< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2185 • 1317    SOEVEREIN VAN HET VERSTAND


Het is mei 1313 Nieuwe Galactische Tijdrekening en op dat moment zijn mensen van Terra op drie verschillende plaatsen verwikkeld in gebeurtenissen die iets met Thoregon hebben te maken. De bemanning van het halterschip SOL opereert onder commando van de Arkonide Atlan in het zogenaamde Eerste Thoregon, een miniatuur-universum.

Tegelijkertijd hebben Terranen, Arkoniden en Posbi's in de galaxie Tradom een bruggenhoofd gevormd, op een afstand van bijna 400 miljoen lichtjaar van de galaxie Melkweg. Het overbruggen van deze ongelooflijke afstand was slechts mogelijk omdat de bondgenoten erin slaagden beslag te leggen op het sterrenvenster. Dit medium maakt het mogelijk enorme afstanden af te leggen zonder tijdverlies. Het werd gecreëerd omdat het Rijk Tradom de Melkweg wilde veroveren.

Na een tijdreis in het verleden is Perry Rhodan met zijn vlaggenschip LEIF ERIKSSON teruggekeerd in het heden. De Terraan wil eindelijk in het offensief gaan. Er wordt een radiosonde geborgen die blijkbaar 160.000 jaar oud is.

De radiosonde bevat waardevolle informatie over de Soeverein van het Verstand ...


Oorspronkelijke titel: Souverän der Vernunft

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: oorlog tegen het legendarische rijk van het goede – de JOURNEE zit vast in de chaos.


Locatie en tijdsruimte: Tradom – Ca. 160.000 voor Chr.


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - De Terraan laat het logboek van de JOURNEE na 160.000 jaar ontcijferen. Zim November - De jonge emotionaut moet in het verleden van de galaxie Tradom een grote verantwoordelijkheid op zich nemen. Raye Corona - De Tefroodse gelooft in de eeuwig durende liefde. Jo Vampuce - De Eltaanse vecht als Verkondigster voor het overleven van haar volk.Hoewel de 160.000 jaar oude sonde bij het onderzoek tot stof vervalt, kunnen toch de opgeslagen gegevens worden geborgen. Het gaat om het logboek van de JOURNEE. Dit is hun verhaal:

Na de val door de pijnwissel wordt het zwaar beschadigde schip voorlopig gerepareerd, maar eigenlijk is het alle bemanningsleden vanaf het begin duidelijk dat ze niet kunnen terugkeren naar de relatieve toekomst. Uit radioberichten leren ze van de aanvallen van de Inquisitie van de Rede op de verbrijzelde resten van het Rijk van het Geluk. Vooral de Eltanen moeten daaronder lijden omdat de Tonkihn dit volk wil uitroeien. Als de aandrijving in zoverre gerepareerd is dat de JOURNEE geschikt is om sneller dan het licht te vliegen, durft Zim November de terugkeer aan naar het Oika-System waar de TEFANI met haar tijdmachine gestationeerd is.

Onderweg explodeert een energieschakelaar die een kettingreactie in gang zet waardoor de speurkruiser, die al zogoed als een wrak was, bijna volledig wordt vernietigd. Evenwel is men door deze korte vlucht in de nabijheid van een zuurstofplaneet gekomen. Met een laatste inspanning lukt de noodlanding. De prijs is echter hoog: de helft van de 80-koppige bemanning sterft en onder de doden zijn ook Vorua Zaruk en Cita Aringa. Een Space-Jet, waarvan de sneller dan licht aandrijving nog intact is, kan uit het wrak van de  JOURNEE worden geborgen. Met een tien man sterke bemanning begeeft de Jet, die omgedoopt is tot de naam GOOD HOPE, zich op weg om bij de Eltanen hulp te zoeken.

Dan verschijnt er een AGLAZAR die het wrak van der JOURNEE vernietigd, waarbij opnieuw enige mensen de dood vinden – de negen overlevenden, waaronder ook Raye Corona en Grek-665½, worden door de AGLAZAR genegeerd. Zij worden enige tijd later door een Eltaans schip gered dat de vernietiging van de JOURNEE had waargenomen. Zim en zijn begeleiders worden naar de Eltanen en de nieuwe VAIA-Verkondiger Jo Vampuce gebracht in de Calditische Paleizen. De Verkondiger staat in zijn strijd tegen de Inquisitie aan de verliezende kant, al was het alleen maar omdat hij nauwelijks militaire ervaring bezit. Hij vertrouwd de Terranen omdat hij al over ze had gehoord van Anguela – hij weet echter niet dat ze uit de toekomst komen.

Zim November klimt al snel op als de hoogste militaire bevelvoerder van de laatste Thatrix-strijdkrachten. Hij helpt mee bij de redding van Eltanen wiens planeet door de AGLAZAREN systematisch wordt vernietigd. Hij leert dat VAIA niet dood is. Wanneer haar in de PULS geïsoleerde lichaam uit haar coma zou ontwaken dan kan ze haar bewustzijnsfragmenten, die als pijnwissels door Tradom zwerven, weer naar zich toe trekken. Dit weten ook Cairol en de leiders van de Inquisitie. Zim krijgt ook kennis van enkele projecten van de Vaiaanse ingenieur Rintacha Sahin. Daarna begeeft men zich op het station SAHINS STERN, vlak bij de gloedzone Oog-B in de buurt van de PULS, van waaruit getracht wordt om een permanente corridor in de PULS aan te brengen. Dit station is – evenals enkele honderdduizenden PULS-forten en de vensterstations – een nalatenschap van de Qevayanen wat door Sahin alleen maar werd uitgebouwd. In SAHINS STERN werkt ook de geniale Eltaanse wetenschapster Coprada Jitto. Zim inspireert haar tot de ontwikkeling van de CoJito-planetenjager en de Paradim-pantserbreker waardoor over 160.000 jaar het eerste Terraanse succes bereikt kan worden in de strijd tegen het Rijk Tradom. Grek houdt zich ondertussen bezig met de constructie van de sonde die dan met het logboek van de JOURNEE wordt uitgerust. Er wordt ook gewerkt aan een tweede sonde.

Zim moet er tevens voor zorgen dat het Eltaanse schip TEFANI, waar aan Rintacha Sahin's tijdmachine wordt gewerkt, niet in gevaar raakt. hij wist dan ook controversiële gegevens uit het geheugen van de Calditische Paleizen omdat hij weet dat deze binnenkort in handen zal vallen van de Inquisitie. Met deze actie verliest hij echter het vertrouwen van Jo Vampucesen wordt hij afgezet als opperbevelhebber. Enige tijd later valt de Inquisitie het laatste zonnestelsel aan waar nog Eltanen leven die niet geëvacueerd kunnen worden. Jo Vampuce begeeft zich erheen met de Calditische Paleizen en loopt in een val van een kwart miljoen AGLAZAREN. De Terranen krijgen een Eltaans ruimteschip, de POTTON, waarmee ze zich in veiligheid kunnen brengen. De als Soeverein van het Verstand regerende Sickz Uknadi biedt Vampuce een voorstel aan. Vampuce krijgt een korte periode de tijd om zoveel mogelijk Eltanen in veiligheid te brengen; in ruil daarvoor moet hij de Calditische Paleizen aan hem overhandigen. Op deze manier vallen de Paleizen, die onmiddellijk worden omgezet in de INQUISITIE VESTING, de Tonkihn onbeschadigd – zij het grotendeels ontkleed – in handen. In Anguela's cabine vindt Uknadi acht passe-partout armbanden waarmee hij vooralsnog niets kan doen omdat hij hun functie niet kent en ook niets weet van de Brug in de Oneindigheid.

Zim en zijn mensen beleven als snel weer een noodlottig geval: de POTTON wordt door AGLAZAREN aangevallen en bijna vernietigd voordat het ze lukt om in de hyperruimte te ontsnappen. Alle bemanningsleden lijden aan zware- tot zeer zware verwondingen, ook Raye Corona heeft ernstige brandwonden opgelopen. De POTTON stort op een zuurstofwereld neer. Toevallig is het een wereld van de Genetici van Kaaf, die de voorvaderen zijn van alle Quintaan-volkeren in Tradom.

Het schokkende bericht van de jonge emotionaut Zim November heeft de Terranen een dieper inzicht in het verleden van de galaxie Tradom gegeven en het wordt steeds duidelijker hoe het Rijk van de Goedheid in de keiharde heerschappij van de Inquisitie van de Rede heeft kunnen veranderen. Het vervolg hiervan in de volgende PERRY RHODAN-roman.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende