< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2119 • 1203    DE LAASTE STORM


In de herfst van het jaar 1311 Nieuwe Galactische Tijdrekening opereren de LEIF ERIKSSON onder leiding van Perry Rhodan en de door de Arkoonse admiralin Ascari da Vivo geleide KARRIBO alleen tegen een heel sterreneiland.

De twee bolruimteschepen uit de Melkweg zijn onderweg in de galaxie Tradom, het belangrijkste deel van het Rijk Tradom. Ze kwamen daar terecht via een sterrenvenster, dat intussen werd 'afgegrendeld' en niet meer als doorgang ter beschikking staat.

Om dit Rijk Tradom af te houden van zijn gevreesde massale aanval op de galaxie van de mensheid, zoeken Perry Rhodan en zijn metgezellen koortsachtig naar aanwijzingen die hen verder kunnen helpen. Ze hebben weet van het zogenaamde Puinimperium, dat het kennelijk als enige macht in de galaxie waagt op te nemen tegen de zogeheten Inquisitie van de Rede. Maar tot nu toe kon geen enkel spoor van deze verzetshaard worden gevonden.

In plaats daarvan trof men op de planeet Pombar de imitatie van een menselijk skelet aan. Hoe beenderen van de aarde zijn terechtgekomen in een galaxie die 400 miljoen lichtjaar van de Melkweg is verwijderd, weet tot nog toe niemand. Maar de aanwijzing is belangrijk genoeg om Rhodan op de planeet Linckx te laten aansturen. Daar stoot de Arkoonse zerodromer Benjameen van Jacinta op een bijzonder wonderlijk complex - en ontstaat de laatste storm ...


Oorspronkelijke titel: Der letzte Sturm

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): politieschip van de Valenters door Andreas Weiß

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: een wereld staat aan de afgrond – opgeschrikt door vreemde verschijnselen.


Locatie en tijdsruimte: Linckx – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Eshmatay Amgen - De kapitein van het RIGO zou het liefst dood zijn. Ailey - De machinist wil dat zijn laatste wens vervult zien. Benjameen da Jacinta - De zerodromer veranderde de geschiedenis van een miniatuur universum. Perry Rhodan - De Terraan moet met de LEIF ERIKSSON op de vlucht slaan. Shirka - De voormalige kapitein van de Barkners is veranderd. Rishtyn-Jaffami - Het vreemde schepsel zoekt zijn lot.De RIGO staat nog altijd, verscholen door een pararealiteit, dichtbij Quintatha. Benjameen da Jacinta zit nog in zijn zerodroom en de anderen kunnen alleen maar afwachten. Wanneer hij ontwaakt, adviseert hij om meteen te vluchten omdat Rishtyn-Jaffami begint te sterven en de Valenters ze dan zullen ontdekken. Eshmatay Amgen wil eigenlijk meteen sterven maar hij moet nog een opgave vervullen om de Galactici te redden. De RIGO start daarom, maar nog steeds beschermt de para-realiteit het luchtschip. Weldra zijn ze uit het beschermingsgebied en in open zee. Benjameen begint zijn belevenissen te vertellen over zijn leven bij de Barkners en de jacht op de 'Grote Grijze'. Deze Grote Grijze, die door de visser Shirka dodelijk is verwond, is in deze realiteit identiek aan Rishtyn-Jaffami, die nu ook sterft. En dat de Barkners de gevreesde messenwerpers, de creaturen van Quintatha, zijn wanneer ze hun diensten in dit universum uitoefenen.

Gedurende de vlucht verbaast het Benjameen dat de Valenters niet geïnformeerd worden door Rishtyn-Jaffami. Hij vermoedt dat er nog iets verschrikkelijks staat te gebeuren. Maar het gehele actieteam kan gewoon aan boord van het ruimteschip gaan en vertrekken. De controles van de Valenters laten ze gelukkig achter zich.

De voormalige kapitein Shirka ontwaakt bij de Valenters. Hij moet een creatuur van Quintatha worden want alleen zo kan hij overleven. Hij verzet zich er kort tegen, maar het gebeurd toch. Hij ontvangt de messen en het masker dat een creatuur van Quintatha uniek maakt. Dan wordt hij voorgeleid op wens van Rishtyn-Jaffami. Deze vergeeft hem dat hij hem dodelijk verwond heeft, en bedankt hem zelfs dat hij door hem aan dit onwaardige bestaan als slaaf van de Inquisitie kan ontsnappen. Hij moet echter nog een opdracht voor hem uitvoeren: hij moet op jacht gaan naar Benjameen da Jacinta.

Vijftig catamarans van het Rijk duiken op bij de planeet Linckx. De LEIF ERIKSSON en de KARRIBO vluchten. Maar de catamarans volgen hen door de halve galaxie, geleid door de onbegrijpelijke verbinding tussen Benjameen en Shirka. Rishtyn-Jaffami meld Shirka mentaal de waarheid. Hij wil zich op de Inquisiteurs wreken en daarom moet Shirka de jacht op de Terranen zo veel mogelijk vertragen. Hij heeft geen interesse in hen.

Benjameen onderkent dat de tand van een Titaan, die hij als souvenir had meegenomen, het creatuur van Quintatha op zijn spoor heeft gebracht en ervoor zorgt dat de LEIF ERIKSSON de achtervervolgers niet kan afschudden. Benjameen heeft het plan om deze souvenir in een peiltorpedo te plaatsen en in een zon te schieten. De catamarans zullen het signaal volgen en in de zon vergaan – het plan lukt.

Tegelijkertijd landt een Inquisiteur op Linckx. Rishtyn-Jaffami brengt een Valenter onder zijn geestelijke controle en laat hem met een zwaar wapen op één van de explosieve zuilen aanleggen, dit zal het gehele continent Sikma vernietigen en hem na zijn bestaan van duizenden jaren als slaaf ook. Als de Inquisiteur bij hem arriveert, laat hij zijn marionet schieten. Sikma explodeert en daarmee ook Rishtyn-Jaffami en de Inquisiteur. De gehele planeet Linckx is tot de ondergang gedoemd.

Op het laatste moment vond Benjameen van Jacinta een mogelijkheid om de lugubere achtervolgers af te schudden. Maar daarmee zijn de problemen van de Terraans-Arkoonse expeditie nog lang niet overwonnen...

Met de volgende PERRY RHODAN-aflevering wordt de handeling eerst weer eens verplaatst. Het gaat om de avonturen van de SOL en het verblijf van haar bemanning in de omgeving van de galaxie Wassermal.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende