< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2175 • 1307    TIJDSPRONG ACHTERWAARTS


In april 1312 Nieuwe Galactische Tijdrekening is de situatie bij het sterrenvenster tot rust gekomen: de doorgang naar de galaxie Tradom is nog steeds in handen van de Terranen en hun bondgenoten. Alle aanvallen van de Inquisitie van de Rede konden worden afgeslagen.

Bij de poging om het laatste ruimteschip van de Eltanen te redden, worden de Terranen van de LEIF ERIKSSON en de Arkoniden van de KARRIBO het verleden in geslingerd. Perry Rhodan en zijn metgezellen beseffen, dat ze 160.000 jaar van het heden verwijderd zijn, in een tijd van voor het Rijk Tradom.

In die tijd wordt de galaxie beheerst door het Rijk der Goedheid. Het is in zekere zin een utopia. En toch steekt er verzet de kop op, dat uitmondt in een opstand. Hij wordt aangevoerd door de mysterieuze Inquisitie van de Rede en door de dienaren van de kosmocraten ondersteund.

Perry Rhodan en zijn metgezellen weten, dat dit verzet zal eindigen met de vernietiging van het Rijk der Goedheid. Na veel meegemaakt te hebben, rest hun alleen nog maar de vlucht naar het heden - met een tijdsprong achterwaarts ...


Oorspronkelijke titel: Zeitsprung rückwärts

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): zwermkruiser van de Vertyren door Lars Bublitz

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: het aftellen is begonnen – een Eltaan aanvaard zijn lot.


Locatie en tijdsruimte: Tradom – Ca. 160.000 voor Chr.; mei 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Troym LeCaro - De kind-heerser van de Eltanen wil de oorspronkelijke plek van zijn volk zien. Elenea DeBanu - De jonge Eltaanse zet zich in voor haar leider. Fian DeGater - De Eltaanse wetenschapper maakt niet genoeg vorderingen. Anguela - De Verkondiger stelt zich op bij de planeet Sivkadam voor de beslissende slag. Perry Rhodan - De Terraan aanschouwt het einde van een complete galactische civilisatie.Op de TEFANI zijn er ergernissen, omdat de reparatie van de tijdmachine weinig vooruitgang boekt. Troym LeCaro legt het af tegen Fian DeGater in de strijd om het leiderschap over de reparatiewerkzaamheden en eigent zich daaropvolgend een sloep toe om naar de legendarische thuiswereld van de Eltanen te vliegen. Samen met de jonge Eltaanse Elenea DeBanu, in wie hij veel vertrouwen heeft, bereikt hij de paradijselijke planeet Klarion. Hij probeert de lokale leiders ervan te overtuigen dat hun volk de ondergang tegemoet gaat omdat men Klarion in het heden alleen nog van herinneringen kent. De Eltanen laten zich echter niet overtuigen. Ze geloven niet dat  LeCaro uit de relatieve toekomst komt. Zoals verwacht verschijnt er prompt een AGLAZAREN-vloot van de Inquisitie die Klarion in de vergetelheid bombardeert – LeCaro en zijn metgezellen kunnen maar ternauwernood met de steun van een vreemd wezen ontkomen. Het symbiotische intelligente wezen Assija springt van zijn vorige drager, een Eltaanse halfrobot, over naar DeBanu als de oude gastheer van opwinding sterft. Met Assijas hulp bereiken de beide toekomst-Eltanen hun schip voordat Klarion volledig wordt vernietigd. Terug op de TEFANI bewijst de symbiont weer nuttig te zijn want met zijn telepathische vaardigheden onthult hij een saboteur die het reparatiewerk aan de tijdmachine heeft belemmerd. Hij wilde in het verleden blijven om zich bij de Inquisitie aan te sluiten.

De saboteur wordt uitgeschakeld, niet voordat hij op DeBanu schiet en haar zo ernstig verwond dat ze in een regeneratiestank gelegd moet worden. Terwijl ze met de dood worstelt, verlangt de symbiont van haar dat ze hem haar geest laat overheersen. Hij schijnt een ware psychovampier te zijn. Op het laatste moment verhindert LeCaro dat Assija het leven uit de vrouw zuigt. De parasiet wil LeCaro bespringen om hem ook over te nemen, maar verdampt echter in het razend snel opgetrokken afweerscherm van de Eltaanse-wieg. Plotseling verschijnen er twaalf Catamarans. Ogenschijnlijk hebben ze het schip van LeCaro vanuit Klarion weten te volgen. De KARRIBO kan de aanval van de AGLAZAREN nog afweren, maar tegen verdere aanvallen hebben ook zij op den duur weinig kans.

De reparatie aan de tijdmachine vordert nu goed maar nog steeds moet men wachten op de terugkeer van de LEIF ERIKSSON. Als de ONTDEKKER eindelijk terugkeert (zonder de JOURNEE) is het werk aan tijdpendel-generator nog niet helemaal afgesloten. Desondanks besluit Perry Rhodan terug te keren naar het heden. Zelfs als dat betekent dat de JOURNEE in het verleden van Tradom zal moeten stranden. LeCaro wil echter in het verleden achterblijven om de overlevenden van zijn volk bij te staan. Hij vertrekt met een sloep vergezeld door de weer genezen verklaarde Banu en zijn oude tegenstander DeGater. Hij komt echter niet ver. Als de tijdmachine begint te werken zijn de schepen van de Galactici weerloos. Op dat moment valt een grote AGLAZAREN-vloot aan. Troym plaatst zich met zijn sloep tegenover de AGLAZAREN  om ze af te leiden en wordt natuurlijk onmiddellijk vernietigd. Maar hij heeft de Galactici de benodigde seconden verschaft om de tijdsprong uit te voeren.

Ondertussen heeft Anguela het moeilijk in zijn strijd tegen de Inquisitie. Hij is met de Calditische Paleizen naar Sivkadam, zijn oude thuishaven, gevlucht en verzameld daar de laatste trouw gebleven AGLAZAREN en vlootverbanden van de Eltanen. Maar zelfs met de superieure vuurkracht van de Paleizen kan dit contingent niet lang stand houden wanneer Sickz Uknadi met een overmacht van meer dan 100.000 AGLAZAREN verschijnt, die ook nog zijn bemand door in de strijd geharde Valentertroepen. Als het laatste contingent van de Thatrix-civilisatie is weggevaagd, heeft Anguela geen andere keus meer dan opnieuw te vluchten. De Calditische Paleizen zullen als symbool van hoop voor van het verzet, tegen de oprukkende Inquisitie van de Rede, bewaard blijven.

Als de tijdreizigers weer in het heden verschijnen is de datum 9 mei 1312 NGZ. De onvolledig gerepareerde tijdmachine brandt door en vernietigd daarbij de TEFANI. Rhodan neemt contact op met de vloot bij het Sterrenvenster. Kort daarop krijgt hij een bericht dat daar een sonde is ontdekt van circa 160.000 jaar oud, die van buitenaardse techniek afstamt, maar duidelijk Terraanse vlootsignalen uitzend. Het gaat om de identificatiecode van de JOURNEE.

De Terranen aan boord van de LEIF ERIKSSON waren getuige van een gruwelijk gebeuren. Maar men weet nu in elk geval meer over de voorgeschiedenis van de galaxie Tradom, hoewel men het lot van de JOURNEE-bemanning nog niet kan beoordelen ....

De volgende PERRY RHODAN-aflevering begeeft zich op een heel ander terrein. Susan Schwartz schetst de verdere avonturen van Alaska Saedelaere en Monkey. De beide activeerderdragers zijn onderweg in een vreemde kosmos ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende