< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2117 • 1201    DE 5-D PLANEET


Het is een merkwaardig imperium dat Perry Rhodan en de bemanningsleden van de LEIF ERIKSSON in de herfst van 1311 Nieuwe Galactische Tijdrekening hebben bereikt. Het Rijk Tradom strekt zich uit over meerdere galaxies, bevindt zich op een afstand van bijna 400 miljoen lichtjaar van de Melkweg en wordt beheerst door een militaire macht die zijn klauwen ook uitsteekt naar de galaxie van de mensheid.

Door het mysterieuze Sterrenvenster kwam Trah Rogue, een zogenaamde Conquestor, in de Melkweg. Het aapachtige wezen eiste van de Liga van Vrije Terranen dat hij zich aansloot bij het Rijk Tradom en zette die eis kracht bij met een ultimatum. Perry Rhodan weigerde en het kwam tot een conflict. Het ruimteschip van de Conquestor kon worden vernietigd, maar Trah Rogue slaagde erin te vluchten.

Intussen konden twee ruimteschepen vanuit de Melkweg door het Sterrenvenster in het Rijk Tradom komen: de LEIF ERIKSSON met Rhodan als gezaghebber en de KARRIB 0 van Ascari da Vivo. Terwijl de Galaxers in de sterrenconglomeratie Virginox een geheime basis bouwen, zwermen sloepen uit om de galaxie te verkennen.

Eerder vond men op de planeet Pombar het overblijfsel van een menselijk skelet en een schedel die zonder twijfel van een mens is. Hoe er botten van de Aarde in een galaxie terecht konden komen, die bijna 400 miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd is, weet tot nu toe niemand. Maar de aanwijzing is belangrijk genoeg voor Rhodan om op de planeet Linckx te laten aansturen. Linckx is iets bijzonders - het is de 5-D planeet ...


Oorspronkelijke titel: Der 5-D-Planet

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: de messenwerpers van Tradom – het spoor leidt naar Linckx.


Locatie en tijdsruimte: Linckx – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Eshmatay Amgen - De kapitein van de RIGO begint aan een ongelooflijke expeditie. Perry Rhodan - De Terraan dring door in de 5D-wereld. Ascari da Vivo - De admiraalse doet zich voor als Xirittinse. Benjameen da Jacinta - De zerodromer is op zoek naar een "gezicht". Tess Qumisha - De hyperfysische wordt met een para-realiteit geconfronteerd.Perry Rhodan en Ascari da Vivo ontmoeten elkaar op Jankar en wisselen hun nieuwste bevindingen uit. Helaas laten de door Perry Rhodan meegebrachte nano-robots zich niet manipuleren en van de uitrusting van de creaturen van Quintatha kunnen alleen een doek en een rantsoen worden buit gemaakt. Het rantsoen heeft echter een etiket van een fabrikant afkomstig van de planeet Linckx, waarop Ikanema Two een Terraans skelet had gevonden. Rhodan gaat er meteen heen.

Allereerst valt op dat Linckx maar weinig landmassa heeft en een 5D-veld bezit dat Benjameen da Jacinta verhindert om iemand op het oppervlak per zerodroom af te luisteren. Tevens functioneren op Linckx apparaten gebaseerd op 5D-basis niet of niet correct. Men luistert het radioverkeer af en komt zo te weten dat het zuidelijke continent Sikma als een verboden zone geldt terwijl het noordelijke continent Kaza vrij toegankelijk is. Het meest waardevolle materiaal op Linckx is het Quinta-erts genaamd Yddith. Dit erts wordt met duikboten gewonnen en met ouderwetse luchtschepen verder getransporteerd. Het is een zeer riskante onderneming met de vele hyperstormen die de planeet teisteren.

Een gemengde groep van Terranen en Arkoniden, waaronder Benjameen da Jacinta, Tess Qumisha en Norman, begeven zich met biomaskers in een verouderd cilindervormig ruimteschip naar het planeetoppervlak. Benjameen, Tess en de kloonolifant splitsen zich af van de groep. Benjameen heeft vreemde visioenen van een reusachtig gezicht en doet er alles aan om op het zuidelijke continent te komen. Rhodan's groep scheept zich ondertussen in op een duikboot richting het zuidelijke continent, maar men loopt echter in een hinderlaag: de bemanning heeft nooit de bedoeling gehad om met hen naar het verboden continent te varen. Er volgt een gevecht waardoor de duikboot zinkt en de commandogroep naar Kaza moet terugkeren.

Benjameen en Tess charteren een oud luchtschip waarvan de kapitein dringend geld nodig heeft. Hoe dichter men bij het zuidelijke continent komt, des te vreemder en onverklaarbaarder de fenomenen worden waarmee de bemanning wordt geconfronteerd. Alleen daarom is het ook te verklaren dat de zeppelin niet wordt ontdekt door de constante bewaking rondom Sikma. Benjameen gaat ervan uit dat het luchtschip onzichtbaar is omdat het op de een of andere manier in de overgangszone van een para-realiteit gezogen is. Benjameen is euforisch en gedraagt zich alsof hij op afstand wordt bestuurd. Evenwel vaart hij het luchtschip vast en zeker naar de vaste kust van Sikma.

Benjameen's doel is een vesting die echter wemelt van de Valenters en creaturen van Quintatha. Er is een grote verzameling van gebouwen en het belangrijkste gebouw schijnt een reusachtig bassin in het centrum van de vestiging te zijn. Het bassin is omgeven door honderden circa tien meter hoge zuilen die met een blauwe vloeistof gevuld schijnen te zijn. Een geleimassa, die langzaam en permanent in beweging is, met een patroon van zwart-witte vlekken, vult het bassin op. Bij nader inzien merken Benjameen, Tess en de bemanning van het luchtschip dat de geleimassa hun eigen gezichten nabootst. Iedereen ziet alleen zijn eigen gezicht – wat Norman te zien krijgt blijft het geheim van de kloonolifant. Erg vreemd echter is een zeeschip dat opgetuigd in het station staat hoewel er wijd nog zijd water te bespeuren is.

Benjameen da Jacinta en Tess Qumisha hebben het geheimzinnige Verboden Continent op de planeet Linckx bereikt en in een zeldzame pararealiteit zweven ze boven het 'gezicht' waardoor Benjameen op een magische manier werd aangetrokken. Wat zich in dit fenomeen bevindt kunnen ze niet vaststellen. De expeditie van Benjameen leidt tot aan de grenzen van de waarneming  en ze komen in aanraking met Quintatha.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende