< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2112 • 1148    SPOORLOOS VERDWENEN IN TRADOM


Het is een eigenaardig imperium, waarmee Perry Rhodan en de bemanning van de LEIF ERIKSSON in de herfst van het jaar 1311 NGT in aanraking zijn gekomen. Het Rijk Tradom strekt zich uit over enkele galaxies, ligt op een afstand van bijna 400 miljoen lichtjaar van de Melkweg en wordt door een grote militaire macht beheerst, die nu ook haar klauwen uitsteekt naar de galaxie van de mensheid.

Door het mysterieuze sterrenvenster kwam Trah Rogue, een conquestor van het Rijk, naar de Melkweg. Hij stelde de Terranen een ultimatum en eiste dat de Liga van Vrije Terranen zich bij het Rijk aansloot. Perry Rhodan weigerde en er ontstond een conflict. Hierbij kon het ruimteschip van de conquestor worden vernietigd - maar Trah Rogue lukte het om te vluchten.

Ondertussen konden twee ruimteschepen uit de Melkweg door het sterrenvenster in Tradom komen: de LEIF ERIKSSON onder het bevel van Perry Rhodan en de KARRIBO onder het bevel van de Arkoonse Ascari da Vivo.

Terwijl de Galaxers in de bolvormige sterrenhoop Virginox heel ver weg van de belangrijke planeten van het Rijk Tradom - een geheime basis opzetten, zwermen kleinere eenheden uit om de galaxie in kaart te brengen. Zo krijgt men langzaam een beeld van het vreemde sterreneiland. Maar dan blijkt dat uitgerekend de muisbever Gucky spoorloos verdwenen in Tradom is ...


Oorspronkelijke titel: Verschollen in Tradom

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: de vorst van Pombar – onder piraten en Valenters.


Locatie en tijdsruimte: Tradom – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ikanema Two - De vorst van Pombar vertelt over zijn bewogen leven. Perry Rhodan - De Terraan wacht op de terugkeer van zijn spionnen. Ascarde - De Rishkanische Kara moet leren omgaan hun geloften. Inckaz - De commandant van het piratenschip wordt gekenmerkt door wreedheid.Op Jankar wordt de schuilplaats voor beide galactische ruimteschepen LEIF ERIKSSON en KARRIBO voorbereid. De thermokanonnen van de LEIF ERIKSSON versterken de wand van een twee kilometer brede en evenzo diepe schacht. Door materie geprojecteerde elementen met een halfwaardetijd van vijf jaar wordt zonder energietoevoer de interne structuur van de hangar gevormd. Met gedeactiveerde energieaggregaten zullen beide schepen nauwelijks te detecteren zijn. Ook als Jankar door de troepen van het Rijk Tradom zou worden ontdekt.

Perry Rhodan maakt zich zorgen over de PHOENIX. De kruiser met Gucky en de USO-Katsuga's TOMCAT en SHECAT aan boord is al een week te laat. Hij maakt zich grote zorgen omdat hij zelden zo'n slecht voorgevoel heeft gehad over iets.

Scène wijziging.

De vorst van de Pombaren, Ikanema Two, is oud. Hij wil dat één van zijn zonen zijn opvolger wordt. De keuze valt op de jongste omdat het jongste kind bij de Pombaren meestal de intelligentste is. Zijn planeet is een van de velen in Tradom die tribuut aan het Rijk Tradom moeten afdragen. De tribuutvesting verheft zich uit boven de hoofdstad van de planeet Pombar. Hij heeft zojuist zijn keuze aangekondigd als de Valenters, de politietroepen van Tradom, het paleis bestormen. Op brute wijze doden ze de bewakers en nemen de vorst en zijn kinderen gevangen. Ze zullen naar de beruchte martelplaneet Sivkadam worden gebracht. De aanklacht luidt 'rijks vijandige activiteiten'. En de vorst is sowieso schuldig. Hij begint over zijn verleden te vertellen, van voor de tijd dat hij vorst werd:

Ikanema was van plan galactische economie te studeren en wilde daarvoor met een transportschip naar de planeet Zaujanji vliegen. Tijdens de vlucht leert hij de Rishkaan Kara Ascarde kennen. Kort daarop wordt het schip door piraten overvallen en het merendeel van de bemanning gedood. Ikanema en Ascarde worden gevangen genomen en moeten als slaven werken voor Prymbo Inckaz, de gewelddadige commandante van het piratenschip FESCO. Ikanema wordt ingezet als hulppiloot en als de bemanning door de uitstraling van een pijnwissel waanzinnig dreigt te worden en het schip bijna wordt vernietigd, is hij het die het schip de reddende hyperruimte instuurt. Daarna behandelen de piraten hem beter. Kort daarop wordt de FESCO echter door schepen van de Valenters opgebracht. Hij denkt dat hij nu bevrijd word, doch de Valenters behandelen hem niet anders als de piraten. Maar hij wordt niet gedood. Ze zetten hem echter, zonder ook maar enige gedachte aan hem te verspillen, af op de planeet Aeusen XIV – een wereld die heeft gerebelleerd tegen het Rijk Tradom en nu wordt aangevallen. De politietroepen zijn veruit superieur maar het is voor Ikanema Two al ongelooflijk om te zien dat zich des al niet te min iemand tegen het Rijk Tradom keert.

Op Jankar ontdekt men ondertussen een heftig stralend energetisch fenomeen. Het lijkt om de PULS van Tradom te gaan. Ascari da Vivo besluit met de KARRIBO er naar toe te vliegen om de PULS te onderzoeken. De LEIF ERIKSSON maakt zich ondertussen op voor de zoektocht naar de PHOENIX.

Uit het levensverhaal van Ikanema Two blijkt duidelijk dat er in de galaxie Tradom allesbehalve paradijselijke toestanden heersen: brute onderdrukking en willekeur bepalen het beeld. Maar dan blijkt dat uitgerekend de muisbever Gucky spoorloos verdwenen is.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende