< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2107 • 1143    IN HET FABRIEKSRUIMTESCHIP


Op de door mensen gekoloniseerde planeten van de Melkweg schrijft men het jaar 1306 Nieuwe Galactische Tijdrekening. Eigenlijk wijzen alle tekenen op een vreedzame ontwikkeling van de Aarde en de hele Liga van Vrije Terranen, hoewel er nog steeds behoorlijke spanningen tussen de grootmachten van de Melkweg bestaan.

In deze situatie krijgt de Melkweg onverhoopt bezoek - door het sterrenvenster in de ruimtesector Hayok, dat met behulp van verbluffende techniek werd opgericht en een verbinding toestaat met het Rijk Tradom, bijna vierhonderd miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd.

De vreemdelingen uit het Rijk Tradom beschikken over wapens en beveiligingsschermen, die veruit superieur zijn aan die van de Galactische schepen. En ze hebben aan de andere kant van het sterrenvenster 22.000 ruimteschepen gestationeerd, die alle vloten van de Melkweg direct zouden kunnen overweldigen.

Perry Rhodan gaat in het offensief. Met de LEIF ERIKSSON en begeleid door het Arkoonse superslagschip KARRIBO passeert hij het sterrenvenster en stoot door naar de galaxie Tradom.

Op de eerste verkenningsmissies proberen de Terranen uit te vinden hoe de toestand op het sterreneiland eruitziet. Op een kleine planeet gaat een commando aan boord van een reusachtig ruimteschip van het Rijk Tradom. Vier mensen bevinden zich nu in het fabrieksruimteschip ...


Oorspronkelijke titel: Im Fabrikraumer

Auteur: H.G. Francis

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): Co-Jito planetenjager van de Eltanen door Georg Joergens

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: een galactisch gevechtscommando – op leven en dood in COLLECT 90.40.


Locatie en tijdsruimte: COLLECT 90.40 – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Benjameen da Jacinta - De Arkonidische zero-dromer ervaart de verschrikkingen van het Rijk Tradom in zijn slaap. Zo Rakmynt - De bevelhebber van het fabrieksruimteschip voert egoïstisch plannen uit. Pamas Kaquant - De Di'Valenter smeedt complotten tegen zijn superieuren. Tess Qumisha - De terraanse zoekt naar sporen van het puinimperium. Filk Zimber en Keyzer Han - De twee Ertrusers nemen deel aan een risico operatie.Pamas Kaquant, de plaatsvervangend commandant van COLLECT 90.40, zweert samen tegen de commandant Zo Rakmynt, en verzamelt bewijsmateriaal om hem te beschuldigen van verduistering en misbruik. Hij lijdt aan een ernstige ziekte die alleen onder controle kan worden gehouden door een symbiont van de planeet van de Canetren. Hij vermoedt dat indringers aan boord zijn maar hij wil ze zelf vangen om zijn positie tegenover de commandant te verbeteren.

Benjameen da Jacinta, Tess Qumisha en de beide Ertrusers Filk Zimber en Keyzer Han bevinden zich eveneens op hetzelfde schip. Zij moeten enige verborgen valstrikken omzeilen en deactiveren. Het gevechtscommando vraagt zich af waarom er in dit ruimteschip überhaupt dergelijke veiligheidsmaatregelen aanwezig zijn. Bij hun voorzichtige opmars door het enorme schip stoten de galactici op veel opslagruimtes met een verscheidenheid aan producten die geproduceerd worden op dit fabrieksruimteschip.

Terwijl de manschappen van de JEFE CLAUDRIN naar een schuilplaats op zoek zijn, zoekt Pamas naar de indringers. Hij wordt overvallen en in elkaar geslapen. Zijn wapen, en wat veel erger is, zijn symbiont wordt ook gestolen. Hij vermoedt dat de commandant achter de aanval zit en is verbaast dat hij hem zo heeft onderschat. Hij weet dat hij zonder de symbiont zal sterven. Maar hij is nog niet bereid om het al op te geven.

Benjameen dringt de dromen binnen van de commandant waarin hij meer probeert meer te weten te komen. Steeds opnieuw komt in zijn dromen een wrede Di'Valenters voor die zonder enige gewetensbezwaren een hele planeet vernietigd omdat de bewoners zich tegen hem hebben verzet. Ook zijn plaatsvervanger wil iemand vermoorden, namelijk de commandant zelf. Als zijn plaatsvervanger  toch moet sterven zonder zijn symbiont dan zal hij hem ombrengen. De plaatsvervanger rekent op de hulp van een groot deel van de bemanning als de criminele activiteiten van de commandant aan het licht komen.

De beide Ertrusers maken zich op om de hoofdcentrale binnen te dringen en de computer uit te lezen. Op weg daarheen ontmoeten ze een groep insect-achtige wezens die allemaal gedood zijn, op één na. De doden zijn zwaar mishandeld, hun borstpantser bruut opengescheurd, duidelijk door grof geweld. Het nog levende wezen geeft hen de raad om te vluchten zolang het nog kan, want er is geen verdediging mogelijk. En het waren Valenters die hem hebben overvallen.

Benjameen en Tess zoeken intussen naar informatie over het Puinimperium, ook al weten ze dat ze geen grote verwachtingen mogen hebben om op dit schip daarover iets te weten te komen. De JEFE CLAUDRIN volgt het fabrieksschip ondertussen, via de hyperruimte, van de ene uitgebuite planeet naar de andere.

In het schip verzamelt Pamas Kaquant inmiddels zijn bondgenoten, maar zij willen hem alleen helpen wanneer hij bewijs heeft dat de commandant zich verrijkt. Ze willen zijn privé vrachtruim open breken. Pamas gaat spullen pakken om het slot te openen. Als hij terugkeert zijn de Valenters vermoord. Hij denkt dat de commandant hem alweer ontdekt heeft, en saboteert het schip op zo'n manier dat het na een signaal van hem na korte tijd zal exploderen. Hij activeert de timer voordat hij zich naar de commandant begeeft om hem te dwingen om zijn symbiont terug te geven.

Intussen bereiken de Ertrusers de centrale en kunnen onopvallend met hun deflectorscherm naar binnen sluipen. Ze kunnen echter geen noemenswaardige informatie uit de computer halen want ze worden ontdekt. Ze vluchten, achtervolgd door de opgeroepen gevechtsrobots van het Rijk Tradom. Maar ook Pamas heeft problemen. Hij wordt verrast door diegene die ook de insectoïden en de Valenters heeft vermoord – het is zijn symbiont met een ander wezen van zijn planeet. Hij heeft het uiterlijk van een reusachtige spin en zijn klauwen zijn harder als het metaal waaruit het schip bestaat. Het wezen is intelligent en wil wraak nemen voor de slavernij op zijn wereld.

Benjameen droomt van de vernietiging van het fabrieksruimteschip en reageert snel. Hij beveelt dat iedereen zich moet verzamelen om het schip te verlaten. Maar dat is niet zo makkelijk omdat dan het peilsysteem hen zal ontdekken en doden. Dus ontmoeten ze elkaar in een voorraadkamer vol dozen en breken daar door de buitenwand heen en verbergen zich in de stortvloed van duizenden dozen wanneer de lucht wordt weggezogen in het vacuüm. Maar zo snel geven de Valenters het niet op. Er worden gevechtsrobots op ze afgestuurd die hen uiteraard levend moeten vangen. Maar het is te laat. Alleen de commandant kan zich in een sloep redden, kort voordat COLLECT 90.40 explodeert. Ook de uitgestuurde robots worden daarbij vernietigd. De galactici zijn ver genoeg verwijderd en overleven de explosie. Maar nu hebben ze te maken met de commandant en de wapens van zijn sloep. Daartegen hebben ze geen kans met hun handvuurwapens. De JEFE CLAUDRIN komt hen op het laatste moment te hulp en vernietigd het schip van de commandant met een transformbom.

De JEFE CLAUDRIN keert naar Jankar terug. Nu ontbreekt van de uitgezonden verkenningsschepen alleen nog de PHOENIX met Gucky en de USO-Katsugo TOMCAT en SHECAT.

Met hun commando-actie zijn Benjameen van Jacinta, Tess Qumisha en de beide Ertrusiërs niet erg ver gekomen. In elk geval konden ze wat informatie verzamelen over het uitbuitingssysteem van het Rijk Tradom. Hoe die benut kan worden, moeten Perry Rhodan en zijn begeleiders nog uitzoeken.

Met de volgende PERRY RHODAN-aflevering wordt de handeling verplaatst naar de SOL en zijn bemanning. Het gigantische halterruimteschip is in verafgelegen uithoeken van het universum onderweg.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende