borstomvang en hebben grovere gelaatstrekken. Uiteindelijk lukt die vlucht van de mutanten in een vrachtruimteschip waarin op dat moment de rode halfronde satellieten worden geladen. Wanneer het vrachtschip in de richting van METANU vliegt, vluchten de mutanten de ruimte in, waar ze door een sloep van de SOL worden opgepikt.

Trim Marath en Startac Schroeder hebben op een zeer riskante manier nieuwe informatie verzameld, waarvan de bemanningsleden van de SOL bij hun verdere nasporingen veel nut kunnen hebben.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende